Зададе ли се фалит - дават фирмата на друг

https://www.24chasa.bg/Article/645462 www.24chasa.bg

Спасяване на закъсали фирми от фалит чрез нова процедура за оздравяване обмисля икономическото министерство.

Идеята е да се даде втори шанс на предприятията чрез предварително намиране на купувач. Т.е. те няма да минават по сегашния ред за несъстоятелност, а под контрола на синдик ще се сдобиват с нов собственик. Това ще става с предварителното съгласие на кредиторите. Целият процес ще протича с минимална намеса на съда.

Целта е купувачът да продължи дейността на фирмата, да запази голяма част от персонала й и да изплати дълговете, обясниха от дирекция "Икономическа политика" във ведомството.

Инициативата се зародила заради бързо нарастващия в кризата брой на процедурите по несъстоятелност. Подобен модерен проект ще опрости процеса, ще доведе до превенция от банкрут на жизнеспособните предприятия, застрашени от несъстоятелност, и ще има положителен фискален и социален ефект, казаха още от министерството.

Алтернативната процедура ще залегне в Закона за малките и средните предприятия. За изготвянето на промените ведомството обяви обществена поръчка за консултант.

Оттам обясниха още, че до момента страната ни няма не само алтернативна процедура по несъстоятелност, но и изградена политика за превенция на малки и средни фирми от банкрут, активно подпомагане на изложени на риск предприятия, както и политиката на "втори шанс" на неумишлено фалирали предприемачи.