Сапарева баня назначава врящ извор за парно

https://www.24chasa.bg/Article/664538 www.24chasa.bg
Водата блика с рекордните 103°. СНИМКА: АВТОРЪТ

Градче, разположено над подземна вряла “река”, измисли как да я използва. Изграждането на геотермална централа за отопление обмисля общинското ръководство в Сапарева баня.

Проектът, разработен от немски консорциум със средства от Световната банка, предвижда отнемане на част от температурата на минералната вода, с която разполага градът, и използването й за отопление.

Страната ни е богата на минерални води - в Северна България преобладават студените, а в Южна - топлите и хипертермалните. В Сапарева баня блика най-топлият минерален извор на Балканския полуостров. Идва от дълбочина 75 метра, а температурата на водата е 103 градуса.

Горещият гейзер изригва през5-6 секунди и е туристическа атракция в малкия град. Височината на водния стълб стига 16-18 метра.

Сапарева баня е върху една от разломните зони в страната. С това е свързана и появата на минералните извори в района.

Градът е изходен пункт за най-красивите места в Рила и се посещава от много чужденци.

Предвижда се централата за отопление да бъде разположена на площ от около 100 кв. метра под земята. Целта е водата да няма допир с въздуха, за да не се променят качествата й, обясняват проектантите. По този начин топлината ще бъде доставяна директно до консуматорите.

Идеята ще стане възможна, ако Министерството на околната среда и водите одобри искането на общината да й бъде предоставено за 25 г. безвъзмездно право на управление и ползване на минералните води. Намерението на кметството бе подкрепено от общинските съветници. Решението на екоминистерството се очаква в началото на следващата година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на