Уморен съдия отложи присъда на братя Галеви

https://www.24chasa.bg/Article/661299 www.24chasa.bg
Пламен Галев и Ангел Христов (вляво) ще чакат 3 дни присъдата на съда. Вдясно - адвокат Менко Менков. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Пламен Галев е мозъкът на престъпната група в Дупница, а Ангел Христов човекът, който всява страх. Това обяви прокуратурата в заключителната си пледоария по делото срещу двамата бизнесмени, известни като Братя Галеви. Срещу тях има общо 13 обвинения.

"Пламен Галев и Ангел Христов са най-влиятелните хора в Дупница. Не затова, че са избрани, наложили са се със сила. Галев дори е питан къде да бъдат стоянките на таксита и каква музика да се пуска на площада", обяви прокурор Бисер Кирилов. Той и колежките му Първолета Никова и Камелия Стефанова поискаха по 8 г. затвор за Галеви като лидери на банда, конфискация на половината от имуществото им и глоби до 8000 лв.

До пледоариите се стигна след 17 заседания в Кюстендилския окръжен съд, без отлагания. Според обвинението Пламен Галев e лидер на група от 7 души.

"Той е мозъкът, такъв е характерът му - да бъде лидер, да ръководи. Без неговата благословия не са правени назначения в общината в Дупница. Той лично, а не кметът е уволнил директора на театъра", посочи един от прокурорите.

Вторият в йерархията бил Ангел Христов.

"Говори малко и гледа лошо. Той е човекът, който всява страх", характеризираха го обвинителите. Останалите подсъдими били хора, "които не мислят, а изпълняват поръчките."

За сподвижниците на Галеви Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов-Тоци прокуратурата поиска по6 г. затвор, а за Георги Блатски - 4 г. Условни присъди от 6 месеца и 2 г., трябвало да получат Красимир Оков и Георги Градевски-Конана.

Според прокуратурата Галеви представляват независима финансова организация, който контролира обществено-политическия живот в Дупница.

"Те са хората, които назначават работници, правят приемни в общината, за да решат проблемите им", каза прокурор Кирилов. Подсъдимите били в трайно сдружение, за да вършат престъпления. "Тази група възниква и укрепва там, където държавата е слаба", добави още Кирилов.

Подсъдимите са упражнявали разбойническа, а не търговска дейност, заяви Антон Сираков, адвокат на гражданските ищци по делото - журналистката от в. "Струма" Лидия Павлова, сина й Иван Павлов, Пламен Миланов, таксиметровите шофьори Иван Иванов и Антонио Якимов, собственика на дискотека Стоян Терзийски и пострадалия от побой Руси Начев.

Защитникът изнесе пред съда лекция за оръжията, открити у Стъклето. "По цял свят това е оръжие на бандитски групировки или на спецслужби", коментира Сираков. Пред журналистите добави: "Трябва да има възмездие".

Галеви бяха спокойни. Само в кулоарите на съда Пламен Галев показа, че е раздразнен от публикация за поредно посегателство срещу колата на свидетелката Лидия Павлова, което той нарече "постановка".

Адвокат Емил Велинов поиска Галеви да бъдат оправдани.

"В обвинителния акт има само предположения, основани на твърдения като "едва ли не", "чух, но не видях", "може би". Битовите и бизнес конфликтите не са основание за повдигане на обвинение за организирана престъпна група", каза Велинов. Спорен него Галев и Христов са "влиятелни и уважавани бизнесмени". Затова говорел фактът, че на изборите за парламент Галев е спечелил гласовете на 17 хил. души. "Може би твърдите, че всичките тези хора са били заплашвани в тъмната стаичка, докато са гласували", попита Велинов.

След 7 часа пледоарии вчера съдия Мирослав Начев съобщи, че ще обяви присъдите в 14 ч на 4 ноември.

Той се мотивира с умора и факта, че по делото имало 26 тома материали.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана