Пазете детето от Хари Потър

https://www.24chasa.bg/Article/644102 www.24chasa.bg

Pодителите на всички деца над 6 години със сигурност още си спомнят с нервен трепет истерията около филмите за Хари Потър. Опашки, състезание в училище кой вече е гледал поредния епизод, сълзи за тениска, чаша или какъвто и да е сувенир с картинка на очилатия магьосник.

Какво по-естествено от това да заведеш детето си на кино на най-любимия детски филм през последните 10-ина години?

Но... това е грешка. "Хари Потър" не е подходящ за деца. До този извод стигнаха германски журналисти, които си направиха труда да изгледат 100 случайно подбрани филма и да ги подредят по критерии като показване на насилие, секс и използване на нецензурен език.

Според тяхната оценка филмите, които комисиите за защита на децата разрешават, минават през твърде широка цедка. Журналистите съставиха нов списък с филми, чието гледане от деца под 12 години не се препоръчва дори и с родителски контрол.

На касите на киносалоните е задължително ясно да бъде отбелязана категорията на филма. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Не само "Хари Потър", а и други филми изненадващо попадат в тази класация. Такива са "Сексът и града", последните серии на "Джеймс Бонд", първата част на "Властелинът на пръстените", "Междузвездни войни"...

Филмът Closer започва с мръснишки чат за секс.

Не само нови филми са напоени с твърде много кръв или показват неподходящи за деца секссцени. И произведения като "На Западния фронт нищо ново" по романа на Ремарк, сниман през 1930 година, попада в забранителната класация.

Кадър от филма "Хотелът на ужасите". Лентата, чието продължение излезе наскоро, е пример, според кинокритика Божидар Манов, как към един съшит с бели конци сюжет се натрупват кадри с необосновано насилие и садизъм. Това праща подобни ленти в категория D - забранени за деца под 16 години. СНИМКА: АРХИВ

Според журналистите, публикували проучването си във "Франкфуртер алгемайне цайтунг", причина за разминаването в критериите им с комисията на германския кинобизнес е най-вече въвеждането на правилото PG (Parental Guidance), или придружаване от родител. Някои от филмите са разрешени за деца под 12 или под 16, само ако са придружени от родителите си. Така се дава възможност на цялото семейство да отиде на кино.

Божидар Манов на премиерата на книгата си "Неизмислено човече" в компанията на Татяна Лолова. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Педагози обаче предупреждават, че дори и ръка за ръка с мама и тате, не всички филми стават за деца. "Повечето сцени на насилие идват съвсем неочаквано и за възрастните. Така плашат зрителя, какъвто е и търсеният ефект. Но децата още не са готови да преработват или да се абстрахират от всички ужасии така, както възрастните", посочва педагогът Щефан Ауфенангер от университета в Майнц.

Първата част на “Властелинът на пръстените” не е подходяща за деца.

Дори безобидни сцени като полета на Хари Потър с метла могат да се окажат опасни. Така у нас преди няколко години дете скочи от прозореца и се преби, въобразявайки се, че с мантията на Хари Потър ще полети като своя любим герой.

Секссцена от “Четецът” СНИМКИ: АРХИВ

В Германия зелените и червените точки върху филмите лепи комисията FSK - Доброволен самоконтрол на филмовата индустрия. Тя дели филмите на такива, които могат да се гледат от деца от 6 г., деца от 12 г. и деца от 16 г. Важно уточнение е, че мнението им не означава препоръка за даден филм, а е ориентир за родителите, че в него няма шокиращи сексуални или насилствени сцени. Въпреки това всяко дете реагира индивидуално и затова родителите трябва сами да решат къде да водят хлапетата си.

“Догвил” с Никол Кидман

Например филми, които са със зелена светлина за деца на 12 години, могат да се окажат неподходящи за по-големите хлапета заради различни сексуални намеци. 12-годишните още не ги схващат, докато интересът на 14-годишните е изострен към сексуалната тема. А и това е възрастта, в която се определят границите за прилично, срамно, забранено и разрешено в еротиката.

Не е възпитателен и филмът “Последният ергенски запой”.

Въпреки споровете около въвеждането на правилото PG то все пак носи повече ползи, отколкото вреди. Така според германците родителите са подтикнати сами да поемат отговорност за децата си, а не да прехвърлят тази топка в ръцете на власти и институции.

В други европейски държави е още по-либерално, отколкото в Германия. В Дания например деца, придружени от възрастен, могат да гледат и филми, които иначе не са за тяхната възрастова категория.

Франция пуска в киносалоните всички, независимо дали става дума за екшън, хорор, или фентъзи. Според обяснението на французите на децата е ясно, че на киноекрана става дума за измислени сцени, а не за реалност. Различно е положението в САЩ. Там комисията за контрол на филмите Motion Pictures Assosiation of America (MPAA) освен ориентир за позволената възраст на зрителя слага и препоръка към филма, за да улесни родителите.

Годишно американските филмови студиа пращат доброволно между 800 и 900 нови заглавия на комисията, за да ги оцени. В MPAA заседават между 8 и 13 души, като те разделят фимите на подходящи и неподходящи за общо 5 възрастови групи. Решението им е задължително да бъде спазвано от семействата и киносалоните. Всичко това става на доброволни начала, а не, както е в Германия например, на базата на Закона за защита на младежта. Членове в комисията могат да бъдат само родители. Те не бива да са свързани с филмовия бизнес по никакъв начин.

Друга особеност в Америка е, че тя има по-сериозен проблем със секссцените, отколкото с насилието.

Обратното е в Европа - там на любовни кадри не се обръща чак толкова внимание, но се цензурира леенето на кръв от екрана. Така например MPAA забрани за деца до 12 г. филма "Загубени в превода" заради някои намеци за сексуални сцени. "Кинг Конг" обаче, в който маймуната размазва на пихтия почти половината от героите и статистите, може да бъде гледан от деца, придружени от родители. Затова не бива да се копират директно препоръките на американската комисия, а е нужно всяка страна сама да реши до каква степен да бъдат защитени децата й.

Всъщност най-доброто, което родителите могат да направят, преди да заведат или пуснат децата си на кино, е да гледат предварително филма. Тази препоръка обаче е утопия. Така че най-малкото, което трябва да сторят майките и бащите, е да се информират подробно за лентата.

Защо са опасни

- "Хари Потър и стаята на тайните" бе масово критикуван в Германия заради сцените на насилие в него, които са определено неподходящи за невръстни зрители. 45% от родителите, завели децата си на този филм, са се оплакали, че произведението е било твърде шумно и твърде кърваво, за да се рекламира като детско.

- "Closer": Думата "чукам" се произнася непрекъснато. Филмът започва с доста мръснишки чат за секс. Следва реплика на мъж към жена, която му е сложила рога: "И чукането добро ли беше?". Иска да знае все повече и в детайли. Пита: "А с език?", "В тебе ли свърши?", "Чука ли те отзад?", "Какъв е на вкус?" и още десетки подобни реплики, изкрещяни на висок глас, които определено не стават за ухото на детската публика. Има изобилие на сцени от стриптийз барове и нонстоп разговори за секс, водени от широко разкрачени голи танцьорки.

- "Чуждият син" - този психотрилър е направен по истински случай. Мъж отвлича, изнасилва и убива деца през 20-те години на ХХ век в Америка. Във филма се виждат уплашените хлапета, затворени от психопата в една плевня. Той ги измъква едно по едно оттам и ги коли сред много кръв и писъци... Една жена е затворена в лудница, третират я с електрошок, тя пищи, лицето й се гърчи от болка. Трябва ли да се изброява още защо филмът може да потресе децата?

- а "Парфюмът" показва, че всъщност въпросът дали филмите за масови убийци са подходящи за деца е излишен въпрос. Но все пак да изброим: лентата започва с ревящо оцапано в кръв новородено, захвърлено на боклука сред плъхове и червеи. Други деца се опитват да удушат бебето. По-късно порасналото бебе души момичета. Вари котка, дестилира друго момиче... Усъвършенствайки технологията си, убиецът души следващата си жертва, съблича я, намазва я с мас, увива я в лен, реже я. Това се повтаря непрекъснато. Кръв, убийства, голи трупове, мъчения, масов секс, екзекуция.

- "Елегия" е филм, фокусиран изцяло върху сексуалността. В него главен герой е застаряващ професор по литература, който е обсебен от мисълта да вкара в леглото си всички жени, които познава. За него е истинско мъчение, че не може да противопостави интелекта и духа си на всепоглъщащото го либидо. На всичкото отгоре започва любовна връзка със студентка, която краде и последните му остатъци от достойнство.

Цялата тази история е твърде сложна за 12-годишните. Освен това историята на един от тяхна гледна точка старец, който тича по момичетата, е срамна и скучна за тях.

КАПКА ТОДОРОВА

Всички можем да гледаме “Яж, моли се и обичай”

Осем комисии към Националния филмов център имат грижата да категоризират филмите, които гледаме на голям екран и на домашното видео. Техният статут е част от Закона за филмовата индустрия. Те са 7-членни и включват кинокритици, педагози, психолози, социолози. От известните имена сред критиците и киноспецовете може да споменем проф. Божидар Манов (виж интервюто с него вдясно), Карин Янакиева, Люси Дякова, Георги Стоянов, Искра Божинова, Калинка Стойновска, Геновева Димитрова и др.

Ако надникнем в актуалния киноафиш, ето как са оценени някои от заглавията на големия екран. Данните са по протоколи, които се водят стриктно от обсъжданията на комисиите и се архивират. Филмът не може да излезе на екран, ако не е получил категоризация.

Категория А - филмът се препоръчва за деца и има възпитателен характер. Тук попадат "Играта на играчките" в новия 3D вариант, както и "Артур и войната на двата свята".

Но не се учудвайте, че последната част на "Шрек" отива в категория В. Комисията е преценила, че той не е само за дечица, които още не могат да четат, независимо че е дублиран на български, и го препоръчва заради качествата му и на техните по-големи братя и сестри, както и на родителите им.

Буквата В предполага, че филмът "утвърждава идеалите на хуманизма, популяризира националната и световната култура или по никакъв начин не противоречи на общоприетите морални норми в страната и няма ограничителни препоръки от комисията". В същата графа попадат романтичните комедии като "Денят на влюбените", "Яж, моли се и обичай", "Последната песен", "С дъх на канела", "Високосна година", или ленти като "Социална мрежа", "Уолстрийт: Парите никога не спят", "Писател в сянка".

Ако лентата е маркирана с С, това подсказва, че е от жанра екшън или трилър, с малко по-гореща еротика, но сцените са пипнати, елегантни, без излишна жестокост и са необходими за развитието на сюжета. Такива са "Железният човек-2", сниман по прочутия комикс, "Стоун" с Робърт де Ниро, "Агент Солт" с Анджелина Джоли, "Генезис" с Леонардо ди Каприо, както и нашумялата от тази седмица лента "БСП - бесни страшни пенсии", направена с убийствено чувство за хумор. При показ на филми категория С в киносалона не се допускат лица под 12-годишна възраст освен с пълнолетен придружител.

Буквата D означава, че филмът не се препоръчва за деца под 16 години, защото е хорър или груб екшън. За пример могат да се дадат "Легион", "Злокобен остров", пак с Ди Каприо, "Бруклински стражи", "Обичам те, Филип Морис" с много откровени гей сцени между Юън Макгрегър и Джим Кери. (Същата лента обаче могат да гледат и 12-годишни скандинавчета. В интернет има сайтове, в които може лесно да се провери в коя страна каква категоризация е получил всеки филм - бел.ред.)

Присъдата Х рядко се слага от комисията. Тя означава, че филмът е откровено натуралистично-еротичен и е забранен за лица под 18 г. Така са категоризирани "Антихрист" на Мел Гибсън, "Нинджа убиец", испанският "Секс, парти и лъжи" - много силен социално артфилм, но пълен с изключително откровени еротични сцени, дрога и алкохол. Забелязва се, че доста артфилми получават Х. За тези ленти законът препоръчва специализирани киносалони.

МИЛА МАНОЛОВА

Божидар Манов: Филми със секс и насилие само за 18-годишни

Проф. дн Божидар Манов е известен кинокритик и преподавател. Ръководител е на катедра "Кинознание и драматургия" в НАТФИЗ. Автор на 7 книги. Вицепрезидент на ФИПРЕССИ - Международната федерация на филмовите критици. Многократно е член на журита на международни кинофестивали в Берлин, Венеция, Сан Себастиян, Карлови Вари, Локарно, Истанбул, Солун и др. Наблюдател на "24 часа" за премиерните филми, които оценява за читателите. Години наред е бил член на комисиите по категоризация при Националния филмов център.

- Проф. Манов, защо се налага категоризация на филмите?

- Това е практика във всички страни. Прави се с оглед различните възрастови категории да гледат подходящи за тях филми, които да не влияят зле на възпитанието и развитието ва децата. Производителите си позволяват всякакви сюжети, а те невинаги са съобразени с житейския опит на малките зрители. Праговете варират - някъде не е препоръчително определен филм да се гледа от деца между 12-16 г., другаде вдигат "летвата" до 18 г. Това се обяснява с националните културни традиции, общоприетите морално-етични норми. Категориите ориентират зрителите и родителите главно в две посоки - дали филмът съдържа секс и насилие. Донякъде те са препоръчителни, но що се отнася до филми, категоризирани с буквите D и Х - забранителни.

- Вие много години сте били в комисиите към Националния филмов център. Нашите "оценяващи" по-либерални ли са, или по- строги?

- За себе си мога да кажа, че когато категоризирам един филм, в който има сцени на секс и насилие, преценявам доколко това е свързано със сюжета, доколко е необходимо за развитието на действието и дали е идейно мотивирано. Тоест дали тези сцени са оправдани от гледна точка на произведението. Дали конкретен епизод е необходим и целенасочен. Съгласете се, че не може да се снима филм за маркиз Дьо Сад без любовни сцени. Тогава, макар и оправдани от сюжета, те ще отпратят филма в по-висока възрастова категория. От друга страна, когато забележа опит да се гъделичкат ниски страсти, да се пришиват с бели конци кадри с необосновано насилие с комерсиален ефект, веднага и аз, и моите колеги ставаме бдителни. Подобни ленти получават категория D - според буквата на Закона за филмовата индустрия това са филми, които "съдържат значителен брой кадри с еротично съдържание или с употреба на алкохол, стимуланти, наркотици или значителен брой кадри с насилие в тях".

- Дайте пример?

- Например "Хотелът на ужасите", който дори се клонира с втора част. Група студенти попадат в един хотел и там започват мъчения, кланета, крайно немотивирано садистично насилие. Да се пита човек защо въобще е произведен този филм.

- Да, но чух, че е направил добри пари...

- Нашата работа е да предупредим, а забраненият плод винаги изкушава. Ако разпространителите не са доволни от категоризацията и смятат, че така ще изгубят пари,могат да обжалват. Тогава филмът се гледа от още една комисия, която е като арбитраж.

- Как работи комисията?

- Към Националния филмов център има 4 комисии за игрално кино, които се редуват, защото работата е много обемна. Разпространителите са задължени да осигурят прожекция за членовете. Състоят се от 7 души - между тях са кинокритици и представители на Министерството на образованието, на Министерството на културата, на Агенцията за закрила на детето, педагози, психолози. Води се стриктен протокол. Решенията се вземат с квалифицирано мнозинство. Абсолютно е забранено филм да тръгне на екран без категоризация. А категорията трябва да бъде обявена със стандартно лого на касата на всеки киносалон.

- Познати разказаха, че в скандинавските страни са по-снизходителни към филми с гей тематика...

- Няма матрица в категоризацията на филмите. Всичко зависи от ред културни, морални и религиозни съображения. Знаете, че към тази тема имаше нетърпимост наскоро в Белград, у нас също. Не можем да не се съобразяваме с това. Трябва да знаем праговете на допустимост.

- Как се спазват препоръките на комисията?

- Управителите на киносалони би трябвало да имат грижата за това. Доколкото знам, те спазват изискваните възрастови ограничения за отделните ленти.

Секссцени могат да травмират малките

Секс - или порносцени във филмите могат да травмират детето, ако то ги гледа във възраст, в която не е готово за сексуално просвещаване.

Психолози съветват родителите да не омаловажават влиянието на медиите върху психиката на децата им. "По телевизията или в кината често вървят сцени, които са трудни за смилане дори от възрастните. Представете си тогава как се отразяват те на невръстни с още неузряла психика", съветват експертите.

Въпреки факта, че хлапетата невинаги съзнават какъв е контекстът на любовните игри на екрана, твърде свободолюбивите сцени остават в паметта им. "За един малък човек пенис в устата например не се свързва с удоволствие или секс, а е просто невероятно гнусно. Но това не означава, че липсата на сексуална асоциация прави подобна сцена гледаема за деца. Не! Тя може дори да увреди развитието на сексуалността им. И в бъдеще те да имат болезнени задръжки в сексуалното си общуване или обратното - да са твърде разкрепостени само защото са възприели порното като единствен израз на любов и телесна близост", коментира германският психолог Хайнц Клопфен-Бауер. Той обаче съветва родителите и да не бъдат твърде строги при подбора си, а винаги да се съобразяват с възрастта на детето. Сексуалните сцени трябва предварително да бъдат видени от родителите, за да се показват на децата. В пубертета някои любовни игри на екрана могат да играят ролята и на сексуално просвещение. Пример за това е филмът "Гейша", в който любовта и еротиката се показват с невероятен финес, без сетивата да бъдат излишно шокирани. "За съжаление днес режисьорите като че ли не могат да правят подобни филми и "Гейша" е по-скоро изключение. Останалите режисьори май не могат да се откажат от изкушението да показват само брутален животински секс", критикува психологът.

Според много негови колеги влиянието на медиите е една от причините за все по-ранното съзряване на децата. Едно от последните проучвания в САЩ сочи, че все повече 7-годишни момичета навлизат в пубертета. При девойките гърдите започват да растат средно на 9 години и 10 месеца, което е с година по-рано от съзряването през 90-те г. При момчетата такова ускорение няма.

КАПКА ТОДОРОВА

GSM казва къде е детето

Мобилният телефон вече се използва за родителски контрол чрез специална SIM карта.

След норвежкия оператор Tele2 българският "Виваком" пусна услуга, която не само определя къде е детето, а може да контролира и разговорите му. Техническата и софтуерната поддръжка на продукта са съвместно с "Bipper Норвегия".

Не е необходим телефон с GPS - информацията за местоположението е качена на сайт в интернет, на който се регистрирате и създавате профил. Там се появява карта, която указва къде се намира детето ви във всеки момент. Можете да качите картата и на телефона си и на него също да получавате информация.

Този, който ползва Bipper карта, пък разполага и с паникномер, чрез който може да избере едновременно няколко номера при спешни случаи.

Новата услуга дава възможност и за предварително задаване на потреблението и по този начин се контролират разходите за мобилен телефон. Родителите обаче не могат да вадят разпечатки, нито пък да видят съдържанието на изпратените съобщения или на проведените разговори. Детето получава три пъти в месеца напомнящ SMS, че ползва Bipper услуга, и не се чувства контролирано по неприятен начин. . (24часа)

ФИЛМИ, ПРОПУСНАТИ ЗА ЗАБРАНА

- "Изкупление" ("Atonement", 2007)

- "Точен прицел" ("Vantage Point", 2008)

- "Alle Andere" (2009)

- "Капоти" (2005)

- "Животът на Дейвид Гейл" (2003)

- "Парфюм" (2006)

- "Съпротива" (2008)

- "Комплексът Баадер-Майнхоф" (2008)

- "Чуждият син" (2008)

- "Пианистът" (2002)

- "Крахът на Третия райх" (2004)

- "Четецът" (2004)

- "Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд" (2007)

- "Вълната" (2008)

- "Време за раздяла" ("Le Temps qui reste", 2005)

- "Dogville" (2003)

- „Бягащо хвърчило" (2007)

- „Ефи Брист" (2009)

- „Election" (1999)

- „Елегия" (2008)

- „Елементарни частици" (2006)

- „Гран Торино" (2008)

- „La Haine" (1995)

- „Closer" (2004)

- „Властелинът на пръстените: Част I Задругата на пръстена" (2001)

- „Илюминати" (2009)

- „На Западния фронт нищо ново" (1930)

- „Джеймс Бонд 007" - „Умирай само в краен случай" (2002)

- „Джеймс Бонд 007" - „Казино "Роял" (2006)

- „Джеймс Бонд 007" - „Спектър на утеха" (2008)

- „Кинг Конг" (2005)

- „Момиче за милион долара" (2004)

- „Зората на спасението" (2006)

- „Робин Худ" (1991)

- „Списъкът на Шиндлер" (1993)

- „Сексът и градът" (2008)

- „Беднякът милионер" (2008)

- „Спайдърмен" (2002)

- „Сириана" (2005)

- „Дни на слава" ("Les Indigenes" 2006)

- „Последният ергенски запой" ("The Hangover" 2009)

- „Ще има кръв" (2007)

- „Трансформърс" (2007)

- „Ван Хелсинг" (2004)

- „Пътят на промените" (2008)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),