Сапарева баня назначава врящ извор за парно

https://www.24chasa.bg/Article/664538 www.24chasa.bg
Водата блика с рекордните 103°. СНИМКА: АВТОРЪТ

Градче, разположено над подземна вряла “река”, измисли как да я използва. Изграждането на геотермална централа за отопление обмисля общинското ръководство в Сапарева баня.

Проектът, разработен от немски консорциум със средства от Световната банка, предвижда отнемане на част от температурата на минералната вода, с която разполага градът, и използването й за отопление.

Страната ни е богата на минерални води - в Северна България преобладават студените, а в Южна - топлите и хипертермалните. В Сапарева баня блика най-топлият минерален извор на Балканския полуостров. Идва от дълбочина 75 метра, а температурата на водата е 103 градуса.

Горещият гейзер изригва през5-6 секунди и е туристическа атракция в малкия град. Височината на водния стълб стига 16-18 метра.

Сапарева баня е върху една от разломните зони в страната. С това е свързана и появата на минералните извори в района.

Градът е изходен пункт за най-красивите места в Рила и се посещава от много чужденци.

Предвижда се централата за отопление да бъде разположена на площ от около 100 кв. метра под земята. Целта е водата да няма допир с въздуха, за да не се променят качествата й, обясняват проектантите. По този начин топлината ще бъде доставяна директно до консуматорите.

Идеята ще стане възможна, ако Министерството на околната среда и водите одобри искането на общината да й бъде предоставено за 25 г. безвъзмездно право на управление и ползване на минералните води. Намерението на кметството бе подкрепено от общинските съветници. Решението на екоминистерството се очаква в началото на следващата година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана