Галеви казвали и кога да изгрее слънцето

https://www.24chasa.bg/Article/665929 www.24chasa.bg
Пламен Галев, Ангел Христов и адвокатът им Емил Велинов (от ляво на дясно) СНИМКИ: АВТОРЪТ

"От Братя Галеви зависи и времето в Дупница. Сигурно те са го поръчали", подхвърляха вчера шегаджии, излезли на припек по кафенетата на града.

На 4 ноември съдът оправда Пламен Галев и Ангел Христов по 13 обвинения като босове на организирана престъпна група.

Противно на очакванията, че Галеви ще се появят като победители, двамата вчера не дефилираха из града. Нямаше ги и скъпите им коли, които иначе често обикалят дупнишките улици.

Основният свидетел Пламен Миланов е притеснен за семейството си.
Основният свидетел Пламен Миланов е притеснен за семейството си.

"С такъв съд оправия за страната ни няма", коментираха хората под сурдинка.

Бившият кмет на Дупница Първан Дангов обаче смята, че не съдът, а прокуратурата не си е написала домашното.

"Да поискаш 8 години затвор, а съдът да ги оправдае, значи доказателствата не са били достатъчни. Според мен прокуратурата затъна в труднодоказуеми факти, а не се съсредоточи върху чисто икономическата мощ на Галев и Христов, доказвайки тяхното обществено и политическо влияние. В хода на делото може би трябваше да се анализират причините за тяхната арогантност и дързост. Защо разполагат с икономическа свобода да се изявяват като благодетели, без някой да ги пита откъде са доходите им? Нали, ако аз си купя нова кола, ще бъдаподложен на куп проверки."

Имаше обаче и доволни. "Винаги сме подкрепяли Галев и Христов, както и те нас. Всяка година по това време получаваме противогрипни ваксини, по празниците - хранителни продукти", каза вчера председателят на съюза на инвалидите в Дупница Георги Буцев. Той всяка сутрин палел свещица в черквата и за себе си, и за двамата благодетели.

“Знаеше се, че от тая трънка няма да изскочи заек.

Който си е бит - да си търси бияча. Не може да се търси отговорност от четвърто или пето лице", коментира пък архиерейският наместник Георги Паликарски. Галеви са и църковни настоятели.

Във "Фейсбук" се появи страница "Братя Галеви". Подкрепят ги повече от 1600 души.

В същото време гражданските ищци по шумното дело са в стрес.

"Ако кажа, че не ме е страх, ще излъжа", сподели един от основните свидетели по делото, собственикът на таксиметрова фирма Пламен Миланов. Той е още по-уплашен за живота си и за семейството си. Не по-малко притеснен за бъдещето си е и таксиметровият шофьор Антонио Якимов.

"Всичко, което се случва в Дупница, е пародия. Но за съжаление в цялата страна нещата стоят така. В сила е правото на властта и парите", коментираха свидетели. "Галеви доказаха, че са недосегаеми", допълват други.

Много от тях си обясняват изхода на процеса с пускането на Галеви от ареста за участието им в изборите миналата година.

Според Димитрина Гошева, също свидетел по делото, Галеви имали защита от високо равнище. "Няма как да се дава подобна присъда, ако не е така", твърди жената.

"В един момент те са били удобни на политиците, за да печелят изборите. Вероятно ще са им необходими и в бъдеще", казва и бившият кмет на Дупница Първан Дангов.

Местни припомниха, че общината е изпаднала в тежко финансово положение, а учителите не получават заплати. Доскоро дори сградата на кметството беше на агрегат заради неплатени сметки.

Причината някои търсят в пренасочените пари за строежа на парк "Рила" край Дупница, изграден по идея на Галеви. Други пък аплодират направеното, защото сега нито Благоевград, нито Кюстендил имали подобно място за почивка.

Председателят на Кюстендилския окръжен съд Мирослав Начев обеща, че ще коментира решението на състава по-късно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца