BG хъс 140 дни в битка за президент на Бразилия

https://www.24chasa.bg/Article/659949 www.24chasa.bg
Дилма Русеф вдигна победоносно ръка, след като гласува в Порту Алегре вчера. Бразилката от български произход приключи предизборната битка, започнала с обявяването на кандидатурата й на 13 юни, със значителна преднина пред своя съперник на балотажа. Ще оглави ли тя една от най-големите страни в света, ще научим днес. В Габрово вчера откриха изложба за нейните корени в българския град. СНИМКА: РОЙТЕРС

Дилма се зарече да слуша Лула и след като спечели президентските избори в Бразилия, предаде АП.

“Разбира се, той няма да бъде в моя кабинет. Инасиу Лула обаче ще бъде винаги близо до мен и винаги ще се вслушвам в неговите съвети”, каза на последния си митинг дъщерята на българския преселник Петър Русев. Тя бе издигната за кандидат лично от отиващия си президент. Очакваше се вчера Дилма Русеф да спечели на втория тур срещу социалдемократа Жозе Сера. (24часа)

Габрово почита Русеф с изложба за корените й

На изложбата дойдоха Тошка Ковачева (вдясно) - вдовица на първия братовчед на Дилма Цветан Ковачев, и дъщеря й Весела Колева.
СНИМКА: АВТОРЪТ
На изложбата дойдоха Тошка Ковачева (вдясно) - вдовица на първия братовчед на Дилма Цветан Ковачев, и дъщеря й Весела Колева. СНИМКА: АВТОРЪТ

Изложба “Габровският корен на кандидата за президент на Бразилия Дилма Русеф” бе открита вчера в историческия музей в Габрово.

35 архивни снимки и 2 табла с родословия доказват местните корени. Началото е дадено, след като се събират два видни габровски рода. Стефан Русев от Русчушкия род се жени за Цана Корнажева от Досковия, разказа Красимира Чолакова от музея. Едно от петте им деца е Петър Русев, напуснал България през 1929 г. и заселил се по-късно в Бразилия, където станал Педру Русеф.

В двата рода са преплетени членове на видни габровски фамилии, между които тази на първия кмет след Освобождението Цоню Мичковец, на Никола Рашеев, отворил първата в България ленено-конопена фабрика, и на Петър Пешев - министър в няколко от първите български правителства след 1878 г. Много от роднините на Дилма са били в Народняшката и в Социалдемократическата партии. Никъде обаче в историческите документи не се съдържа информация, че Петър Русев е членувал в политическа партия. Той не е репресиран заради политически убеждения. Вероятно е емигрирал във Франция, а после в Бразилия по икономически причини.