Гласуваме само със син Х

https://www.24chasa.bg/Article/663315 www.24chasa.bg

На избори вече ще се гласува само със знак “Х”, забранени са всякакви чавки, кръгчета или други знаци в полето срещу името на партията или кандидата. Не могат да се ползват никакви други средства за писане освен син химикал.

Това е регламентирано в Изборния кодекс, издадоха депутати от ГЕРБ в сряда. След повече от година работа кодексът най-накрая е готов и ще бъде внесен в парламента днес. Той обаче се оказа най-ревностно пазеният документ в държавата, тъй като шефката на работната група Искра Фидосова е забранила да бъде разпространяван по медиите преди внасянето му в НС.

Най-големи спорове в парламента се очаква да има именно заради знака “Х”, предрекоха управляващите вчера. Досега позволените знаци за гласуването бяха регламентирани с решение на ЦИК и бяха над десетина. Освен това бяха разрешени и цветните химикали. Те обаче се премахват, защото именно с помощта на уговорени знаци и цветове партиите можеха да контролират платения вот във всяка от избирателните секции.

Като мярка срещу купуването на гласове е и забраната за влизане на придружител в кабинката с неграмотни, глухи, слепи или неми. Ако даден избирател е инвалид, той ще трябва да доказва това с решение на ТЕЛК, за да се допусне човек с него в тъмната стаичка.

Освен това придружителите вече ще се вписват в нарочен списък, като кодексът им забранява да помагат на повече от 2 лица. Иначе ги чака глоба до 2000 лв.

Глоба до 1000 лв. пък чака всеки, който наруши тайната на вота, като покаже бюлетината си или я заснеме с фотоапарат или джиесем.

Като мярка срещу купуването на гласове е предвидено личните данни на избирателите - ЕГН и лична карта, да се дописват в самия ден на вота. Избирателните списъци ще бъдат качвани и в интернет - на сайтовете на ГРАО и на общината. Вече нямада се издават удостоверения за гласуване на друго място, включително и на застъпниците на партиите.

За прозрачност при финансирането на кампанията е разписано, че всички разплащания над 5000 лв. ще се извършват само по банков път. За участие във всички видове избори партиите ще внасят депозит от 10 000 лв.

Кандидатите за депутати ще се ползват с имунитет по време на кампанията, но само ако не са били задържани или привлечени като обвиняеми към датата на регистрацията на листите. Пада обаче имунитетът за застъпниците.

20% праг за разместване в листите

20% ще бъде прагът за разместване на кандидатдепутатските листи по места. В Изборния кодекс се записва, че вотът за Народно събрание ще е пропорционален с преференции. 10% пък ще е прагът за преференции за Европарламента. Такива обаче няма да има за общински съветници.

Въвежда се нова цедка за партиите фантоми. За да се регистрират за участие в избори, те вече ще трябва да представят устава си и удостоверение от съда, че изпълняват изискванията му за редовни заседания на националния си орган.

Нови правила ще има и за регистрацията на коалиции, тъй като се въвеждат 2 етапа. Първо, всички партии в нея трябва да се регистрират самостоятелно, а едва след това коалицията да се регистрира заедно. Според запознати това ще удари най-вече по Коалиция за България, в която БСП си партнира с много по-малки формации с неизяснена партийна дейност.

При местни избори коалициите ще се регистрират по-рано - 75 дни преди деня на вота.

Режат с 20 на сто местните парламенти

C 20% ще бъдат оразяни всички общински съвети в страната, ако Изборният кодекс бъде приет. С него се правят и поправки в закона за местната власт. Предвижда се намаляване на броя на зам.-кметовете на общини. Районните кметове пък вече ще се избират от общинските съвети.

Забранява се политическото номадство в местните парламенти, както ГЕРБ направи това и в националния в началото на мандата си.

За местните избори се въвежда и правилото за уседналост. Всеки, който иска да избира кмет или съветници, трябва да е живял в съответното населено място през последните 12 месеца. Изключение ще се направи само за вота догодина, където уседналостта ще е 10 месеца поради липса на достатъчно време. Тези, които променят адресната си регистрация в това време, ще трябва да гласуват по стар адрес.

За първи път се въвеждат ясни правила за вота в чужбина. Записано е, че избирателни секции ще се разкриват в дипломатическите и консулските представителства на България, както и извън тях, но само когато законодателството на приемащата държава изрично допуска това.

Местата за гласуване в чужбина ще се определят от ЦИК по предложение на посланиците и консулите.

За първи път секционните комисии извън България ще се назначават по строго определен ред, както е за СИК-овете в страната. Членовете им ще се назначават от ЦИК след консултации между всички партии и предложение на външния министър. Отделно шефът на МВнР ще предлага за всяка комисия по един представител на държавата, който ще бъде командирован до съответната страна, за да следи за нарушения при вота и броенето на бюлетините. Протоколитес резултатите от изборния ден пък ще се сканират и изпращат веднага след оформянето им по имейл, а едва след това и оригиналите.

За първи път българите в чужбина ще могат да заявяват желание за участие в изборите и по електронен път.

С кодекса се въвежда образователен ценз за членовете на ЦИК, РИК и ОИК - само лица с висше образование, които владеят български език. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Папараци излавят Анастасия без фотошоп Руската Ким Кардашиян си инжектира мазнините от корема в бузите на дупето Корем като на изсъхнала бабичка вади руската инстаграм кралица Анастасия Квитко. Опулени и ужасени осъмват феновете на руската Ким Кардашиян, след като любимката им с апетитно закръглено тяло е изловена от папараци да пъчи безформеното

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

От няколко години Азис не спира да се хвали колко е известен в Турция и как на концертите му залите се пръскат по шевовете. Само преди седмица Краля на фолка бе забит в земята от Анелия. Тя бе удостоена с приз за най-харесвана певица в Турция, а песента й „Дай ми още“ бе отличен за най-слушано парче в южната ни съседка.