Снежна полиция за джигити в Пампорово

https://www.24chasa.bg/Article/662889 www.24chasa.bg
Ски полиция ще се грижи за спокойствието на скиорите в Пампорово през този сезон. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Пампорово е първият зимен курорт у нас, който ще има ски полиция за предстоящия сезон. Патрулите по пистите ще са от редови полицаи, които умеят да карат ски, и представители на "Пампорово" АД, стопанин на пистите и лифтовите съоръжения в курорта. "Предвиждаме да има три екипа - един полицай и по един двама души от собствениците на пистите, общо от 6 до 9 души. Към ски полицията ще има и мобилен екип от двама души с автомобил, който да оказва помощ на колегите си от пистите при сериозни безредици, а така също и да следи за паркирането в рамките на курорта", казва шефът на ОДП-Смолян, комисар Кирил Хаджихристев. Смолянската дирекция ще поиска от Национална дирекция "Охранителна полиция" 7-8 души от жандармерията в Кърджали да бъдат командировани в Пампорово за сезона. Те ще следят за вътрешния ред и ще дежурят на КПП-то в началото на курорта, а в състава на ски полицията ще са местни полицаи, които умеят да карат безупречно ски, обясни Хаджихристев.

Полицията и прокуристът CSIF, която е собственикът на "Пампорово" АД, Диян Станчев се договорили компанията съвместно с други хотелиери от курорта да поемат дневните командировъчни от 20 лева на полицаите, както и да им се осигурят места за спане, тъй като МВР не разполага със средства. Полициаите скиори ще разполагат и с 250 литра бензин. Компанията ще осигури и униформи за патрулите, по чифт ски, обувки, щеки и други атрибути, които са им нужни да изпълняват неспецифичната си служба.

Според плановете ски полицията ще съществува от 15 декември до 30 март, след което ще се разформирова или съставът й ще бъде намален, тъй като броят на туристите след това намалява.

КИРИЛ ХАДЖИХРИСТЕВ
КИРИЛ ХАДЖИХРИСТЕВ

Задачата на патрулиращите три екипа по пистите и на мобилния е да осигурят добър обществен ред и спокойствие за порядъчните скиори, добави той. Те ще пъдят от пистите видимо пияни скиори и ще предотвратяват безредици около началните станции на лифтовете в района на "Студенец", автогарата, вилно селище Малина, както и в началото на шестседалковия лифт в село Стойките. Полицаите скиори ще са с права да правят забележки или да отстраняват от пистите и хора, които излизат извън маршрутите и карат по начин, който застрашава живота на другите. Търсенето на изгубени деца и възрастни в района на ски зоната или по 37-те километра писти в курорта също ще е тяхна задача.

ДИЯН СТАНЧЕВ
ДИЯН СТАНЧЕВ

До дни чакаме общините Смолян и Чепеларе да ни представят маршрутите за моторните шейни и АТВ-та, чийто брой расте от година на година, за да нямат досег със скиорите, защото при сблъсък с висока скорост на човек на ски и бъги изходът ще е фатален" казва Хаджихристев.

Фирмите и хотелите, които отдават бъгита, са дислоцирани в началните точки на маршрутите. Най-големи са от хотел "Белмонт" до Рожен и от хотела на КЦМ до вр. Чала.

При един от маршрутите от Замъка до канала за ски бягане писти се пресичат на няколко места и затова преминаването е разрешено само от 17 часа вечер до 8,30 сутринта. Цената е на изминати километри и е еднаква и за двата вида машини. За 15 километра се плаща 80 лева, а за 30 километра 150 лева. В Пампорово бъгита и моторни шейни се дават и за час. Цената варира от 70 до 100 лева в зависимост от мощността им и оттам в разхода на гориво.

Фирмите, които отдават бъгита, са длъжни да искат шофьорска книжка от желаещите да се возят, в противен случай подлежат на глоба. Те внасят и еднократна такса от 100 лева за бъги или моторна шейна на горското в Пампорово за сезон. Из курорта обаче сноват бъгита и шейни, които са частни и нямат нужните оборудвания, за да се регистрират като МПС-та. Те най-често газят пистите, разрушават ги и застрашават хората по тях.

До 500 лв. еглобата за бъгита и моторни шейни, които карат извън определените маршрути в курорта. С глобите се цели да се осигури безопасността на туристите по пистите. Ако моторни шейни се заловят по улиците на курортния комплекс, думата има полицията, тъй като нарушението е станало на пътя.

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ