Йордан Динев: С брат ми имаме по 1 къща

https://www.24chasa.bg/Article/644422 www.24chasa.bg
братя Диневи

- Вие сте един от богатите хора в България. Дали е възможно в прехода да сте честен милионер? Казват, че имате най-богатия автопарк с най-луксозните автомобили?

- Не зная дали е толкова богат. Аз съм колекционер на автомобили, съмнявам се, че е най-богатият, но е един достоен автопарк.

- Колко коли имате?

- Около 5-6 са хубавите.

- Кой как забогатя?

- Да, има разлика кой какво е направил и кой какво е откраднал от държавата. Има богати българи, които с много труд са постигнали много неща и с право се гордеят. Те трябва да бъдат гордост, платформа за българския народ, да се гордеем с тези хора, че ги има.

- Има ли начин държавата да провери първия милион?

- Разбира се. Много пъти сме коментирали с моя брат, че проверки трябва да има. Проверявайки хора и фирми, които не са си плащали данъците, се намалява нелоялната конкуренция.

- Колко данъци платихте миналата година?

- Ние сме едни от големите данъкоплатци, платили сме огромни данъци през тези години.

- Колко?

- Десетки милиони.

- На година?

- Не, общо. Имаме 52 дружества, работим и плащаме сериозни данъци.

- Акция “Хеликоптер”?

- Всяка проверка има смисъл. Това е изчистване на пазара - ще останат фирми, които са лоялни към държавата.

- Видяхте ли някой от вашите имоти на кадрите на НАП?

- Не. Аз имам една къща, която е в Свети Влас. Нищо друго не притежавам.

- Богати хора са записали имотите си на фирмите, за да ощетят хазната.

- С моя брат имаме по една къща, която е на физическо лице, никъде другаде не живеем. Всичко друго е фирмена собственост - хотели, пристанището, което се спряга в последно време. Това е едно предприятие, инвестиция, която сме направили в държавата, плаща данъци и формира част от БВП.

- Как работят нечестните милионери?

- Има много такива. Хора от групировки, на които са им били дадени с куфарчета пари. Има и хора, които заявяват: аз няма да плащам на държавата, защото тя не ми е дала достатъчно. Ние никога не сме били в тази позиция. Знаем, че ако ги няма данъците, значи да нямаме здравеопазване, правоохранителна система, образование.

- Защо при вас се събират силните и властимащите на деня?

- Разбира се, че има хора от властта и бизнеса. Нормално е. След като сме направили едно достойно място, лъскаво. То е лице на туристическия бранш в България. Ние сме единственото място, вкарано в сп. “Форбс”, където почиват богати руснаци. 40 места в целия свят. Нашият бизнес е чист и прозрачен през тези 22 г. Никога по никакъв повод нашето име не е било замесвано в корупционни скандали. Не сме имали общински и държавни поръчки. Не сме имали заменки. Не сме участвали в приватизация. Не сме свързани с акцизни стоки.

- Как си обяснявате желанието на богати българи да се занимават активно с политика?

- Не искам да се занимавам с политика. Аз и брат ми сме бизнесмени и това можем да правим.

- Има един сблъсък между вас и Чавдар Александров, друг много богат човек, той има ДЕЛА, вие - “Море”.

- Има такъв конфликт. Сблъсъкът е, защото не подкрепихме неговия кандидат за кмет. Ние сме фактор в общината, даваме хляб на много хора. Това е мръсната игра, нещо, което е нападение срещу марината - една българска инвестиция. Марината е построена без общински и държавни средства, без заменки. Ние сме получили разрешение от държавата да построим хидротехническо съоръжение. В акта не пише, че ние сме придобили имот.

Ние строим вътре във водата и си плащаме акваториална такса. Всяка година, а строежът е след разрешителен режим. Ясно е казано от МРРБ, че не засягаме държавна собственост. Марината като съоръжение е приета от ДНСК. Ние говорим за сградите. Продължава проверка от МРРБ, но нямаме притеснения.

(Пред Би Ти Ви, със съкращения)

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо