Взехме властта в Бразилия

https://www.24chasa.bg/Article/661381 www.24chasa.bg
Привърженици на Дилма Русеф и Трудовата партия празнуват победата по улиците на столицата Бразилия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Дилма Русеф - дъщерята на българския имигрант Петър Русев, е първата жена, президент в историята на Бразилия. Тя спечели на втори тур изборите за държавен глава на петата по територия и население страна в света с 56 на сто.

Съперникът й, социалдемократът от италиански произход Жозе Сера, взе 44% от гласовете.

Русеф наследява изключително популярния и успешен президент Инасиу Лула, управлявал в последните 8 г. Тя бе негова дясна ръка в последните 5 години. Той лично издигна кандидатурата й от Трудовата партия и я подкрепяше до последно. Сънародничката ни ще встъпи в длъжност на 1 януари 2011 г. и ще обитава поне 4 години двореца “Планалту” в столицата Бразилия.

Взехме властта в Бразилия

“За 8 години измъкнахме 28 милиона души от бедността. До края на мандата ми трябва да помогнем на още 20 милиона. Няма да спрем с усилията ни, докато в Бразилия има мизерия. Милиони бразилци ми възложиха най-важната мисия в моя живот”, каза Дилма пред ликуващите си симпатизанти в столицата.

Взехме властта в Бразилия

Досега тя не е заемала изборна длъжност. Била е министър на енергетиката на щата Риу Гранде де Сул, федерален министър на мините и енергетиката и министър на президентската администрация.

Президентът Инасиу Лула целува наследничката си след победата.
Президентът Инасиу Лула целува наследничката си след победата.

Тепърва тя ще трябва да се доказва като държавник и да излезе от сянката на покровителя си Лула, чийто чар трудно може да достигне, гласят единодушните коментари. Със сигурност тя ще продължи с либералния икономически модел, превърнал Бразилия в една от водещите световни икономики. Но Русеф иска по-голяма роля на държавата в енергийния сектор и това е една от въпросителните за мандата й.

Победителката поздравява свои симпатизанти.
Победителката поздравява свои симпатизанти.

Първата публична проява на Русеф след избирането й ще бъде на 9 ноември в Сеул. Там се събират лидерите на Г-20 и Лула ще я вземе на форума, за да я представи като своя наследничка.

Бременна привърженичка на Дилма Русеф празнува с фланелка с името й.
Бременна привърженичка на Дилма Русеф празнува с фланелка с името й.

Русеф се зарече да подобри още инфраструктурата и образователната система. Бразилия се подготвя за две изключително важни събития - световното първенство по футбол през 2014 г. и лятната олимпиада 2 години по-късно. (24часа)

Симпатизанти на Трудовата партия шестват из Сао Паулу с маски с лика на Дилма.
Симпатизанти на Трудовата партия шестват из Сао Паулу с маски с лика на Дилма.

Чакаме я до 1 година

Взехме властта в Бразилия

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов изпратиха поздравителни писма до Дилма Русев и я поканиха да посети България.

Писателката Свобода Бъчварова от 20 г. живее в Бразилия.
Писателката Свобода Бъчварова от 20 г. живее в Бразилия.

"Вярвам, че в най-скоро време ще имам честта и удоволствието да бъда ваш домакин. Уверявам ви, че българският народ с огромна радост ще ви приветства на българска земя", казва в писмото си държавния глава.

Взехме властта в Бразилия

Първанов й припомня, че му обещала да посети България по време на срещата им през 2005 г. Тогава Дилма бе федерален министър на мините и енергетиката, а Първанов се видя с нея по време на официалното си посещение в Бразилия.

Марио Жардел се разписа за сефте с екипа на “Черно море”, където пристигна през лятото.
СНИМКА: БУЛФОТО
Марио Жардел се разписа за сефте с екипа на “Черно море”, където пристигна през лятото. СНИМКА: БУЛФОТО

"Народът ви гласува огромно доверие и вярва, че ще продължите реализацията на една политика, която нареди Бразилия сред водещите икономики в света и подобри социално-икономическото положение на милиони бразилци. Дълбоко съм убеден, че съвременната визия и енергия, които демонстрирахте и на досегашната ви работа, както и богатият ви обществен и политически опит, ще бъдат гарант, че не само няма да отстъпите от започнатите широки реформи, но и ще дадете началото на нови, понякога нелеки, но такива, които са в интерес на цялото общество", пише още Първанов.

Пищни бразилски партита се правят на няколко пъти и у нас. 
Напоследък емоциите се изразходват в школи по танци, а те се състезават помежду си на улични паради.
СНИМКИ: БУЛФОТО И НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Пищни бразилски партита се правят на няколко пъти и у нас. Напоследък емоциите се изразходват в школи по танци, а те се състезават помежду си на улични паради. СНИМКИ: БУЛФОТО И НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Президентът отбелязва, че предизборната кампания, както и изборите в Бразилия са били проследени с огромен интерес в България, а изборната победа на Дилма Русеф е изпълнила с гордост българския народ.

Дилма Русеф е изправена до баща си Петър. Останалите на снимката са брат й Игор, майка й Дилма Коимбра Силва и покойната й вече сестра Жана.
СНИМКА: АРХИВ
Дилма Русеф е изправена до баща си Петър. Останалите на снимката са брат й Игор, майка й Дилма Коимбра Силва и покойната й вече сестра Жана. СНИМКА: АРХИВ

Премиерът Борисов също изпрати телеграма до новоизбрания президент на Бразилия, в която написа: "Във връзка с този приятен повод, бих желал да засвидетелствам пред Ваше Превъзходителство желанието и готовността ни за активизиране и разширяване на приятелските връзки между нашите страни.

Надявам се новите високи отговорности и ангажименти да не възпрепятстват дълго отлаганото ваше посещение в България."

Той пожелава на президента на Русеф успешна и ползотворна дейност на поста, здраве и лично благополучие. (24часа)

Внасяме кафе, захар, месо, изнасяме лекарства

Бразилия е на второ място в търговията ни с Латинска Америка. През 2009 г. стокообменът ни е за 211,2 млн. долара, което е 35% спад спрямо 2008-а. Страната ни е изнесла стоки за 40,3 млн. долара, като 61% от експорта ни са печатарски машини. За Бразилия изнасяме и фотографски плаки, акумулатори, хранителни добавки за животни, миялни машини, антибиотици и др.

През първите 8 месеца на тази година експортът ни расте със 109% спрямо същия период на 2009 г. и достига 34 млн. долара. Вносът обаче се понижава с 48 на сто. От Бразилия у нас идват основно медни руди, сурова тръстикова захар, необработен тютюн, меса и вътрешности от птици, кафе и обувки.

Най-голяма стойност стокообменът е имал през 2006 г., когато достига 483 млн. долара. През последните 9 г. салдото обаче е постоянно отрицателно за нас.

Икономическите ни отношения имат голям потенциал, но не отговарят на реалните възможности на двете страни, обясниха от икономическото министерство. След членството в ЕС бизнесът ни с Бразилия зависи от решенията в общността и преговорите с латиноамериканската регионална организация за икономическо сътрудничество (МЕРКОСУР). Те са прекъснати през 2004 г., но през май тази година ЕК решава да ги поднови.

Към момента бразилските инвестиции у нас са незначителни. Най-подходящите области, в които бразилският бизнес може да влага, са химическите производства, фармацията, високотехнологичните продукти и технологии за хранителната промишленост и др., казаха от икономическото министерство. През ноември 2009 г. търговското ни представителство в Бразилия е закрито. (24часа)

Роднини: Горди сме с победата

“Изключително се гордея, че потомка на Петър Корнажът, роден в Габрово през 50-те г. на XIXвек, застава начело на една от съвременните велики държави в света”, коментира известният журналист Цоню Корнажев. Той е единственият останал жив неин чичо. “Надявам се, че тя ще притежава качествата на своя прадядо и ще бъде почтена, принципна и мислеща в своите действия за благото на бразилците и с надежда и поглед към народа на своите предци.”

“Много съм щастлива не само защото ми е роднина, но защото в нейните жили тече и българска кръв. Желая й много здраве и сили, за да може да постигне това, което е начертала като програма. Изпълнена съм с надежда, че ще можем някога да се срещнем и да се запознаем”, заяви втората й братовчедка - юристката Ралица Негенцова, внучка на Ран Босилек и говорител на Централната избирателна комисия.

От сутринта вчера телефонът в дома на Тошка Ковачева - вдовица на Цветан Ковачев, първи братовчед на Дилма Русеф, не спира да звъни. Обаждат й се, за да споделят радостта си от победата на роднината й, приятели и познати от различни краища на България. Към поздравленията се присъедини и репортер на "24 часа". "Много съм щастлива, че първата братовчедка на моя съпруг стана президент на голямата държава Бразилия с 200 млн. жители. Вълнувам се много - това е човек с български, с габровски корен. Желая й успех и се надявам да дойде в България и да се запознаем", каза тя. Тошка Ковачева допълни, че със семейството на дъщеря си Весела Колева вече са изпили по чаша вино в чест на изборната победа на Дилма Русеф.

Кметът на Габрово Николай Сираков е изпратил поздравителен адрес до новоизбраната президентка на Бразилия. "Изключително много се радвам заедно с всички габровци за победата, която извоюва Дилма Русеф", каза градоначалникът. "Ние вярвахме в тази победа, убедени бяхме в нея. Защото не може един човек, който е изтъкан от бразилска страст, упорит дух на българин и габровска предприемчивост, да не пожъне такива успехи. Искрено й пожелаваме успех в ръководенето на държава, която е от водещите икономики в света, и вярваме в нея. От разговорите, които сме водили с хора от предизборния й щаб и от близкото й обкръжение, разбрахме, че тя има съхранена любов към България и жив интерес към Габрово. Пожелаваме си да дойде след време тук да ни гостува", добави Николай Сираков.

ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА, МОМЧИЛ ИНДЖОВ

Цял отбор рита в елита на България

Най-бразилското нещо в България логично са футболистите. В момента в елитната ни група играят 20 сънародници на Дилма Русеф. Това е цял отбор плюс резервите. Само 5 клуба от 16 елитни нямат нито един латиноамериканец след играчите си.

Най-напреднал е шампионът “Литекс”, който има доста добра скаутска мрежа в Бразилия. Сега в петима бразилци са на услугите на Любослав Пенев, като Диего е при юношите. През последните години през тима на Гриша Ганчев минаха още доста футболисти от Бразилия.

Силна е и колонията във Варна, която се води от безспорната звезда на бразилското малцинство у нас Марио Жардел. Той е най-знаменитият играч, дръзвал през последните години да се посвети на българското първенство. И ето че най-накрая той успя да вкара и гол.

От силните ни отбори единствено в “Локо” (Сф) няма нито един бразилец. Другите дерзаят отборите им да не изпаднат - “Видима-Раковски”, “Миньор” и “Калиакра”.

“Берое” и “Пирин” пък по традиция не обичат да имат много чужденци или залагат на играчи от съседни страни.

“Левски” бледнее без техничаря Жоазиньо. А без халфа си Маркиньос ЦСКА май нямаше да има победа този сезон. Той обаче е голмайстор. Последният гол на ЦСКА пак бе негово дело - в края на добавеното време срещу "Берое", с който изкова победата в събота. (24часа)

ГЕОРГИ БАНОВ

Супер Марио: Тя е най-добрата!

Бившият бразилски национал Марио Жардел е доволен от победата на Дилма Русеф на президентските избори. Той тайно е предвкусвал нейния успех, но в деня преди балотажа се изказа дипломатично - да победи по-добрият между Русеф и конкурента й Сера.

"Още преди балотажа пожелах по-добрият да победи. Значи това е Дилма, щом сънародниците ми гласуваха за нея. Тук разбрах, че тя има български произход. Радвам се, защото във Варна страшно ми хареса.

В България намерих много приятели и се чувствам отлично. Искам да остана още в "Черно море", защото мога да помогна много на по-младите футболисти", каза Супер Марио за "24 часа".

В момента Жардел е привлечен като играещ треньор за футболистите от варненския тим. Когато е на терена, той ги ръководи като капелмайстор във всеки момент от играта.

Марио показва с ръка на всеки къде да застане в определената ситуация и появата му на терена дори за 20 минути се превръща в невероятен допинг за "моряците".

ЦАНКО ЦАНЕВ

Изаура и Паулу Коелю са културни посланици

Kак да предположи Георги Първанов, когато преди 4 години прие писателя Паулу Коелю и му връчи почетния знак на президентството, че бъдещата му снаха ще се окаже фен на бразилския романист?

Цветанка - съпругата на сина му Владимир и бъдеща лекарка, казва, че много харесва "Единайсет минути" и "Захир" на Коелю.

"Още първия път, когато посетих България през 1998 г., се влюбих в страната ви", казва Коелю. Той е трогнат от вниманието на президента и от неговата загриженост за културно-историческото наследство. "А в Бразилия доста неща се разпиляха и разпродадоха", казва авторът на "Алхимикът" - най-продаваната книга на португалски език.

Паулу Коелю е за "Гинес" с над 100 милиона купени екземпляра от книгите си, преведени на 56 езика, в 150 страни. В България са издадени 13 заглавия. Най-новото е "Мактуб". Коелю е най-четеният чуждестранен писател у нас през ХХI век. Той избра в. "24 часа", за да публикува в него философските си притчи.

Пътят на бразилската култура у нас обаче е проправен от Жоржи Амаду -вечния бунтар от Байа, който казваше, че не можеш да спиш с всички жени, но поне трябва да опиташ. Той замайва главите на читателите с невероятно пищните си, "вкусни" и чувствени романи "Габриела, карамфил и канела" и "Дона Флор и нейните двама сърпузи".

Прочутата тв сага "Изаура", която сега се върти в нова екранизация, е по роман на Бернардо Гимараиш - образец от бразилската класика през XIX век.

Виртуозният барабанист Калин Вельов написа "Тъмнокосо момиче" - първата авторска салса песен на български. Създаде и групата TUMBAITO само за латино. Не са рядкост партита, на които се изпълнява предимно тази огнена музика.

Варна се побратими с цяла Бразилия. Там се организират Дни на културата, където се демострират както танци, така и бойни изкуства като капоейра. Не е забравена и бразилска кухня. Майстори показват как се правят ястия с фасул, морски дарове, пържени плодове и т.н. Яденето за бразилците е афродизиак, лекарство и страст. Наздраве с коктейл кайпириня - качаса (концентрат от захарна тръстика) плюс пресен сок от зелен лимон и кафява захар. "Малката селянка" бързо хваща...

БГ следата в латиноимперията е писателката Свобода Бъчварова. Сценаристката на култови филми като "Опасен чар" и "На всеки километър" от 20 г. живее в градчето Рио Кларо, на 100-ина км от Сао Паулу, при дъщеря си Елица.