Не съм посредник, нито ментор между Станишев и Борисов

https://www.24chasa.bg/Article/66196 www.24chasa.bg
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Вчера "24 часа" публикува първата част на интервюто с президента Георги Първанов, която можете да прочетете тук. Днес продължаваме с втора част. 

- Г-н президент, защо българският парламент отказа да промени правилата за изборите? Какво щеше да се случи, ако: първо, изборите бяха задължителни.

- Аз съм против задължителния характер.

- Защо - политиците ще трябва да отделят повече пари за купуване на гласове?

- Не, защото, когато накараш насила избирателите да гласуват, те го правят напук. Тогава твърде вероятно е да създадат, извинявайте - политически чудовища. Такива радикални формации, които да обърнат изобщо хода на България. Затова е по-добре да мотивираме избирателя с други средства, с добро управление, а не с административни методи и санкции.

- Какво щеше да се случи, ако: второ, изборите парламентарни и европейски, бяха в един и същи ден?

- Бях привърженик да са в един и същи ден и не само заради спестяването на средства, а защото изборите за парламент ще са в началото на летния сезон и има опасност българинът да се умори от избори.

- Е, може би пък точно лятото ще преброи най-твърдите за всяка партия.

- Във всеки случай ще бъдат най-мотивирани радикалните. Ще бъдат мотивирани тези, които тенденциозно гласуват негативно. Голям е рискът негативният вот да предопредели изхода на избора за български депутати.

- Вие първи предупредихте, че дълго ще ни управляват коалиции. Не може да се откажете от бащинството на последната - БСП, НДСВ и ДПС. Кои са трите грешки и три успеха на тази коалиция?

- Първо, някой трябва да докаже обвиненията, защото досега няма политически ДНК анализ, нито факт, който да потвърждава, че съм бащата. Това беше коалиция на необходимостта. На онези, които я критикуват, бих задал въпроса какво щеше да стане, ако я нямаше? Бяхме пред влизане в ЕС и членството щеше да е химера, ако тази коалиция не си беше свършила тогава работата. Да, тя можеше да изглежда по различен начин, ако имаше и други изборни резултати.

Винаги съм бил критичен към нея в рамките на конституционните си правомощия и ще го правя, без да се намесвам във вземането на решения. Бях един от първите, който реагира на неработещата формула 8-5-3, която и досега спъва ключови назначения. Има органи и звена в държавата, които години вече са без ръководители. Има достатъчно вета, не по-малко, отколкото към предишното правителство и парламент.

Позитивното е, че тази коалиция съхрани политическата стабилност, заложена от предишния кабинет. Оценката е сложна, но трябва да се признае, че това е един позитивен период за нас. Трябва да оценим факта, че България е една от малкото страни в ЕС, които засега не са пряко пострадали от финансовата, икономическата криза като цяло, и това е резултат и от правителствената политика.

- Говорите, че при криза е необходим силен ум, а не силна ръка. Кой политик днес отговаря на подобно описание?

- Тезата за силната ръка се появява периодично и не винаги във връзка с кризисни периоди. Сега може би затова и някои започнаха да правят лицеви опори.

- Сещам се за снимка на Костов в поза лицева опора...

- ...Аз наистина имам предвид, че на България е необходимо лидерство, което предполага компетентност, воля, характер и не просто да казваш истината намомента, но и да я казваш изпреварващо. Най-важното на тази сила е да направиш силен отбор, защото и най-атрактивната политическа фигура ще се окаже безпомощна пред лицето на разрастващата се криза.

- Къде са добрите играчи? Партиите изслушват експертите, но трудно ги преглъщат в своя отбор.

- Има много кадърни хора, има и тенденция от 10-15 години на запушване на експертите. Опитах да въведа формата на гражданската квота още 2001 г., малко преди местните избори, но това остана глас в пустиня дори в левицата. Сега повече от всякога е по-добре да имаш потенциала на силния експерт, отколкото на верния партиен активист. Като говорим за слабия административен потенциал, една от причините е, че това е заложено от партийните назначения.

- Но защо нито една партия няма сили да го спре?

- Защото лидерите по-често мислят за конгресите си, имат интерес от това да печелят вътрешните битки, отколкото да заложат на професионалистите.

- Не ме опровергавайте - но през тези 4 години все се чакаше от вас да започнете война срещу вашето правителство и когато тя не се случваше, се тълкуваха знаци и слухове за охладняване на отношенията между вас и министър-председателя, за еманципацията на Станишев и за изолацията на Първанов. Вероятно затова преди година, когато атакувахте премиерски съветници за участие в бордове, а ваш съветник поиска оставка за правителството заради поредния доклад от Брюксел, медиите избухнаха. Но година по-късно и съветниците са в бордове, а вашият Венцеслав Димитров още ли е в екипа ви?

- Да, все още е в екипа, но се разбрахме да не коментира въпроси извън правомощията му. Преди година реагирах на темата съветници, защото в това съзрях риск и не случайно върнах лентата назад, когато проблемите в БСП тръгваха от съветническия екип. Но премиерът Станишев взе нещата в собствените си ръце и поне аз не усещам така осезателно въздействието на съветниците. Той достатъчно отчетливо поема собствената отговорност дори когато тези решения са взети в по-широк кръг. За мен това е важно, иначе не съм спестявал критики, дори на премиерско ниво, когато това е необходимо. Както и не се притеснявам, колкото и това да не се харчи в медиите, да похваля правителството, когато е заслужило.

- За какво последно го похвалихте?

- Например за усилията, които предприе правителството за преодоляване на негативните последици от финансовата криза.

- За какво си говорихте на последната среща например?

-Не мисля, че срещите между президент, премиер и председател на Народното събрание трябва да е новина. Както с предишния премиер Симеон Сакскобургготски, така и с настоящия се срещам достатъчно често.

- Къде сте вие в политиката? Кой е вашият периметър - този, между 6-има посланици, двама вицепремиери, двама министри, двама зам.-министри, главен прокурор, шефове на Върховния касационен съд и ДАНС, шеф на премиерския кабинет. Списъкът е по Велислава Дърева. Или сте се изолирал в тази сграда, за да спестите обвиненията за прекалено много власт?

- Към този периметър сега прибавете и шефа на агенцията по лекарствата - Жасмина Мирчева, която беше част от екипа ми (смее се). Това, че има много мои бивши съветници на ключови места, е само признание за техните лични и професионални качества.

- А не за вашия подбор?

- Това е и комплимент към моята кадрова политика, но те са избрани не заради мен, особено в съдебната власт. Аз нямам и такъв лост.

- Какви съвети давате на тези свои хора?

- Не давам. По-скоро винаги е било обратното. Аз съм човек, който разчита твърде много на експертното мнение и съм получавал перфектни мнения.

- Разпитвам ви за вашия периметър и очаквам да разбера до кого сте по-близо днес - до Станишев, до Доган, до Борисов, до Костов. Каква е вашата прогноза - кой от тях е по-близо до следващата власт?

- След прогнозата за разрушителния земетръс в Хасково прогнози няма да правя. Политиците винаги са обучавани да излъчват оптимизъм...

- И къде го виждате тоя оптимизъм?

- Истина е, че не ни чакат леки времена. По-скоро очаква ни задълбочаване на кризата, затруднен политически диалог, социално напрежение, което тлее и което ще избухва в зависимост от хода и динамиката на кризата, така че виждам своята роля в усилията да запазим държавата стабилна. За мен ключовата дума повече отвсякога е стабилност.

- Коя коалиция ще гарантира подобна стабилност?

- Това наистина е работа на избирателите.

- Но част от политиците внушават, от една страна, че ще се стигне до коалиция БСП-ГЕРБ, а от друга, че с цената на нови избори това пък няма как да се случи.

- Аз и не очаквам и никой не би трябвало да изисква от лидерите, особено на основните партии, да обещават коалиции. Изборите са, за да разграничат идеи, но не да затръшват врати. Това показва моят опит.

- Изчистиха ли край вас?

- Виждам осезателно присъствие на техника и жива сила по улиците и има и видим резултат. Дано да не е временно и да се реализира и стратегическо решение за чистотата и лидерите да сблъскат визията си за трайни решения по този проблем.

- А вие притискате ли лидерите Станишев и Борисов да го направят?

- Аз опитвам да им съдействам.

- И на двамата? Понякога имам усещането, че си разменят динамично ролите - по-търпеливият, по-деликатният слага агресивното кожено яко, а по-острият облича костюма на доброто възпитание?

-Да, опитвам да съдействам и на двамата. Вие помните репликата на единия, че нямат нужда от посредник. И аз нямам намерение да бъда ментор или посредник в едни сложни отношения. Ние сме на твърде различни идейни позиции с кмета на София и затова периодично спорим по конкретни теми, понякога по дребни теми.

- Е, у нас политиците спорят по дребни теми.

- Признавам, че винаги съм се стремял да нямам инициатива за подобни спорове, но и нямам навика да оставям една или друга реплика без отговор, когато засяга личността ми или институцията.

- В чий футболен отбор ще спечелите мача?

- Държа след изборите, на които всеки играе с любимия си цвят, на другия ден да облечем националния екип и да заиграем като един отбор.

- Това означава ли, че все пак говорите за коалиция БСП-ГЕРБ?

- Не. Това означава, че всеки може да играе в своя отбор, като осъзнае общите национални цели.

- Можем да приемем, че една такава цел е да спасим българите от кражби, убийства, отвличания. Братя Галеви и Баретата са в ареста, Маргините са в тежко здравословно състояние, Маджо в дълги пътувания, но това не прави българите по-спокойни на улицата - продължаваме да бъдем ограбвани в домовете си, да отвличат близките с ужасяваща ритмичност.

- Към списъка, който започнахте, бих прибавил и други имена, които бяха привлечени под отговорност. Сега поведението на МВР и на ДАНС към тези фактори на организираната престъпност е много по-твърдо, по-безкомпромисно, отколкото в друг период. Но това е далече под очакванията на гражданите. Все още няма респект, все още сме свидетели, че организираната престъпност се опитва да играе ролята на държавен фактор.

- А нямате ли усещането, че полицията работи за този нов държавен фактор - организираната престъпност?

- Сигурен съм, че огромната част от полицаите работят почтено. Лошото е, че със сигурност има много пробойни в системата, и то на възлови места. Точно там, където се обсъжда най-важната информация. И това се усеща при този тежък проблем с отвличанията, усеща се, когато започва акция срещу някой престъпен бос и той е информиран предварително. Затова си струва да се мисли. Имаме нужда от нова структура.

- Министър Миков предполага, че зачестилите отвличания са част от предизборния натиск?

- Съветвам да не търсим политическо обяснение. Вероятно престъпният свят има много добри информационни канали от МВР и службите, което само по себе си е много тъжно.

- Казвате, че доверието в политиката е под критичния минимум. Кой торпилира доверието във вас?

- Нормално е опозицията да е изнервена от моето 8-годишно присъствие в президентската институция при толкова много влияние, както те коментират, и да опитват чрез мен да дестабилизират управлението в държавата като цяло. Със сигурност стабилността, която излъчва институцията, не се нрави и на някои икономически среди.

- Но няма друг политик, около когото да витаят толкова слухове и вие да не ги опровергавате. Докъде ще стигне вашето лично търпение?

- Аз самият нямам проблем. Ще устоя дотам, докъдето съм решил. Жалкото е, че нерядко предмет на подобни атаки или най-малко закачки са семейството ми, дори моята майка. Няма да изневеря на стила си. Понякога съжалявам, че няма лостове да се опровергае реално една измислица от личен или политически характер. Лошото е, че президентът е един, а говорителите срещу него много.

- Защо непрекъснато се повтаря за връзките с т.нар. олигарси от един доста пъстър списък, като се почне от Валентин Златев през Христо Ковачки, Васил Божков, Георги Гергов, Красимир Гергов, Людмил Стойков...

- ...За олигарх дори обявиха кръчмаря от Ковачевица, при когото празнувахме със семейството ми Нова година. Скоро чух по телевизията, че и кметът на Берковица е олигарх. За мене е важното да изчезне сивият сектор в икономиката и политиката, а както ви обещах, ще устоя на всички подобни атаки дотам, докъдето съм решил.

- Кое е по-честно за един политик - да обявява публично своите спонсори, без да носи отговорност за това, което те правят в бизнеса и живота си извън тази кампания, или да прибира неофициално средства?

- Имам железен принцип да не се занимавам лично с финансирането на кампаниите си, но държа от моя екип всеки спонсор да отговаря на всички изисквания на закона. Оттам нататък отговорността си е на самите спонсори. Забелязвам обаче нещо тревожно - преди седмици Сметната палата обяви даренията за партии. БСП бе посочила по-сериозна сума, парите за ДПС, за ГЕРБ са по-малко, но парите са по-малко, сравнени с предишни кампании.

- Какво значи това, че спонсорите намаляват или сивият сектор при финансирането на партии се разширява?

- Точно това е изводът от кампанията срещу спонсорите. Аз затова предложих общ регистър, в който всичко да е публично. И всеки спонсор да си носи отговорността за своите грехове, но да няма политически чадър, защото в един момент е приел една политическа сила или фигура за перспективна и е дарил.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо