Всеки квартал с минимол

https://www.24chasa.bg/Article/662628 www.24chasa.bg
Търговският център, който се строи в Младост СНИМКИ: СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА И "24 ЧАСА"

Нов тип минимолове превземат кварталите на София и по-големите градове. Те са с по-малка площ от мащабните търговски центрове, но обещават и по-ниски наеми и цени.

Обикновено имат между 20 и 70 магазина за облекло, техника, обзавеждане, книжарница, аптека, банка, отчитат от GVA Sollers solutions. Ключов наемател е супермаркет или малък универсален магазин.

Площта, на която се разполагат, е от 5000 до 15 000 кв. м. Най-често срещани са националните марки. Целта на минимоловете е да обслужват ежедневните потребности на жителите в радиус от 5 до 10 км, обясни Добромир Ганев, шеф на GVA Sollers solutions.

Основните предимства са удобното местоположение близо до дома или работното място и възможността да се пазарува на едно място. Наличието на каси за плащане на месечните сметки и абонаментни такси също е плюс. Важно е да има и достатъчно паркоместа.

Молът на околовръстното ще заработи до края на годината.

Според Младен Митов, анализатор в "Явлена", подобни проекти имат потенциал. Ще обслужват живеещите в района, които искат да избегнат наплива към големите търговски центрове. Те са притегателно място за много хора, което е свързано със затруднен достъп и паркиране, блъскане по етажите и т.н.

Сградата, на чийто партер ще бъде магазинът на "Зара".

Очаква се в следващите месеци да бъдат открити няколко минимола. Единият се намира на околовръстното шосе в района на Драгалевци и се очаква да отвори врати през декември.

Все по-честа гледка по централните търговски улици в Пловдив са празни помещения. Много търговци се преместиха в моловете. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА И НАТАША МАНЕВА

Вече имало сключени договори за наем с верига супермаркет и други търговци. Предвидени са бижутерия, химическо чистене, кафенета и т.н.

Кв. Младост също ще има още един малък мол. Строителството му бе замразено в кризата, но е подновено и ще приключи догодина. Той ще е третият търговски център в радиус от около 200-300 м. Малко преди кризата на бул. "Ал. Малинов" бяха открити други два.

В кв. Изток също се очаква пускането на минимол. Той ще е част от смесен комплекс с жилища, офиси и търговска част. Предстои довършването на подобен обект и в Стара Загора. Търговската част в него ще е близо 6000 кв. м.

“Зара” стъпва на “Витошка”, в Пловдив опразват магазини

Магазин "Зара" ще бъде открит на бул. "Витоша" в началото на 2011 г., съобщиха за "24 часа" от испанската компания "Индитекс", която произвежда дрехите с известната марка. Той ще е на мястото на банков офис срещу Съдебната палата. Площта му ще е около 1250 кв. м.

Така брандът ще присъства и на основната търговска улица у нас, след като вече стъпи в най-големите молове. Според консултантите това е сигнал за обръщане на тенденцията. Доскоро търговците масово напускаха "Витошка" и се нанасяха в търговските центрове, което понижи и наемите на булеварда наполовина. Последните месеци обаче те са се задържали на нивата средно от около 55 евро/кв. м месечно, показват данните на "Фортън".

Очаква се известните марки, които влязоха у нас първо в моловете, да открият магазини и на централните улици. Основното им изискване е да наемат големи площи, в повечето случаи над 1000 кв. м. Такива обаче се намират трудно. Брокерите смятат, че постепенно площите ще започнат да се окрупняват, за да отговорят на изискването на търговците.

Пловдив обаче в момента тече процесът на изместване на наемателите към моловете. След откриване на няколко големи търговски центъра много магазини по централните улици останаха празни. Наемите също паднаха близо двойно до около 30 евро/кв. м.

1,5 млн. кв. м ще се строят в София

15 млн. лв. са платени тази година на Столична община за издаване на разрешения за строеж, съобщи главният архитект Петър Диков вчера. Това се равнявало на около 1,5 млн. кв. м. 2/3 от тях били за 3-4 големи търговски обекта. През 2009 г. от тази такса постъпили 25 млн., а година по-рано - 46 млн. лв.

Брокерите на имоти също отчитат активизиране на пазара. По данни на Добромир Ганев от GVA Sollers Solutions само в София са размразени проекти за около 250 000 кв. м. Общо стопирани в кризата били 290 проекта в цялата страна с площ от около 6 млн. кв. м.

Младен Митов от "Явлена" също отчита оживление, но според него дали ще продължи, ще зависи от това как ще се развива икономиката. Положителен ефект върху жилищния пазар щял да има евентуален ръст на БВП и спад на безработицата. Впоследствие това щяло да увеличи потреблението, а оттам да съживи и търговските центрове.

Според Петър Диков напоследък се увеличавал интересът към изграждане на производствени разходи, както и към еднофамилни къщи. Много хора смятали, че сега е изгодно да си вдигнат дом заради ниските цени на парцелите и строителството. По данни на Симеон Митев от "Шанс 96" терените поевтинели с около 35% от 2009 г. досега. За крайградски вили и къщи се давали между 15 000 и 20 000 евро. Появявали се български компании с осигурени кредити, които търсели парцели.

Вече няма да се строи в София без инфраструктура въпреки натиска на предприемачите, категоричен бе главният архитект. Оттук нататък и проектите щели да са по-качествени, защото в противен случай нямало кой да ги купи. Продажби на зелено били немислими. Инвеститорите щели да се финансират само с кредити. Плащането на лихвите по тях пък нямало да позволи жилищата ново строителство да поевтиняват повече.

Според Диков в бума много строителни фирми се трансформирали в предприемачески, което им създало проблеми в кризата. Той съветва компаниите да залагат разумен процент печалба от около 8-10%, а не както преди - над 100%. Тогава много пари отивали за покупка на частни самолети, майбаси, за организиране на скъпи партита и т.н.

Главният архитект обясни още, че с дружества като ЧЕЗ, "Софийска вода", "София газ" се изготвяла концепция за развитие, с която столицата щяла да посрещне подготвена следващия бум на имотите след около 2-3 г. Предимство щели да са магистрали до всички балкански столици и новите лъчове на метрото. Щял да се оформи нов гръбнак, защото досега всичко се лепяло по "Цариградско шосе" и бул. "България".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),