1997-а: вадехме кал, после мъртви миньори

https://www.24chasa.bg/Article/642783 www.24chasa.bg
Шефът на минноспасителната служба в Бобов дол Сашо Стоичков разказва за трагедиите през 1997 г. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Два случая на затрупване на миньори под земята, както този в Чили, помнят в бобовдолското с. Мламолово. "За разлика от нас в Чили се справиха", казват местните. Много от тях сега си припомнили трагедията през 1997 г., когато сами участвали в спасителните акции с кофи и лопати, донесени от вкъщи.

"Първият случай беше на 1-и участък на рудник "Мламолово". Тогава при източване на материал бяха затрупани двама миньори. Почина Спас Гиздов - 42-годишен. Вторият миньор беше спасен, получи тежки травми. Върна се в Северна България, откъдето е родом", спомня си шефът на минно-спасителната служба в Бобов дол Сашо Стоичков.

За да извадят двамата от 150 м под земята, на спасителите се наложило да прокарват допълнителни изкопи, за да могат да влязат в забоите. "Трябваше да действаме бързо. Направихме нов изкоп, влязохме от другата страна, но единият от миньорите беше починал. Акцията продължи 6 дни и половина без прекъсване. В такива случаи не може да се взривява, защото земната маса ще падне върху хората вътре и ще ги затрупа. Всичко се правеше на ръка с шилка (копач)", разказва Стоичков.

Минноспасителната служба в Бобов дол е до входа на болницата.
Минноспасителната служба в Бобов дол е до входа на болницата.

При втория случай под земята остават 5-има, но не оцелява нито един.

Илия Петров си спомня за драмата със затрупаните миньори на 14 февруари 1997 г.
Илия Петров си спомня за драмата със затрупаните миньори на 14 февруари 1997 г.

"Беше точно на 14 февруари - Трифон Зарезан. Стана около 19 часа. Имаше сигнал, че в шахтите са избили кал и вода. На място видяхме, че началник-смяната и един от миньорите бяха изтласкани мъртви навън от придошлата вода. Затлачена беше цялата галерия. Акцията продължи 7 дни. Изкарвахме вода и кал на ръка с всевъзможни кофи и лопати, после трупове", разказват спасителите.

"Нямаше никаква техника. Събрахме съдовете на хората от домовете, за да може с тях да се изгребва ръчно калта", спомнят си местните хора.

"Стана заради човешка грешка", разказва един от миньорите. Илия Петров загубил при трагедията 4-има приятели и племенник. Аварията станала, след като в подземните галерии пробила водата от образувал се над тях водоем от надземна мина.

"Водата затлачила момчетата. Чистиха калта с дни, извадиха ги и ги пратиха направо в моргата в Кюстендил. В дробовете им имаше тиня", спомня си Илия Петров.

Според него е имало шанс да спасят затрупаните миньори, ако са им подали въздух отвън. Двама от тях са били в галерия, незасегната от водата. Нямало никакъв достъп на въздух, въпреки че били близо до пъвърхността и умрели от задушаване.

Бяха се борили няколко дни. Часовниците и на двамата бяха спрели в един и същи момент от липса на кислород", казват в селото.

Един от загиналите тогава миньори - Любомир, оставил три деца сираци. "Никога не беше работил на Трифон Зарезан. Не знам защо тогава го направи", споделя Илия Петров.

При голямата драма тогава загива и един от двама братя близнаци. По ирония на съдбата сигнала като диспечер първи тогава получил брат му.

"Още настръхвам като чуя сирени. И тогава всичко пищеше", спомня си роднина на загиналия при драмата мъж. Тялото на последния миньор било извадено от забоите едва на 9-ия ден.

От трагедията се спасил друг миньор.Трябвало да е на смяна, но отишъл на зъболекар.  "Само за два дни косата му стана чисто бяла след драмата", спомнят си негови колеги. След инцидента и той напуснал мините и никога не се върнал повече.

"Вадеха трупове и правеха погребения. Беше цяла седмица. И общината беше в траур няколко дни", спомня си Стефка, служителка в кметството в Мламолово.

Малко след инцидентите рудникът в Мламолово бил закрит. "Сега не може да се познае, че е имало мина. Всичко е изравнено със земята. Закриха го, но не заради трагедиите, а заради частни интереси", казват в селото.

В момента в бобовдолския басейн има четири подземни и един надземен рудник. "Взети са необходимите мерки подобни случаи да не се повтарят, но в тази професия рисковете са неизбежни", казват от спасителната служба.

Голям проблем в бобовдолско са и тези, които копаят незаконно под земята във вече закрити рудници, за да изкарват въглища и да ги продават на много по-ниска цена. Често тези хора остават в галериите, затрупани под купища земя и въглища, казват минните спасители. За последната година и половина са загинали петима.

Един от фрапиращите случаи е от миналата година, когато трима мъже прокопаха тунели на 40-50 метра под земята и ги укрепиха с подръчни материали. "Те ползвали за вентилация тръбопроводи от найлон, за да вкарват вътре в дупката въздух с вентилатор, захранван от акумулатор от наблизо паркирана до изкопа лада", разказват спасителите, извадили труповете на двамата мъже.

Една от най-големите драми, които те помнят, е в рудник "Иван Русев". При експлозия на газ гризу тогава загинаха 10 миньори, 58 бяха спасени. Аварията е отново от 1997 г. "Това беше черна година. Жертвите бяха 18 само за 12 месеца", казват спасителите.

"През разрушените комини ги изнасяхме. Сваляхме ги с въжета, хванати през кръста. Хората бяха падали навсякъде, обгореули, без кожа, неадекватни, пищяха от болка само при допир, когато опитахме да ги извадим", разказва Сашо Стоичков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Семейство Бекъм се стяга за две сватби следващата година. Големият син Бруклин обяви годеж с приятелтката си Никола Пелц. Двамата планират две отделни церемонии - едната в Англия, а другата във Флорида, където предимно живеят. Сватбите ще струват общо около 4 млн. паунда, твърдят английските медии. Те ще бъдат платени основно от бащата на Никол

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на