Мога повече от това да посоча 10 мажоритарни депутати

https://www.24chasa.bg/Article/64450 www.24chasa.bg
Георги Първанов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

- Г-н президент, защо ни се обиди Москва? Очакваше се в София на енергийния форум, който започва утре, главната роля да бъде на премиера Владимир Путин. Вчера "24 часа" предположи, че той "иска твърде много". Какво не му допадна във формата?

- Участието на премиера на Руската федерация г-н Путин беше неколкократно потвърждавано. Отказът има своето обяснение в разминаването ни по принципни въпроси на пакета от проектоспоразумения в енергийната сфера. Вероятно и нашият преговорен екип е допуснал забавяне в разговорите, но основното е, че ние държим на договореностите от 18 януари 2008 г.

- И в София преди 14 месеца, и в Москва в началото на тази година аз съм държал на виждането, че "Южен поток" ще е отделна тръба.

Сегашната мрежа е българска собственост, при новия газопровод собствеността ще е 50:50. Срещу тази българска позиция не е имало възражения на политическо ниво. Това е нашата база и в по-нататъшните преговори.

- Има различни енергийни кръгове, някои от които не са свързани с българския национален интерес. Няма да има продажба на Русия на тръбите от сегашната ни мрежа. А отношенията между Руската федерация и Украйна ни интересуват само дотолкова, доколкото не бива да възникват проблеми за газоснабдяването на нашата страна.

- Европейският формат не е място за решаване на двустранните ни проблеми, а за една важна принципна дискусия по общата ни политика за енергийната сигурност на Европа. Пропуснахме много време и в предишните седмици и сега ще е трудно за премиера Станишев в рамките на кратката визита в Москва да стигне с домакините му до взаимно приемливо решение.

- България започна да губи своята роля като стратегически енергиен център, като играч номер едно в региона, след като затворихме малките реактори на АЕЦ. Видя се, че се стесняват възможностите за снабдяване с природен газ, и това наложи да се действа много решително, защото в енергийната сфера нещата се подготвят на експертно ниво, но често пъти решенията зависят и от добрите отношения между лидерите. Затова твърдя, че за тези две години беше постигнато много в отношенията с ключови играчи.

- Първото и най-важното е да защитим и развием националния си интерес - втората АЕЦ "Белене" да се задвижи така, че проектът да стане необратим. Второ, да създадем алтернативи за нашето снабдяване с природен газ, което означава ускоряване реализацията на такива проекти като "Набуко" например, и да подпомогнем други като подценяваните дълго време у нас терминали за втечнен газ.

- Вие първи настояхте за отваряне на затворените реактори на АЕЦ. Обвиниха в популизъм, после премиерът Станишев поиска допълнително финансиране за Козлодуй. Това национален спорт ли е - да натискаме Брюксел за ядрената енергетика?

- И на нас Европа какво парче ни оставя?

- На нас ни остава да използваме собствените си възможности и канали за намирането на решение. Това, което направихме в последните години в контактите с Азербайджан, Тюркменистан, с Египет, Катар, създава реални възможности, които трябва да превърнем в работещи проекти.

С форума в София влизаме в големия енергиен диалог в света.

- Първо, самият факт, че се събира доста разнороден състав, е успех. Второ, много важно е да се изработи документ, което ще е решителна крачка от всички аналогични форуми. Ние залагаме на приемствеността - онова, което беше направено в Унгария, в Баку, което може би ще се случи на срещата, организирана от чешкото председателство на Евросъюза през май. Става дума за голяма динамика на енергийния диалог.

- Нашите артисти отидоха в Москва заради техните почитатели, но резултатите от държавната визита тогава са налице - решен беше по безпрецедентен начин въпросът с българския дълг, решихме още много други висящи, може би от години и десетилетия въпроси - социалната спогодба, транспорта през Черно море. Имахме и тогава тежък диалог по енергийните въпроси.

- Не е важен периодът на идването, а да има реален и ефективен диалог. Аз твърдя, че такъв имаше. Неслучайно в тези кратки и спонтанни срещи, които направихме с новия американски президент Обама по време на срещата на НАТО, после в Истанбул, коментирахме много важни проблеми за България - енергийната политика, ситуацията с нашите заложници в Сомалия.

- Не сме чули какво е личното ви впечатление от Обама?

- Освен харизмата, за която всички говорят и се усеща, той е изключително прагматичен политик. Точно Обама предложи изход от тупика, в който попаднахме при избор на шеф на НАТО. Направи го тежко, солидно, успешно.

- Мога да кажа, че нашата кандидатура не беше обсъждана. Не е била обсъждана до момента, в който аз не я поставих на масата буквално на самия финал на преговорите за шеф на НАТО.

- Аз се опасявам, че колкото и странно да звучи, съм единственият, който реално е поставил кандидатурата на Паси на такова равнище. Когато се предприемат подобни ходове, се съставя сериозен план за действие, прави се анализ на възможностите.

- Не бих искал да го научавам от вестниците.

- Нашата "близост" с Костов е един от символите на българския преход, но каквато и непоносимост да има през годините, може би дори и сега не мога да отрека, че личност като Иван Костов има своето място в българската политика, в българския парламент...

- Това избирателят ще прецени, но не мога да се съглася в последния момент да се залагат правила в разрез с 20-годишната практика. Правила, които могат до доведат до изкуственото елиминиране на определени политически сили. И го казвам при цялата враждебност към президентската институция на потенциалните потърпевши от този акт.

- Не съм посветен в тези разговори, но мога да кажа като човек с опит във формирането на коалиции, че предизборните съюзи са много по-идейни. Те отразяват много по-голяма принципна близост, отколкото онова, което партиите са принудени да направят като стъпка, като консолидация, като обединение след изборите в името на управлението.

- Моят анализ от самото начало сочи, че това не е добре за България, не е добре за бъдещото управление, за бъдещия парламент, защото има опасност от създаване на ново двуполюсно противопоставяне.

- Ние ще върнем двуполюсния модел, но в друга конфигурация.

- Е, политиката е изкуство да постигнеш възможното.

- Аз съм неудовлетворен. Моите представи за реформите на политическия модел бяха действително много мащабни и комплекса от виждания в тази посока формулирах преди повече от 15 месеца. Факт е обаче, че има промени в Закона за политическите партии, които стесниха възможностите за политическа корупция при купуването на гласове. Очаквах по-голяма квота на мажоритарно избраните народни представители, но при този дефицит на време накрая действително всяка промяна, всяка квота над 31 ще наложи промяна в изборната география, щеше да предизвика много голямо напрежение и вероятно трябваше да се преразгледа границата на избирателните райони. А това вече крие риск.

- Сделка нямаше, защото обявих своята позиция против вдигането на изборната бариера. Ако е имало преговори и сближаване на позициите вътре в мнозинството и с приобщаване на други сили, не съм съпричастен. Пак ще кажа - не съм удовлетворен, въпреки че оценявам все пак и важността на тази първа стъпка за мажоритарната квота.

- Аз имам по-големи амбиции от това да имам 10 или 12 народни представители, които съм посочил и които успеят да прескочат изборните бариери. Моите амбиции са да работя с повечето партии в този и в следващия парламент. Второ, все пак мажоритарните депутати няма да бъдат назначавани, те ще минават през ситото на избирателите.

- По-голяма тежест ще имат тези, които са по-силни, по-убедителни, доказани професионалисти, познати лица, защото няма начин примерно в един голям избирателен район като Варненския, Бургаския да прокараш депутат по втория начин. Там съм сигурен, че ще има и, дай Боже да е така, много силна конкуренция. Не само на ниво политически лидери, но и на хора, доказали се извън политиката.

- Аз не бих се включил в тази игра. Нямам своята прогноза. Сигурно ще липсват ентусиасти, защото един провал, един неуспех на лидера ще се отрази много тежко на всяка една от партиите. Може би лидерите на по-малки партии ще се опитат, защото това няма да е свързано със свръхочакванията за техните кандидатури, но пък ще добави в добрия смисъл на думата рейтинга на техните партии.

- Те нямат нужда от моя съвет. Те имат своя добър инстинкт и той ще им покаже кой е верният път.

 

Четете утре:

и още:

за лицевите опори и Иван Костов

за футболните отбори, които печелят

за слуховете, на които отговаря с търпение

 

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо