Защо Париж бута и нашите роми в катуна

https://www.24chasa.bg/Article/661012 www.24chasa.bg

ЗДРАВЕЙТЕ, роми, романци, римляни и сичкото сиганин по света!

Така един любим образ от телевизионното хумористично предаване "Ку-ку" ни приветстваше веднъж седмично в ранните години на демокрацията.

По онова време лафове като "Хубава работа, ама циганска" все още носеха положителен заряд и не обременяваха с излишни терзания дали някой правозащитник няма да сезира СЕМ или Съвета на Европа за дискриминационен акт с пейоративен характер.

Оттогава мина време, ние като че ли станахме по-цивилизовани и вече много внимаваме да не накърним имиджа на България като модел за мултиетническа толерантност. И затова сега малко се чудя как трябва да се каже, ако някой е свършил една абсолютно циганска работа? Ама много циганска! И това е Франция. Може би тогава трябва да се транслитерира като афер дьо ром?

Български ром, току-що кацнал на летище София от Париж. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Тези от вас, които лятото са били повече на море и не са следили толкова новините, може и да са пропуснали, че френската държава обяви война на нелегалните катуни след една реч на президента Саркози през месец юли в Гренобъл. И въпреки, че заради тази кампания от Брюксел дойдоха много критики, може би французите са си донякъде прави за себе си. Името на България също бе замесено в проблема, защото както стана ясно, из тия нелегални бордеи бяха засечени и хора с български паспорти. Къде обаче е проблемът?

Онзи ден Париж за пореден път обяви, че ще репатрира голяма група роми, предимно от България и Румъния. Тази група е от 80 човека.

И колко, мислите, са българските граждани? Може би половината? Не. Двама! Седемдесет и осем румънци и само двама с български паспорти. Но това не става ясно по никакъв начин от съобщенията на компетентните френски власти, нито от коментарите из френските медии. Затова пък навсякъде се говори за България и нейните роми.

Е, това не е ли циганска работа? Гаранция - Франция! Както се казваше едно време, когато искаха да ни вкарат във франкофонската общност, без да има много основания за това.

В случая е повече от ясно, че ако Париж има проблем, той е най-вече с румънските цигани, обитаващи северното парижко предградие "Бобини" и разни други по-малонаселени катуни. Защо обаче Париж иска всячески да ни набута в този проблем?

Ако човек чете "Льо монд" или някаква друга френскоезична преса би останал с впечатление, че сякаш пълчища български цигани без кюлоти напират към Елисейския дворец. И за да спасят държавата си французите всеки ден трябва да ги товарят на самолети и да ни ги връщат поетапно.

От началото на кампанията до днес обаче в България са репатрирани точно 50 души. Ако не броим последните двама.

И това на нас ни се вменява като голяма отговорност и вина, едва ли не. Двама души спокойно могат да влязат в рамките на статистическата грешка дори. Но не! Казано е голяма група.

Така европейското обществено мнение остава с впечатлението, че циганите на България са един от основните проблеми на великата френска държавност. Подобни спекулации от своя страна са добре дошли за аргументацията на тези скептично настроени държави, които не ни щат в Шенген. Но това е друга тема. Въпросът тук е принципен. Защо Франция умишлено ни вкарва в този общ кюп?

Да си се оправят с Румъния! Нали са си сродни държави? Нали Букурещ е Малкият Париж на Балканите с копие на Триумфалната арка? Нали французите през цялото време лобираха за румънската атомна централа, наричайки нашата в Козлодуй опасна? Не ни ли вменяваха, че румънците са истински франкофони, а ние тука на юг от Дунава само знаем да казваме мерси, вместо благодаря, и нехаем за френската култура.

През всичките години на прехода Франция много демонстративно подкрепяше нашата северна съседка за щяло и нещяло, а ние търпяхме всевъзможни удари под кръста - като се започне от бойкота на българските производители на гъби печурки и се свърши с бруталностите на футболния съдия Киню към нашия национален отбор. Да не говорим за издевателствата на френското посолство в София, когато бяхме във визов режим.

Сега вече всички сме равни в Европа. Затова ще замолим любезно французите да се вгледат най-вече в своята франкофонска посестрима на Балканите и да си решат циганските проблеми с нея. А нас, ако ще ни броят, поне да ни броят правилно. Нека да е ясно, кои са роми, кои са румънци, кои са римляни!

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Вдигайте заплатите, иначе ще плачете за кадри

    Две грешни мантри, които спъват вдигането на работните заплати, се ширят упорито в последните години. Първата е, че производителността на труда в България е ниска, защото хората не работят достатъчно усърдно. Втората е, че работникът у нас по принцип не си изкарва заслужено заплатата. И двете се повтарят от работодателите непрекъснато,
  • Защо, по дяволите, слагат гадости в сладоледа!

    Глюкозо-фруктозният сироп си е отрова за тялото, но как да кажеш на децата, че не трябва да го ядат МАЙ съм от последните, които откриват, че в сладоледа вече не слагат от вредната захар, а от още по-вредния глюкозо-фруктозен сироп. Когато го установих, реших, че някой като например европейските органи за чистота на храните просто е проспал този