Лъжат ни за пенсионната възраст

https://www.24chasa.bg/Article/654964 www.24chasa.bg
Димитрана Александрова

Дългият и многословен дебат за пенсионната реформа завършва по най-лошия начин - вдигат се и вноските, и стажът. А промяна на системата няма.

Тя си остава сбъркана и построена върху изключения, заради което и работещите българи остават отчуждени от нея - никой не приема осигуряването като спестяване за старини, а като още един данък, наложен от държавата върху доходите му.

Да видим как се отразява върху изключенията решението, че вноските за пенсия се вдигат с 1,8% от 1 януари 2011 г.

Лъжат ни за пенсионната възраст

Всеки работещ българин ще получи по-малко доход, защото ще му удържат личната част от този процент.

Ще трябва да произведе и повече, за да изкара парите, които са за сметка на компанията.

По принцип осигурителната вноска се прави в съотношение 60:40 от работодателя и работника, но нали никой не се заблуждава кой трябва да изработи нужната сума?

Единствените, чиито доходи няма да намалеят и няма да им се наложи да работят повече заради увеличението на вноските, са държавните служители, военните, работещите в МВР и съдебната система.

Те са изключение от правилото - нямат лична вноска, поема им я държавата, т.е. данъкоплатците.

Въпреки че говори за реформа, правителството не планира да премахне тази преференция и да направи системата еднаква за всички работещи.

Съмнително е, че това привлича качествени хора на държавна служба, но е сигурно, че подсилва чувството за неравенство и несправедливост у всички останали.

Как да уважаваме система, която се нарича "солидарна", но в нея някои плащат, а други - не.

В изключение се превръщат и работниците от първа и втора категория, които се пенсионират по-рано.

По закон от 1 януари тези, които не са навършили общовалидната възраст за пенсиониране, трябваше да получават парите си не от Националния осигурителен институт - т.е. за сметка на всички работещи, а от специалните професионални фондове.

Това обаче няма да се случи - отлага се поне с една година, защото правителството няма добра идея как изобщо да стане.

Трето изключение са социалните пенсии - за старост и за инвалидност. Те не трябва да се изплащат от НОИ, а от Агенцията за социално подпомагане.

Да, ама това можело да стане най-рано от 2012 г., защото държавната агенция трябвало да се подготви.

Какво точно ще се готви година и половина?

Но такова е положението в България. Работещите хора са длъжни веднага да произвеждат повече, за да плащат по-високи осигуровки. А чиновниците имат нужда от дълга подготовка, за да преместят едни данни и едни пари от тука - там.

Правителството не се решава да премахне изключенията и да разтовари "разходно-покривната" система от несвойствените й плащания.

Най-лесно му е да намали дефицита в нея (2 млрд. лева годишно), като вдигне осигуровките. И ги насочи към т.нар. първи стълб - солидарния, вместо към втория, където всеки работещ трупа пари по собствена партида.

Понеже това не е достатъчно - дефицитът ще остане към 1,6 млрд. лева годишно - ще вдигне и възрастта за пенсиониране. Точно възрастта, а не осигурителният стаж.

Всеки на възраст под 55 години е напълно наясно, че ще трябва да работи по-дълго от сега обявените 63 години за мъжете и 60 години за жените.

Дразнещо е обаче, че правителството и синдикатите - уж най-големите защитници на трудовия народ, и тук не казват истината.

Някак си пропускат да обяснят, че с вдигането на необходимия осигурителен стаж на 40 години за мъжете и на 37 години за жените в масовата трета категория се вдига и възрастта за пенсиониране на голяма част от българите.

Това засяга всички, които са завършили висше образование и езикови гимназии или някогашните 4-годишни техникуми. (И сегашните 12 класа, ако приемем, че системата ще оцелее дълго.)

Проста сметка - момичето тръгва на училище на 7 години, учи 12 години средно образование и 5 висше, значи започва работа на 24 години. За да е натрупало 37 години стаж, трябва да е поне на 61 години.

За мъжете същата сметка прави 64 години.

Кого тогава заблуждават, че възрастта за пенсиониране остава 60 години за жените и 63 за мъжете, а се вдига само осигурителният стаж?

Той няма как да се получи за голяма част от българите, освен ако висшистите не си откупят 5-те години следване (т.е. да си платят от джоба осигуровките за тях).

Всъщност спорът от коя година стажът за пенсиониране ще започне да се вдига засяга малка част от работещите - приблизително тези, на които им предстои пенсиониране в близките 8 години.

Всички останали са уредени на принципа "И вълкът гладен, и агнето изядено".

Защото и по-високи осигуровки ще плащат, и по-голям стаж ще им е необходим, а накрая и пенсионната възраст ще се вдигне вероятно на 65 години.

Няма как да стане иначе при солидарна пенсионна система, построена върху изключения, на които никое правителство не смее да посегне.

А докато е така, никой работещ българин не може да припознае интереса си да се осигурява.

Принципът "Парите сега в ръката, пък ако доживеем до старини, ще му мислим", изглежда напълно логичен.

Димитрана Александрова

Допълнение от авторката от 29 октомври 2010:

Към коментара на HSRS2010: Изчислението, което искате, няма смисъл при солидарната разходно-покривна система, но ще го направя. То не потвърждава, че са нужни по-високи осигурителни вноски. Ето груба сметка при осигуряване върху 1000 лева доход. При 20% осигурителна вноска на месец - 200 лева, на година - 2400 лева, за 37 години трудов стаж - 88 000 лева. За 15 години сумата стига за 493 лева пенсия на месец. Повече, отколкото в момента е средното съотношение работна заплата:пенсия. Представете си ако системата не беше солидарна и въпросната жена можеше да влага тези пари в собствена партида, за да печели примерно от лихви. А искате ли да направим сметката за мъж, който е работил 40 години и ще получава пенсия около 5 години, защото мъжете в България живеят средно до 68 г. Ето я: за 40 години 96 000 лева. За да бъде върната тази сума на средностатистическия мъж, пенсията му трябва да е 1600 лева, т.е. по-висока от заплатата. Нали виждате колко са безсмислени тези сметки при солидарна разходно-покривна система. А според Вас колко трябва да станат осигурителните вноски и какво значи нормална пенсия? Може би имате предвид, че осигурителната вноска трябва да стане 30-35% от заплатата, за да може една жена да получи 600-700 лева пенсия на месец?

Към Леля - Темата на текста не е за категорийните работници и ранното пенсиониране, а за това, което засяга нас - масата работещи от 3-а категория. Мисля, че в последните месеци прекалено много се говори за работниците от първа и втора категория, а те са не повече от 5-6%. Не знам откъде вадите числото, че 70% от работещите в България се пенсионират на 45 и 55 г. Според мен това не е вярно.

Към Читател - Мисля, че от текста се вижда какво предлагам - като начало системата да се изчисти от изключенията. Тогава да видим колко не достига и как да се финансира. То е ясно, че няма как да се мине без финансиране на пенсионния фонд от държавния бюджет, т.е. от нашите данъци. При недостиг от 2 млрд. лева, и 40% осигурителни вноски няма да стигнат.

Благодаря на всички за мненията.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г