Галеви на три дни разстояние от затвора

https://www.24chasa.bg/Article/662052 www.24chasa.bg
Красимир Оков (на преден план) и Пламен Галев на влизане в съда в понеделник СНИМКИ: АВТОРЪТ

Ще има ли присъди за Галеви, или едни от най-популярните хора в държавата ще излязат невинни? Това е сред най-коментираните теми в Дупница, след като съдебният състав се оттегли на 3-дневно съвещание.

"Дано това дело да е краят на галевизацията в Дупница", надява се един от основните свидетели по делото Пламен Миланов.

Сочените за най-влиятелните хора в Дупница и околията са обвинени в организиране и ръководене на престъпна група. Освен Пламен Галев и Ангел Христов делото е и срещу Владимир Ангелов, Апостол Чакалов, Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски. Обвиненията срещу тях са за рекет, хулиганство, нанасяне на средни телесниповреди, внушаване на страх за извличане на облаги...

Апостол Чакалов-Тоци и Ангел Христов (от ляво на дясно)
Апостол Чакалов-Тоци и Ангел Христов (от ляво на дясно)

"Има ОПГ, но това не е организирана престъпна група, а организирана приятелска група", каза в пледоарията си един от адвокатите на подсъдимите Емил Райнов. Седмината са приятели от ученическите години, съдружници във фирми. Най-младият от тях Георги Блатски е приятел на дъщерята на Пламен Галев Светла.

Съдия Мирослав Начев
Съдия Мирослав Начев

Делото започна на 19 септември м.г. По него са разпитани над 135 свидетели. Съдебният състав с председател шефа на Кюстендилския окръжен съд Мирослав Начев е провел 17 заседания, някои от тях продължили по 7-8 часа. Нито едно от делата не е отлагано.

До влизането на седмината в съда се стигна след няколко специализирани полицейски операции в Дупнишко. В края на септември 2008 г. търсените не бяха открити на адресите си - показаха, че са знаели за акциите предварително. Качулки преобърнаха Дупница и на 5 октомври 2008 г. По-късно Пламен Галев и Ангел Христов в собствения си стил сами се предадоха в националното следствие.

В Дупница последваха граждански подписки в защита на двамата, обявени за благодетели, местната управа дори занесе подписката на крака на "Г. М. Димитров". Галеви останаха в ареста, но акция в тяхна защита имаше дори под новогодишната елха.

Жалба на журналистката от регионалния в. "Струма" Лидия Павлова за нанесен побой над сина й Иван в дискотека "Фейсис" на 7 срещу 8 ноември 2008 г. отприщи страстите. Блъсната табла на сервитьорка опръскала маратонките на Георги Градевски по прякор Конъна, сочен и като охрана на Галеви. Ден след това Павлова получила обаждане, че ще дискредитират сина й като наркоман, ако подаде жалба. След побоя момчето било с 65% намалена слухова способност. Свидетели обаче разказаха, че не помнят нищо, а униформени твърдяха, че Павлов бил в нетрезво състояние.

От натиск се оплака и собственикът на таксиметрова фирма в Дупница Пламен Миланов. Той твърди, че Галев го принудил да прехвърли част от фирмата си на Владимир Ангелов-Стъклето и да му дава половината от печалбата си. Стъклето също бе вкаран в ареста, след като полицията откри у него голяма сума пари. В хода на делото обаче съдружникът на Миланов Владимир Ангелов заяви, че "рекетът", който трябвало да плащат таксиметровите шофьори като такса "спокойствие", всъщност били 240 лв. на месец за таксиметрови станции.

Феодор Феодоров-Федята пък свидетелства, че конфликтът между Миланов и Галеви бил заради това, че двамата отказали да купят бетоновия възел на Миланов.

"Всички граждански ищци търсят материална облага, но показанията им не се подкрепят от свидетелите", твърди и адвокатът на двамата Емил Велинов.

Заради противоречия в показанията често се стигаше до очни ставки. Много от свидетелите впоследствие изненадващо заявяваха, че нищо не знаят и не помнят. Жена например твърдеше, че никога не е била бита, а Пламен Галев и Ангел Христов й давали храна по Нова година и Великден.

"Свидетелите проявяват странна амнезия. От една страна, твърдят, че знаят много неща, но не казват какво са видели. Ако го кажат, трябва да засегнат авторитетните подсъдими, които са пуснати под гаранция", каза Антон Сираков, адвокат на гражданските ищци. Така той намекна, че всъщност свидетелите се страхуват от Галеви, които са на свобода.

На 16 юни м.г. Галев и Христов бяха освободени под парична гаранция от по 50 хил. лв., за да участват в предизборната надпревара.

"Ако не бяхме променили мерките им, те нямаше да могат да водят кампания", коментира тогава съдията и бивш председател на окръжния съд в Кюстендил Красимир Бамбов.

В хода на съдебното следствие се оказа, че въпреки акцията на няколко служби в дискотека никой не видял побоя над собстненика Стоян Терзийски по същото време. Съдружникът му пък обяви, че е бил принуждаван от бизнес партньора си да лъжесвидетелства, за да вземат пари от Галеви. Биячът Георги Блатски обаче си призна, че го е ударил и дори изказа съжаление.

Обърнаха се показанията и на други, ожалили се от побои.

"Не може битови и бизнес конфликти да са основания за обвинения за организирана престъпна група", заяви в пледоарията си Емил Велинов.

Прокуратурата обаче е на мнение, че "братята" представляват независима финансова организация, контролираща обществено- политическия и финансов живот в Дупница. "Те са хората, които назначават работници, правят приемни в общината, за да решат проблемите им", категоричен е прокурорът Бисер Кирилов, позовавайки се на свидетелски показания на гражданските ищци. Според него всички от подсъдимите по мегаделото са структурирали трайно сдружение с цел да вършат престъпления.

От държавното обвинение поискаха по 8 години затвор за Галев и Христов и конфискация на половината им имущество. Според прокурора Бисер Кирилов двамата са най- влиятелните хора в Дупница, които имат власт и над държавните органи.

С тази власт пък се сдобили чрез налагане със сила. Галев бил мозъкът на престъпната група, а Христов човекът, който всявал страх. Като бивши служители на правоохранителните органи двамата добре познават законите и знаят как да се предпазят от отговорност", твърдят още от прокуратурата.

По 6 г. лишаване от свобода поиска държавното обвинение за Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов-Тоци, 4 за Георги Блатски. За Красимир Оков и Георги Градевски - условни присъди от 6 месеца и 2 г. Решението си съдът ще обяви в четвъртък.

Съдията Мирослав Начев: Трябва да обсъдим 26 тома доказателства

- Съдия Начев, какъв е коментарът ви в края на съдебното следствие по делото "Галеви"?

- Съдът се е оттеглил на тайно съвещание и присъдата ще бъде обявена на 4 ноември. Чисто технологично не е възможно съдебният състав да обсъди 26 тома доказателства, да се запознае със стотици веществени доказателства, да обсъди всички 28 обвинения срещу 7-те подсъдими и да изготви присъда. При положение че резюмето на обвинителния акт е около 10 страници, присъдата би трябвало да е на повече от 12 страници според мен. Сами разбирате, че това няма как да стане в един кратък период от време. Предполагам, че това е абсолютно разумен срок.

- Какво е най-трудното в това производство?

- Обемът на доказателствата, които следваше да бъдат приети. Най- големият проблем, както видяхте, бе разпитът на свидетели. Окръжният съд разполага с една зала в Кюстендил, в нея заседават и други съдебни състави. Въпреки че много ни се иска да заседаваме всеки ден и да приключим бързо - в рамките на една-две седмици да съберем всички доказателства и в кратък срок да обявим резултатите, това е невъзможно.

- Прецедент ли е, че нямаше опити за отлагане на процеса с цел забавяне на производството?

- Проблемите в практиката ми са били свързани не толкова с отсъствието на подсъдими и защитници, а с нередовно призоваване, което обикновено става причина за отлагане на делото.

- Ако приемете искането на прокуратурата, ще се окаже ли Красимир Оков единственият подсъдим, който е излежал присъдата си в следствения арест?

- Конкретен резултат не мога да прогнозирам. Аз съм само един член от съдебния състав. Оков има едно повдигнато обвинение и задържане под стража в рамките на 8-9 месеца.