Красимира приспива Мери с бригадирски песни

https://www.24chasa.bg/Article/657285 www.24chasa.bg
Красимира Димитрова и Мери на първата консултация в плевенския ин витро център. Заедно с тях са д-р Алкан Емин, ембриологът Миглена Георгиева и шефката на клиниката доц. Емилияна Конова (от ляво на дясно). СНИМКА: ИН ВИТРО ЦЕНТЪР - ПЛЕВЕН

Всеки по-топъл ден от вх. А на русенския блок “Съединение” една жена с тъмни очила на достолепна възраст излиза преди обед с бебешка количка и прави дълги разходки в парка.

Тя не е любяща баба, която помага всеотдайно при отглеждането на внучето си. Това е 62-годишната лекарка Красимира Димитрова, която на 5 май роди по метода ин витро близначетата Мери и Жаклин.

С героизма си тя прикова вниманието на цяла България, но предизвика и много полемики.

62-годишната лекарка Красимира Димитрова, която на 5 май роди ин витро близначетата Мери и Жаклин, разхожда всеки ден оцелялото бебе и го приспива с бригадирски песни.
СНИМКА: АСЯ ПЕНЧЕВА
62-годишната лекарка Красимира Димитрова, която на 5 май роди ин витро близначетата Мери и Жаклин, разхожда всеки ден оцелялото бебе и го приспива с бригадирски песни. СНИМКА: АСЯ ПЕНЧЕВА

Почти половин година по-късно шумът около Красимира е утихнал.

След радостта от раждането това е най-големият подарък за скоро пенсионираната лекарка, която е едновременно и в майчинство.

Днес тя не допуска никакви контакти с журналисти и въобще с непознати хора. Полага старание да бъде най-добрата майка за най-обичаното от нея същество.

Тъгува, че Жаклин не оцеля, но стои здраво на краката си, за да даде всичко на малката Мери.

А грижите за нея са като за всяко бебе - къпане, пълноценно хранене, памперси, топъл дом, чист въздух и много любов.

Според съседките Мери също има воля за живот, наддава нормално, вече е над 4 кг.

Ретинопатията на едното й око се преодолява. Има нужда от още малко грижи за другото, но най-вероятно и там всичко ще се оправи.

Съществува още един проблем - родилно петно на челцето, но решаването му не е трудност за медицината.

Най-близо до мама Краси са съседките.

“Тя е героиня за нас - прави всичко за детето, разхожда го постоянно и полага невероятни грижи”, споделя комшийка, която наглежда бебето, докато майката пазарува при лошо време.

Не си казва името, защото знае, че Краси не иска повече шум около себе си. Не желае повече да се коментира решението й да стане майка във възрастта, в която жените мислят не за пелени и пюрета, а за трудов стаж и точки за пенсия.

Нито един от русенските педиатри не е ангажиран с консултацията на бебето и майката. Красимира води Мери на прегледи в Плевен и само формално я е записала при общопрактикуващ лекар в Русе.

След смъртта на Жаклин отношенията между майката и лекарите в неонатологичното отделение в Русе са прекратени завинаги.

“Никога няма да забравим как ни кълнеше и обиждаше, а ние положихме всички усилия за 500-грамовото човече”, коментират те.

Точно в битката за живота на двете недоносени русенската болница отдели средства за купуването на скъп апарат за поддържане на живота на новороденото.

“Докато Красимира Димитрова беше наш пациент, бяхме задължени да я уважаваме и пазим, но сега нещата са променени и нямаме дори морален ангажимент към нея и детето й”, каза д-р Нина Радкова, началник на неонатологичното отделение на болницата в Русе.

Лекарите там все още не могат да си обяснят защо майката Красимира повика патолог от Плевен при смъртта на Жаклин с обяснението, че е “независим специалист”.

“Когато беше при нас бебето Мери, разрешавахме на Красимира Димитрова да стои до него. С интерес се заслушахме в песничката, която й пееше за успокоение. Това не беше “Зайченцето бяло” примерно, а един от бодрите шлагери на бригадирското движение “Пред нас са блеснали житата”.

След няколко дни, когато майката не беше до детето си, а то плачеше до задух, запяхме пак тази песен и то се успокои. Останахме потресени.”

Това разказват лекари от екипа , който се е грижил за бебето на Красимира Димитрова.

След 62-годишната русенка с количката и сега се обръщат хора, които я разпознават по улиците. Но полека-лека поговорката “Всяко чудо за 3 дни” се потвърждава и тя все по-често остава анонимна за минувачите.

АСЯ ПЕНЧЕВА

Детето е здраво, заглежда се с дяволита усмивка

“Мери проявява характер - заглежда се и се усмихва дяволито.” Така 62-годишната Красимира Димитрова похвали дъщеричката си на първата й детска консултация в плевенския ин витро център преди месец.

Мери е в отлично здраве, състоянието й е изключително добро за възрастта, била оценката на неонатолога д-р Виктория Атанасова, след като обстойно прегледала момиченцето. Малката се храни нормално, наддава нормално, допълни пиарът на клиниката Даниела Гонкова.

Според екипа Красимира също е в стабилно здраве. “Сама успешно се справям с грижите по отглеждането на детето. Времето ми стига за всичко”, споделила щастливата майка пред лекарите.

В ин витро клиниката Красимира се появила подмладена и сияеща с къса прическа и елегантен жълт костюм. “Вие ме направихте щастлива. Затова всеки ден ви благодаря”, развълнувала се тя.

Наскоро Красимира и щерката пак идвали в Плевен. “Теглим детето, мерим ръста - процедурите са рутинни като за другите й връстници. Нищо по-различно”, казаха вчера от клиниката.

На 5 ноември Мери ще стане на половин година. През септември ин витро клиниката в Плевен, където лекарката психиатър зачена по донорска програма, подари на Мери дрешки, бельо и козметика. Записана е за 2 г. напред на детска консултация.

Според абонамента Мери всеки месец ще минава на прегледи, ще й правят ехография, ултразвуково изследване на коремните органи, пълна кръвна картина, както и задължителните имунизации. Осигурен е и 24-часов телефонен достъп до педиатър.

БУРЯНА БОЖИНОВА