Гласят ексвоенен аташе в Атина за военната разведка

https://www.24chasa.bg/Article/646820 www.24chasa.bg
АНЮ АНГЕЛОВ

Полковникът от резерва Веселин Иванов е новият фаворит на МО шефа Аню Ангелов за цивилната длъжност на зам.-директор на служба “Военна информация", научи “24 часа" вчера.

Иванов е бил пенсиониран само преди година. Преди това изкарал един мандат като военен аташе в Гърция, след което го назначили за шеф на отдел в спецслужбата. Той изместил кандидатурите на Николай Русатев и Орлин Маринчев, смятани за силните хора на НАТО в разузнаването. Русатев е бил най-младият зам.-директор на военната разведка, а Маринчев от неин финансист стигна до зам.-шеф на Генщаба.

Предпочели са Веселин Иванов, защото е по-лесно манипулируем, коментират хора от бранша. Докато Русатев бил известен с това, че имал управленски опит и умеел да си отстоява позициите.

Назначаването на Иванов няма да минава през съгласуване с президента. Така министър Ангелов ще избегне нова конфронтация с Георги Първанов, който още не е отговорил на предложението комодор Валентин Гагашев да оглави военното разузнаване.

Вероятно след като стане цивилен зам.-директор, Иванов ще бъде назначен за временен шеф на службата, предполагат запознати.

Междувременно министър Ангелов коментира пред Нова тв законопроекта за създаване на Държавна агенция за разузнаване. Основната идея на вносителите е да се съберат под една шапка военната и цивилната разведка. Според министъра законопроектът не би трябвало да е причина за нов сблъсък с президента.