Нова такса за скъпи имоти

https://www.24chasa.bg/Article/64291 www.24chasa.bg

Нова нотариална такса за скъпите имоти се очаква да одобри днес правителството като част от промени в три тарифи.

С тях се определят събираните от нотариусите, от Агенцията по вписванията и от съдилищата суми. Най-осезаемо скачат таксите за удостоверяване на материален интерес, като се въвежда нова - за имоти над половин милион лева.

За тях ще се плаща 1628,50 лв. + 0,1 на сто от горницата над 500 000 лв., но не повече от 7000 лв. Досега максималната сума бе 3418 лв. и се плащаше за сделки над 100 000 лв.

От 15 на 30 лв. скача таксата за удостоверяване на материален интерес до 100 лв. За суми от 10 000 до 50 000 лв. ще се плаща 178,50 лв. + 1% за над 10 000 лв.

Увеличението на таксите се обяснява със създадения от нотариусите собствен софтуер, който ще дава възможност за всеобща справка на територията на цялата страна във връзка с предотвратяването на двойни и тройни продажби. Всяка кантора плащала по 1600 евро за него.

В мотива на правосъдното министерство да поиска по-висока цена за нотариалните услуги се посочва и че таксите у нас са най-ниски от ЕС. Например за имотна сделка около 100 000 евро в България се плаща около 262 евро, докато в съседна Гърция - 3190 евро.

Освен това нотариалните такси излизали едва около 5 на сто от разходите по купуването или продаването на имот. Затова увеличението им нямало да се отрази същественно на гражданите, се казва в предложението до кабинета.

Най-масовата такса за удостоверения, пълномощни и декларации скача от 3 на 5 лв. За доброволни делби на земи и гори става 20 лв. Наполовина ще излиза обявяване и връщане на саморъчни завещания.

На нотариусите се дава право да завишават с 50 на сто цените на услигите си, ако се налага да ги извършват в друго населено място или в извънработно време.

Устната справка ще струва 8 лв. на час, а писмената - 15 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.

Оплюваната и сочена с пръст за глупава плеймейтка Нора Недкова прецака Биг брадър! Блондинката изненадващо беше изгонена от риалити шоуто, но реално тя печели от цялата ситуация. Предисторията. В деня на напускането си на къщата Нора се скарва с продуцентите, защото личният й фризьор не я посещава достатъчно често.

Чалгарки + лоши момчета = класическа комбинация. Представителките на кръшния жанр имат силно влечение към мъже, които имат проблеми със закона. Или към парите им. Жоро Бирмата е последният виден любовник на фолкпевици, който е преследван от органите на реда и беше обявен за издирване. Младежът дълго време имаше връзка с Преслава,