Името на фирмата или грозното срастване на властта във Видин

https://www.24chasa.bg/region/article/6567875 www.24chasa.bg

Нова порция обществени тайни сервираха на видинчани този път не от местната, а от държавната власт.

Преди дни от областната управа се похвалиха, че специализирана фирма е започнала почистването на крепостните стени от храсти и растителност. Буренясалата и неподдържана "Алея на влюбените" в района от "Телеграф капия" до "Топ капия" днес интензивно се почиства. Начинанието, иначе похвално като замисъл, едва ли щеше да събуди съмнения за нередности, ако в прессъобщението си от областната управа бяха коректно обявили кой е въпросния "специалист", как е избран, колко ще получи за дейността си... Защо точно сега, преди зимата, след като цяло лято алеята бе неизползваема?! Не се ли вършат подобни дела напролет, за да може поне за сезона алеята да е във вид и форма, доближаващи се до парковото изкуство, паметник на което е видинският крайдунавски парк. Все простички, но задължителни елементи в една информация, предназначена за медии, макар от последните да няма нито въпрос, нито нито вопъл по темата.

Бърза проверка на гражданско обединение "Единни за промяна" установи част от спестените от държавната институция подробности. На обекта открихме служители и техника на "фирмата на общината", както запознати наричат местно частно дружество. То явно е "спечелило" правото да извърши почистването. Не е чудно, защото в града се знае, че две са фирмите свързани с една партия, които изпълняват и подизпълняват всяка малка и голяма поръчка.

След запитване стана ясно, че изборът на изпълнител не бил на областната управа, а на Министерството на културата. Кога и къде е обявена процедурата, каква е тя - данни за това не бяха открити на официалният сайт на министерството. Има ли привкус на гейт или е само поредната недотам морална поръчка с шуробаджанашка глазура, ще стане ясно.

В края на годината винаги в някое ведомство остават за "усвояване" едни пари и така набързичко и предпразнично се подпомагат подходящите фирми и хора. Днес така е във Видин. Утре и във вашия град.

***

Заснетата техника на "специализираната" фирма e собственост на общински съветник от ГЕРБ и член на Управителния съвет на Общинската структура на ГЕРБ във Видин. Съпругата му е началник на кабинета на кмета на Видин, а зет му е ветеринар с частна практика и едновременно назначен като такъв в общинския приют за кучета. За собственика на "фирмата на общината" се знае, че е основен спонсор на кампанията на видинския кмет и основния "помагач", който изпълнява или подизпълнява всички поръчки и услуги на общината или областната управа, свързани със строителна механизация.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -