Чай с джинджифил и йога укрепват имунитета

https://www.24chasa.bg/Article/659706 www.24chasa.bg
Д-р Джампа Келсанг (вляво) и д-р Сонам Дордже казват, че агнешкото е подходящо за хора, страдащи от безсъние. СНИМКИ: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Начинът на живот има по-голямо значение за здравето, отколкото генетичните предразположения. Това обясниха тибетските лекари Джампа Келсанг и Сонам Дордже. Д-р Дордже завършва тибетския медицински институт “Чагпори” в Дарджелинг. Специализира пулсова диагностика и фармакология. Д-р Джампа Келсанг завършва Института за тибетска медицина и астрология на Далай Лама в Дхарамсала, Индия. Живее в Сан Диего, Калифорния.

Най-големите грешки, които ни разболяват, са свързани с храненето. Европейците ядат нередовно, употребяват много сладко и мазно и сладко, смятат тибетците. Храненето трябва да става по едно и също време. Други прегрешения са нередовният сън и застоялият живот.

При диабетиците с помоща на диета може се редуцира приемането на инсулин, а в даден момент дори да се спре, убеден е д-р Дордже. Дали лечението дава ефект, се преценява по редовните кръвни изследвания. По-трудно се повлиява генетично обусловеният диабет, признава лекарят.

Лекарят различава 12 вида пулс.
Лекарят различава 12 вида пулс.

"Лекувал съм хора с диабет на различна възраст. При по-възрастните е по-трудно. Много е важно, когато се лекува диабет, да се внимава да не се увредят бъбреците", разказва още лекарят. На млади пациенти с инсулинозависим диабет изписва тибетска медицина - хапчета от билки. Тази болест е свързана с ума - стресът може да я отключи или задълбочи.

Тибетската медицина помага още при много различни болести, дори при артрит или онкологични заболявания. В ранен стадий е много по-лесно да се помогне при тумор, но дори и в напреднал етап може да се постигнат резултати. "В България основно се сблъсквам с тумори в мозъка. Опитваме се да помогнем въпреки трудностите, понякога има резултати дори в този случай", разказва д-р Дордже.

Преди грипната вълна можем да направим някои прости неща за укрепване на имунитета. Хапвайте топла храна и приемайте повече топли, но не горещи напитки, съветват тибетците. Много добре влияе чаят от пресен джинджифил. Парченца от корена се слагат в преварена гореща вода. Добавя се малко мед. Не подценявайте влиянието на ума върху имунитета, казва д-р Келсанг. Активирането на естествените възстановителни сили става с медитация и йога. Те успокояват и отпускат.

Ако държите на месото в менюто си, най-добре го приготвяйте сготвено. У вас се ядат твърде много колбаси, отбелязаха чужденците. Месото също може да се категоризира на “топло” и “студено”. Рибата е “студена” мръвка, а агнешкото и говеждото - “топла”. “Топлите” меса са подходящи за хора, които имат проблем с безсънието, а “студеното” - при проблеми в храносмилането. За да извлечем максимална полза от храната за организма, трябва да ядем спокойно и по едно и също време. Количеството трябва да е едно и също, яде се, без да се бърза. Не препоръчвам късната вечеря след 19 часа. Метаболизмът и храносмилането се забавят и това води до напълняване. "В САЩ хората се прибират късно у дома и често прибягват до заведенията за бързо хранене. Това е основната причина за вълната от затлъстяване в Америка", казва д-р Келсанг.

Здравето е състояние на баланс на ума, тялото и духа. Когато тези три неща са в съзвучие, човек се чувства добре. Понякога хората правят много упражнения, ходят на фитнес и трупат много мускули, но не са истински здрави, защото умът им е неспокоен.

"Препоръчвам на хората, изложени на повече стрес, да практикуват всеки ден медитация. Избират спокойно уютно място и дишат дълбоко. Следят дъха си. Помага и йога. Когато умът се успокои, човек се храни и спи по-добре", дава съвети д-р Келсанг. Напрегнатото всекидневие кара мнозина да дишат учестено и повърхностно. Това може да разболее, защото на мозъка и кръвта не може да се достави достатъчно кислород. "Опитвайте се да следите дишането си. Когато вдишате, задръжте дъха си за секунда-две", казва и д-р Дордже. Здравето е баланс на трите изначални енергии - вятър, слуз и жлъчка. Те се влияят от негативните емоции като ревност, омраза, гняв и силно его. Будистката концепция гласи, че от самото раждане у нас са заложени повече негативни емоции, отколкото позитивни. Затова будистките монаси тренират ума си в позитивни емоции - любов и състрадание.

Когато преглеждат пациенти в София, двамата тибетци изписват и български билки. Много от растенията, които познават, растат и в България. Ползват и тибетски готови лекарства, които се приготвят по традиционен начин, описан в древните книги. Билките се берат в планините, после се пречистват и преработват. Лекарствата са на прах или във вид на малки топченца. Има и такива с камъни и ценни метали. "Скъпоценно хапче" е името на едно от тях, което съдържа злато, сребро и диаманти, стрити на прах. "Те са изключително ефективни. Вярваме в лечебния потенциал на много камъни. Тюркоазът например помага на черния дроб. Имаме лекарство, което съдържа стрит прах от него. Билките и камъните трябва да се детоксикират, а после се използват за лекарства. Но при тибетската медицина за една болка - например в стомаха, се комбинират повече растения. Едното е за основното страдание, а другите са подпомагащи. Те са за други органи, които могат да бъдат засегнати от страничните ефекти при лечението на стомаха. Това удължава лечението. Паралелно с се работи за намаляване на страничните ефекти", обяснява д-р Келсанг. Най-характерното за тибетската медицина е, че лекува коренът на заболяването, обобщава той.

Пулсът сочи “топли” и “студени” болести

Пулсовата диагностика е от важно значение за изясняване произхода на болестта. Тя се прави с 6 пръста. Лекарят ги поставя на определено разстояние от китката в зависимост от височината на конкретния човек.

Точките, в които мери пулса, се свързват с горната и долната част от тялото. Така чрез пръстите се проверява състоянието на различните органи - сърце, черен дроб, далак и др. Всеки пръст усеща различен район от тялото. "Обръщаме внимание на ударите - 80 в минута са нормални, но освен честотата се преценява дали пулсът е студен или топъл", казва д-р Сонам Дордже.

Така опитният тибетски доктор различава "горещите" и "студените" болести. Разделението се асоциира с мястото или причината за възникването им. Проблемите на черния дроб се свързват с т.нар. “горещи” заболявания.- Към тях спадат още възпаленията, острите болки, оплаквания, свързани с прекалена употреба на алкохол. “Студените” болести се свързват с бъбреците, артрита. Природата им е студена.

Тибетската медицина различава 12 вида пулс. Любопитна е връзката на тази наука с астрологията и дори с философията. Тези предмети се изучават в институтите, които подготвят лекари.

Понятията от астрологията присъстват в тибетските разбирания заздравето на човека. Понякога виждаме в звездната карта на даден човек, че в определен момент от живота му го дебне болест, обяснява д-р Джампа Келсанг. Тя може да се появи в бъдеще като предразположение, а това личи от разположението на планетите в даден дом. Може да са застрашени сърцето или бъбреците. Тогава предупреждаваме човека да внимава, да се пази, допълва докторът.

Астрологичните таблици и понятия, които той ползва, са подобни на тези в западния зодиак. Свързани са с разположението на планетите.