Мажд Алгафари: Ако брат ми е фашист, и аз ли съм такъв

https://www.24chasa.bg/Article/658847 www.24chasa.bg
Мажд е близък приятел с полицаите. СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Мрачна зала на софийския градски съд. Подсъдимият с неохота отронва по някоя друга дума на арабски. Съдийката е изнервена, защото не разбира нищо, адвокатите също, стенографката се чуди какво да пише. Преводачката пък кърши ръце, защото разбирала само литературен арабски, а не езика на улицата, който говори подсъдимият.

В този момент един от присъстващите полицаи се сеща как да разплете възела. Набира някакъв телефон и след кратко прекъсване преводачът е сменен. Усмихнато момче с младежко излъчване ясно и отчетливо превежда жаргона на подсъдимия и дори влиза в диалог с него. Това е Мажд Алгафари, брат на известния режисьор и пиар Нидал Алгафари. Сега вече във всяко полицейско управление в стаята на дежурния телефонът на Мажд виси на видно място.

По всяко време на денонощието, ако се наложи разпит на чужденец, първият, на когото се обаждат още преди на прокурора, е Мажд - за да осигури преводач на съответния език. А той разполага с армия от 240 полиглоти, които владеят 71 езика плюс жестомимичния превод.

Двамата братя не спорят за политика. 
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН
Двамата братя не спорят за политика. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Тези дни се разбра, че той се занимава и с пиара на протестиращите полицаи. И нищо странно нямаше да има в това, ако Мажд не носи фамилията Алгафари.

Точно тя му изигра лоша шега - вътрешният министър Цветан Цветанов обвини синдикатите в МВР, че са подстрекавани от БСП за протестите само защото Алгафари им бил пиар. Алгафари, но Мажд не Нидал. Мажд всъщност досега не е бил във фокуса на камерите.

И докато Мажд тези дни усилено стяга протестите, брат му Нидал, известният режисьор на козлодуйското предаване, загърби пиара и телевизията. Защото новата власт там му спря предаването "В акция", което правеше по БНТ. Но пък се появи като гост на конгреса на БСП, за която от години работи по различни компании.

Покрай новата роля на Мажд се разбра и друго - че той е страшен фен на ГЕРБ и дори е гласувал за Борисов.

"Не разбирам защо трябва да симпатизирам на БСП само заради Нидал. Ами ако брат ми е фашист, и аз ли трябва да съм такъв?", пита Мажд.

В ГЕРБ той виждал нов шанс за държавата и затова горещо ги подкрепил. Повярвал на Бойко най-вече заради това, което направил за София, и си мислил, че може да оправи и България. Днес да бяха изборите, пак би подкрепил ГЕРБ, но със забележката Бойко и Цветанов да си сменят екипите и да се вслушват повече в експертни мнения. "Какви ли правителства минаха - и червени, и сини, и жълти, видяхме ги какво могат, страшното е, ако ГЕРБ се издъни, че няма кой да дойде", политиканства пиарът.

Истината е, че покрай преводите в полицията Мажд станал много близък с полицаите, те му се доверили, той познава проблемите им, а те знаят що за човек е. Така преди месеци, когато се разбрало, че няма никаква промяна в исканията им, поискали връзка чрез Мажд с брат му, за да им даде акъл какво да правят. "Свързах ги, но не знам какво точно е станало. След време ми се обадиха и ми предложиха аз да се заема с пиара. Седнахме, говорихме, споделям исканията им и знам, че са чисто човешки, и затова се заех", разказва Мажд.

Сега движи едновременно и фирмата си за преводи и легализация, и синдикалните дела. Но отново той и хората му денонощно са готови да помагат с преводи при разпитите. Точната дума е да помагат, защото много често не получават пари за това.

И досега няма ясни правила кой да прави превода при разпитите. И лека-полека Мажд заел празнината. В момента, в който имат проблем с чужденец, веднага му звънят и до час пристига преводачът. Вече има клонове в Пловдив, Варна и Плевен и там действа така.

Проблемът му е, че за тази услуга МВР не е предвидило пари. Заплащането става с големи мъки. От СДВР често му казвали: "Алгафари, дойдоха едни пари, ама трябва да платим храната за конете и тока и после на теб. Животното не разбира и аз отстъпвам, щом съм в графа храна за конете... проявява човещина преводачът. Но пък е убеден, че нито една фирма няма да се хване с преводите при условията, които МВР предлага.

Алгафари имал договор с МВР до края на 2009 г., но миналата година сумата за преводи надхвърлила 50 000 лв. и се наложило да се прави обществена поръчка. Такава обаче не е обявена и до днес и затова той работи "на честна дума". "Все ми се молят: "Прати някого." Всеки месец правим протоколи, внасяме ги и чакаме да платят", разказва патилата си Мажд.

"Когато БСП бяха на власт, твърдяха, че протестите на полицаите са подпомагани от ГЕРБ. Тогава ГЕРБ казваха: "Ние ги подкрепяме, но нямаме нищо със синдикатите." Сега се получава обратното.

Не мога да разбера тия синдикати на БСП ли са, на ГЕРБ ли са, на сините ли са. Мен не ме интересува какво говорят, интересуват ме техните права", пали се Алгафари.

Не пропуска обаче да отбележи, че синдикализмът му е в кръвта. Баща му, известен сирийски публицист и архитект, е дал 25 г. от живота си за правата на инженерите и архитектите. Той почина на 2 април тази година, но профсъюзите много го уважават, защото под неговия талантлив натиск голяма част от законите се променили в посока защита на правата. Не станал председател на синдиката само защото бил от компартията.

Мажд е роден в София през 1967 г., живее в Сирия известно време, идва тук да учи МЕИ, но заради математиката се отказва. Приемат го архитектура, но и там математиката го препъва. Накрая записва журналистика и завършва. Години наред работи като преводач, има своя фирма, възстанови арабската редакция на БНР. Той бе арабският глас на БНР при войната с Ирак и кризата със заложниците ни.

ДИАНА КЪНЧЕВА

Нидал: БСП го разочарова, затова подкрепя Бойко

“Това си е негово право, той си има неговите виждания. Говорим си за политика, но не спорим, той се увлече по ГЕРБ и Бойко Борисов и аз го разбирам. Мажд е от тези симпатизанти на лявото, които останаха разочаровани от предишната власт и отидоха към ГЕРБ. Брат ми не е единственият", казва Нидал и се зарича: "Той ми е брат, независимо от коя партия е, докато върши неща в рамките на закона, аз винаги ще съм с него и ако се налага, ще му помагам. В Арабския свят връзката с рода е много силна!"

И великодушно му пожелава успех по пътя, откъдето той се връща. Може да има заложби за пиар, нека да опита, казва Нидал. (24часа)

Джамията в Мека е на земя на рода им

Pодът Алгафари е много стар - от 754 г. В Дамаск има една джамия, на чиято табела пише, че е съградена от строителя Алгафари през 754 г. Това е първият писмен документ за рода. Чичото на братята, който е известен публицист в Париж, се опитвал да проучи родословието и според него родът е отпреди 1500 г.

Дори имат двама светци и мюсюлманите ходят на гробовете им в Хомс и Дамаск на поклонение. Най-любопитното е, че третото разширение на джамията в Мека, където се събират на поклонение всички мюсюлмани, е построено на земи на рода Алгафари. Заради разширението наследниците получили обезщетение.

Повечето предци на Алгафари са били учени хора, със солидни професии. Лелите и братовчедките им никога не са ходили със забрадки, няма фанатично религиозни хора.

Бащата на Нидал и Мажд е дошъл в България да учи архитектура и тук се запознава с майка им - невероятно красива жена. Имали са много бурна любов, но след развода бащата се връща в Сирия. Макар да е архитект и дълги години да завежда отдел "Градоустройство" в общината в Дамаск, баща им е и известен политик и главен редактор на вестника на сирийската компартия. Сравняват го със Стефан Продев, казват, че е от добрите комунисти идеалисти. Майка им е завършила външна търговия и дълги години е работи във външнотърговско предприятие в София. (24часа)