Викали Борисов в Белград за свидетел срещу Йосич

https://www.24chasa.bg/Article/66253 www.24chasa.bg
Депутатите Камен Костадинов, Христо Бисеров след заседанието на комисията. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бойко Борисов е призован да свидетелства по делото срещу Сретен Йосич в Белград през октомври. Това събщи вчера Христо Бисеров от ДПС, който оглавява временната парламентарна комисия за изясняване на евентуално покровителство над Йосич от страна на български държавни органи.

Комисията бе създадена по повод твърдения на самия обвиняем за наркотрафик, че у нас го е закрилял бившият главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Бисеров изрично уточни, че информацията е неофициална. Предстои депутатите да я проверяват. Ще търсят връзка и със самия Йосич, ако той пожелае.

Комисията му изискала от МВР, МО, ДАНС и НРС всички материали, свързани със задържането на Йосич у нас, екстрадирането му от България, както и за целия му престой у нас преди. Дотук обаче пристигнало само оперативното дело от МВР в 6 тома с гриф“Строго секретно”, което Бисеров незнайно защо нарече “Цвете”. В него става въпрос само за период от 3 месеца, а информацията била недостатъчна.

Комисията иска достъп до делото в бившата НСБОП. В него според Бисеров имало данни от холандските служби, че Сретен Йосич е пребивавал у нас с различни паспорти и имена, без проблем е влизал и излизал от страната поне 5 години преди задържането му.

Вчера Бисеров отбеляза, че всички действия на нашите служби през 2002 г. били под натиск на холандците.

Пак според делото австрийските власти са поискали да арестуваме Йосич още през 2000 г. Дори ни пратили информация, че той живее у нас със семейството си и ползва 12 самоличности. Уточнили, че в Германия и Холандия вече има заповеди за задържане на сърбина. У нас обаче не било предприето нищо, каза Бисеров.

Имало и засечен разговор между Йосич вече от затвора и покоен бос на организираната престъпност, когото Бисеров не посочи. От въпросното “прелюбопитно” СРС излизали много имена, които също останаха в тайна.

Христо Бисеров обясни забавянето на останалите документи с изминалите празници, но изрази надежда “да не пишем писмо на премиера” за осигуряването им.

Кметът: Станишев ми готви атентат

“БСП и ДПС планират атентат срещу мен, който после да припишат на Сретен Йосич. Виждайки, че губят, са готови да направят и това.”

Така реагира Бойко Борисов вчера, след като Христо Бисеров обяви за призовката от Белград по мегаделото срещу сърбина. На въпрос има ли сигнали за готвено покушение, Борисов каза: “Няма да коментирам. Но го казвам на Йосич, за да знае какво може да му припишат. Категорично ги обвинявам, че подготвят атентат срещу мен. След като Станишев и Доган си пращат хората в НС да говорят точно за това нещо, те категорично го мислят.” “Луканов като го няма - какво, Джинджич като го няма - какво? Всяко чудо за три дни”, продължи той. Борисов посочи още, че ако иска информация за пребиваването на Йосич у нас, Станишев можел просто да извика шефовете на службите и да пита.

“Нагло е от страна на Бойко Борисов да замесва името на БСП в измислени от него самия сюжети. Това са думи на човек, изгубил здравия си разум и способността си за преценка. БСП иска извинения за наглото и лъжливо обвинение”, коментира говорителят на БСП Корнелия Нинова пред Фокус. Червените щели да мислят и за дело срещу кмета.

“Очаквам да кажат, че съм изнасилил непълнолетна, очаквам всичко от тези хора”, заяви още Борисов. Той показа пред журналисти писмата от ДАНС и МВР, в които е посочено, че няма връзки между него и Йоца Амстердамеца.“Ние сме си изпълнили ангажиментите към всички служби в Европа. Бисеров явно знае повече от мен, а ако има призовка аз да се явя на процеса срещу Йосич, то по някакъв начин той си другарува с някого от Белград”, заподозря Борисов. Според него президентът незабавно трябва да му даде орден “Стара планина”, защото е хванал Йосич още в първата си година като главен секретар на МВР.