Барбекю подпали яко Витоша

https://www.24chasa.bg/Article/667264 www.24chasa.bg
Хижа "Кумата"

Туристи подпалиха Витоша на обяд, но инцидентът се размина без пострадали хора - изгорели са около 80 декара ниска растителност и храсти и около 20 смърча, съобщи МВР.

Огънят лумнал върху край хижа "Кумата", където нехайните планинари си правили барбекю.

Стотици туристи се обадили в Планинската контролно-спасителна служба за да съобщят за стихията. Към мястото тръгнали четири противопожарни коли и 24 огнеборци. Те успели да преградят пътя на огъня, за да не стигне до горския масив, уточниха от пожарната.

Местността била трудно проходима, затова огнеборците вървели пеша.

Няколко часа по-късно пожарът бил локализиран, съобщи МВР. Пожар обхвана вечерта в събота и трудно достъпен район в Осоговската планина над Кюстендил.

Гасенето на огъня, разпрострял се на 50 дка, продължи и вчера. Огънят лумнал над селата Жиленци и Грамаждано, съобщиха от местната пожарна.

"Няма опасност за населените места. Стихията гасят екипи на Гражданска защита, ловно стопанство "Осогово" и ловци от дружинката на Жиленци. В потушаването са се включили и доброволци", каза говорителят на областната полиция в Кюстендил Катя Табачка.

Огънят е обхванал смесена гора, папрат, листа, храсти и сухи треви. Пламъците са низови, обясниха от противопожарната служба. Вчера около обяд част от огъня беше локализиран.

Изясняват се причините за инцидента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората