Последно: вдигат стажа за пенсия от 2012 г.

https://www.24chasa.bg/Article/659935 www.24chasa.bg
Тотю Младенов очаква, че протестът на синдикатите преди дни ще е последният да пенсионната реформа. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

От 1 януари 2012 г. стажът за пенсия ще почне да расте с по 4 месеца годишно до достигане на 37 г. за жените и 40 за мъжете през 2020-а. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов в предаването "На четири очи" по Нова тв. Решението било взето в неделя на среща при него с Тотю Младенов, Симеон Дянков и управителя на НОИ Христина Митрева.

Пенсионната възраст пък ще почне да се качва през 2021 г. с по 6 месеца, като целта е да се стигне до 63 г. за жените през 2026-а и 65 за мъжете - през 2024-а.

Миньори, химици и всички от първа и втора категория ще продължат да се пенсионират ранно до края на 2014 г. Дотогава пенсиите им ще се плащат от НОИ. Също там ще постъпват и вноските от 12 и 7% съответно за първа и втора категория.

До 31 януари 2011 г. във фонд "Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят 100 млн. лв., натрупани в индивидуалните партиди на професионалните пенсионни фондове. По думите на Борисов това щяло да стане приятелски, без напрежение. От 2015 г. обаче фондовете ще трябва да започнат да изплащат пенсиите сами, както е по закон. За никаква национализация не можело да става и дума. След това съобщение очаквам акциите на борсата да скочат с 10%, каза премиерът.

Таванът за новоотпуснатите пенсии отпада от 1 януари 2014 г., каза още Борисов. Постепенно щял да започне да се вдига и таванът за старите. От 1 януари 2017 г. всяка година трудов стаж вече ще носи 1,2 вместо 1,1% в пенсионната формула.

Вноската за универсалните пенсионни фондове ще се увеличи с 2% от 2017 г. И занапред човек ще има право да си купи до 5 г. осигурителен стаж, каза премиерът. Вноската ще е 17,8% върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се.

В резултат от тези промени се очаква през 2017 г. да бъде ликвидиран дефицитът във фондовете за общественото осигуряване. Разчетите обаче показвали, че след 2035 г. той пак ще почне да расте по демографски причини. След това щял да бъде компенсират с парите, натрупани в Сребърния фонд.

"Това вече обаче ще е атгажимент на следващото правителство - отсече Борисов. - Аз отговарям и осигурявам до 2035-а."

Консултации повече нямало да се правят. Решението ще бъде взето от правителството на подпис.

Проектът на президента Георги Първанов ще доразцепи БСП и ще ги направи още по-слаби, каза още министър-председателят.

Борисов не се притеснявал от последните атаки срещу ГЕРБ. Преди месец бях уморен и унил, защото нямах противици. Сега вече съм радостен, сега вече има кой поредно да победим, защото безспорно сме най-добрите, заяви още премиерът.

Той призова председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов да отговори на въпросите за имотите си, след като се върне от отпуск. По думите му – ако има нарушения, има органи, които да ги установят чрез проверки. На въпрос при какви обстоятелства би пожертвал вицепремиера Цветан Цветанов, Борисов отговори с въпрос: “Да го пожертвам заради какво? Че е взел на баща си къщата отремонтирана?”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон