Уволнени митничари издали канал за фалшиво „Армани”

https://www.24chasa.bg/Article/652613 www.24chasa.bg

Популярната в средите на бившата ВИС-2 контрабандистка с прозвището Ирина Дебелата и легендарният й колега Пилето стоят зад разбития на 19 октомври канал от Гърция за внос на китайски ментета на маркови стоки край Горни Богров, научи "24 часа" от разследващи.

Миналия вторник антимафиоти от ГДБОП атакуваха вечерта складовете между Долни и Горни Богров и спипаха как се разтоварва карго контейнер с ментета в малки микробуси.

По първоначални оценки намерената стока е за над 10 млн. лева.

Чанти, прекрасна имитация на оригинални маркови, също бяха намерени в складовете край Горни Богров.
Чанти, прекрасна имитация на оригинални маркови, също бяха намерени в складовете край Горни Богров.

Антимафиотите се натъкват на огромни количества обувки, якета и различни спортни дрехи от марките "Кавали", "Долче и Габана", "Мис Сиксти", "Прада", "Сисли" и "Адидас".

Антимафиоти показват намерените в камионите дънки фалшификати.
Антимафиоти показват намерените в камионите дънки фалшификати.

При огледа на луксозния товар са открити също и опаковки с хранителни добавки, битова техника, модни аксесоари (чанти, колани) и още различни контрабандни стоки.
Камионът с каргото е бил натоварен от гръцкото пристанище Пирея, но никой не може да покаже документи, придружаващи стоката.

Складът за строителни материали, където през 2003 г полицията залови камионите на Пилето.
Складът за строителни материали, където през 2003 г полицията залови камионите на Пилето.

След проверка в масивите на МВР се оказва, че реално камионът въобще не е влизал в България. При операцията на антимафиотите са арестувани четирима души, които разтоварвали китайските ментета.

Сред заловените стоки са още фалшификати на луксозни колани.
Сред заловените стоки са още фалшификати на луксозни колани.

След удара на камиона спецполицаите отварят и складовете, където се натъкват на още по-големи количества стока без никакви документи. Как те са влезли у нас, не е ясно.

Сред заловените стоки са още
Сред заловените стоки са още "маркови" обувки.

Любопитна подробност е, че около същите складове в Горни Богров преди 7 г. се разигра същата сага с участието на Пилето.

Лъскавата сграда на столичната ул.
Лъскавата сграда на столичната ул. "Пиротска", където на последния етаж се намираше офисът на Ирина Дебелата.

Тогава при акция на МВР във въпросните складове бяха заловени шест тира с контрабандно китайско карго за над 168 хил. лв. влезли през Кулата.

По документи камионите превозвали строителни материали. Те бяха оставени под полицейска охрана вв Горни Богров.

На другия ден обаче те се оказаха наистина натоварени със строителни материали, а не с китайски стоки. После стана ясно, че двама полицаи от охраната разрешили претоварването, защото Пилето ги заплашил.

Софийският градски съд го оправда след 3 г. и постанови да му бъдат върнати камионите. Делото се точи на втора инстанция.

Разследващите контрабандния канал за маркови стоки обаче имат информация, че въпросните складове отново са под "юрисдикцията" на Пилето.

Каналът за нелегален внос на маркови стоки фалшификати е под контрола на Ирина Дебелата. Според данни на МВР двамата са на високите нива във все още неразбитите контрабандни канали на Христофорос Аманатидис-Таки, който се издирва с европейска заповед за арест. Пилето и Дебелата се отчитат на т.нар. Люлинска бригада на Таки.
За всеки камион таксата е 4 хил. лв. Двамата са си разделили работата- Пилето урежда гръцкия канал и складовата база, а Ирина Дебелата има доверието на босовете на китайската общност. Те й дават и конусаментите за приносител на стоката в камионите.

Става дума за отлични ментета на известни марки дрехи и аксесоари, произведени в Китай. Каналът тръгва от Пирея, където стоките се разтоварват от кораби, минава през Кулата и фалшификатите се докарват край София. Стоката обаче не се пласира на Илиянци, а в столичните молове и бутици аутлет и то на доста солени цени, съобщиха информирани. Менте дънки на "Долче и Габана" например се предлагат по 340 лв., а обувки от реномирани марки по 300 лв.

Каква е врътката? Дрехите се разтоварват от корабите в Гърция и там се плаща мито, показват договор, че те са за българска фирма получател. Вносителят трябва да плати в България ДДС.

Това важи само за китайските стоки, но не и за ментета на известни марки. Те влизат нелегално. До момента е установено, че от началото на годината до момента родната фирма вносител на ментетата, заловени край Горни Богров, е успяла да вкара 7 контейнеровоза. Които по документи никога не са влизали в България.

За да мине "незабелязано" камион с фалшификати, бакшишът е минимум 15 хил. лв., които се раздават по веригата в митниците. Нелегално внесената "маркова" стока се "покрива" с фактури от друга, внесена легално.

Ирина Дебелата е добре позната на спецслужбите още от началото на дейността й в империята на Косьо Самоковеца през 1998 г.

Тя е спец по фалшиви фактури, обмитяване на вътрешни митници, измами с ДДС и посредничество пред вносителите на стоки.

Оказва се, че е и таен агент на Национална служба сигурност - НСС, а после и на ДАНС. Това й дава и потенциален чадър, научи "24 часа".

Спецполицаи твърдят, че въпросната дама е принудена да работи за службите заради сина си наркоман. Младежът, освен че е наркозависим, продава амфетамини като един
от основните дилъри в центъра на София. Той оперирал в т.нар. трети район.

Друг е въпросът каква работа е свършила Дебелата за ДАНС и дали просто не става дума за чадър над нея, прикриван като оперативна работа, смятат информирани.

Ирина Дебелата е разработвана от ГДБОП по разследването срещу легендарните митничари Георги Георгиев-Пурата и Радослав Живков-Джими за нелегален внос на китайски боклуци.

Официално Дебелата се издържа чрез магазини с марката "Стоки за 1 лв", като държи такива чрез подставени лица в Ловеч, научи "24 часа". По време на разследването на групата на Пурата срещу нея са използвани СРС-та, наблюдение и подслушване.

Външното наблюдение на ГДБОП поставя под око луксозна новопостроена сграда на столичната ул. "Пиротска", където Дебелата държи офиси и кафене. И я засичат как получава куфар, пълен с пари. Прокурор от Софийска градска прокуратура обаче се отказва да разследва въпросната дама заради "недостатъчно събрани доказателства".

Така антимафиотите остават с вързани ръце и арестуват групата на Пурата през юни 2007 г. А Дебелата се измъква. След което сменя офиса си.

Спецполицаите тепърва ще събират доказателства за целия канал, очаква се да бъдат пратени поръчки до Гърция, за да се разбере как тази стока е пристигнала там и с какво.

Първоначалните проверки са засекли, че едни и същи спедиторски фирми ползват едни и същи транспортни дружества, чиито камиони не е ясно какво и къде карат.

Ексмитничари издават далаверата заради уволнения

Разбиването на канала на Пилето и Ирина Дебелата става по сигнал до ГДБОП от уволнени митничари, научи "24 часа".

Те издали схемата за вноса на стоките менте и как се плащат рушветите в митниците по веригата, за да стигнат те до моловете безпрепятствено.

В сектор "Контрабанда" на ГДБОП са постъпили сигнали от ексмитничари, че в района на столична митница съществува организирана престъпна група от държавни служители, които се занимават с контрабанда и митнически измами.

Сигналите започват да валят след масовите съкращения в агенция "Митници" през есента на миналата година.

Някои от уволнените митничари започват да говорят пред службите.

"Понеже отказах да вземам 400 лв. за камион, ме съкратиха точно мен", е лайтмотивът на "пропелите". Други уволнени сезират и шефа на митниците Ваньо Танов. В сигналите се съобщават и имена на служители от столичната митница, които събират парите.

Ексмитничарите твърдят, че много камиони се разтоварват предварително и не отиват на митниците Илиянци и Кремиковци, че се крият бройки на стоките.

"1000 лв., отиват за шеф в столичната митница, още толкова за човек от Митническо разузнаване и разследване-МРР, 500 лв. за тези които обмитяват стоките, 1000 лв за мобилните и 500 лв за преоценка на вноса. Общо за един камион рушветът е около 4-5 хил. лв.", пишат бившите митничари.

След което следва ударът на антимафиотите в Горни Богров.

Спецполицаите изчакват да пристигне поредният нелегален контейнеровоз, натъпкан с "маркова" стока, която по закон не трябва да влиза в Европейския съюз, и атакуват складовете на Пилето. (24часа)

И виртуалният мол се снабдявал оттам

И разбитият в петък от антимафиоти виртуален мол на братята Велислав Петров и Ангел Ангелов се снабдявал с "маркови" стоки от канала през Кулата, научи "24 часа" от разследващи.

Те били обаче средното ниво в контрабандата, докато високите етажи се държали от хората на изчезналия в странство Христофорос Аманатидис-Таки.

В тайния склад на братята били намерени същите отлични ментета на дрехи с марките "Кристиан Диор", "Люи Вюитон", "Адидас", "Долче и Габана" , "Версаче" и "Армани".

Разликата била в откритите фалшиви парфюми на световни марки. Както "24 часа" многократно е писал парфюмите, произведени предимно в Турция, влизат у нас през канал през ГКПП-Лесово. В България се пласират на цени, три пъти по-ниски от тези на оригиналните парфюми.

Другите стоки във виртуалния мол също вървели на такива цени. Така например часовник "Ролекс", който струвал между 2 и 3 хил. евро, бил предлаган за 340 лв., а портфейл "Армани", чийто оригинал е към 500 евро, се продавал за 40 лв.

Клиентите не подозирали, че получават ментета.

Собствениците на мола освен офис изградили магазин и таен склад за ментетата. Те имали и профил във Фейсбук, където рекламирали "марковите" стоки на ниски цени. (24часа)