Задава се вот на зависимите в провинцията

https://www.24chasa.bg/Article/668275 www.24chasa.bg
Първан Дангов, бивш кмет на Дупница

Първан Дангов е роден на 3 септември 1970 г. Завършил е ветеринарна медицина. Семеен.

От 2003 до 2007 г. е кмет на Дупница. Сега е общински съветник, член е на БСП.

Дангов беше първият опълчил се срещу Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Това стана по време на управленския му мандат.

- Г-н Дангов, с какво ще се променя общественият живот в Дупница след решението на съда, оправдал Братя Галеви?

- Общественият сигурно няма да се промени кой знае колко. И докато течеше делото, двамата се разхождаха свободно. Политическият живот - също. Аз обаче съзирам израстване на Братята в политическата им кариера. Първият ми аргумент е капиталът, натрупан от тях на парламентарните избори. Мисля, че те ще се опитат да го материализират и на местните.

Убеден съм, че поне един от тях ще се кандидатира за кмет. Вторият аргумент е тяхната най- голяма гордост - парк “Рила”, след като дори и в съда Пламен Галев призна, че е консултирал кмета Атанас Янев по него. Това е брилянтен предизборен коз.

Третият аргумент е опитът на двамата да участват в политически кампании. Тук е най-голямата опасност за политическата система в Дупница, а и в България - на корпоративен вот, на вот на хората, които живеят ден за ден, на зависимите хора, които гласуват така, защото смятат, че от тях нищо не зависи.

Липсата на коментари по делото от страна на партиите е показателна. Но няма как поддръжниците им да коментират нещо, което после може да се окаже погрешно. Съветниците от БСП, които подкрепяха с подписка чак в София освобождаването на Галеви от ареста, няма какво да коментират, защото явно не се чувстват удобно.

Ето затова ще има вот на зависимите хора, особено в по-малките градове. По същия начин партиите не коментираха и участието на двамата в изборите за парламент, докато бяха в ареста. За мен тази позиция е странна и необяснима. Тук ще се окаже, че вътрешният министър Цветан Цветанов е изключително прав, че партии са използвали такъв тип хора, за да печелят изборите им.

- Къде е мястото тук на съдебната система?

- Съдебната система не трябва да се превръща в боксова круша, която да отстранява от политиката такива хора. Това е право на гласоподавателите - да гласуват за кауза, а не за хора, които трупат собствен имидж и пари на гърба на останалите.

- Какъв имидж като политици биха могли да изградят хора, обвинени в организиране и ръководене на престъпна група?

- Едва ли оттук нататък вече ще се говори за престъпна група. Съдебната сага все още не е приключила, но по-важен е общественият отзвук. Ореолът, който са си изградили - че са хората, които могат, не се церемонят, действат. Склонни са дори да разрушат обект, ако той не им харесва. Не защото не отговаря на изискванията им, а защото не им харесва. Такъв е и случаят с кафене в “Рила”, чието изграждане е консултирано от Галев. Построило го момче от с. Бистрица, спечелило търга, вложило пари и материали колкото имало и колкото можело. Когато Галеви инспектирали обекта, повикали фадрома и целият обект бил пратен в реката. Причината е, че трябвало да бъде по- хубав и по-скъп. Ако едно такова нещо е оставено на държавата, трябваше да мине много време, докато се случи. Тук е разковничето.

Хората им симпатизират, защото виждат действие, защото държавата действа мудно.

- Прокурор Бисер Кирилов също каза, че такива групи възникват там, където я няма държавата.

- Олицетворението на държавата са нейните институции. А както се оказа и от тв включвания в деня на произнасянето на съда - Братята са пазителите от наркотици, от кражби в града. Те са нравствената полиция и обществените възпитатели.

Този филм вече сме го гледали и ще го гледаме и догодина на изборите. Ако дотогава съдът не намери аргументи да постанови присъда, различна от оправдателна.

Пламен Галев и Ангел Христов не са за подценяване, познават законите, знаят как да финтират. Но при актив от 17 000 гласа на миналите избори, те ще кажат - хората ни харесват, ние правим добро, какво повече искате от нас. Ако наистина следствието и прокуратурата искаха да насочат делото към битието им на бизнесмени и с това с какви пари се финансира, можеше да е случат по-интересни неща.

- Много хора казват, че не са харесвани, защото имат пари, а защото помагат на инвалиди, на хорас проблеми и всъщност наистина са благодетели.

- Това е първичното мислене. Председателят на инвалидите в Дупница казва, че получавали безплатни ваксини, а никой не каза, че тогава, когато инвалидите ги получиха, социалното министерство увеличи надбавките за инвалидите.

- На такива хора не би ли било по-удобно да седят в сянка и да управляват чрез друг, който дори да носи отговорност впоследствие, ако това се наложи?

- При тях егото ще надвие. То е много силно развито. Капиталът им е личния авторитет, харизмата, която имат, подражавайки стила на поведение, както този на премиера. Що се отнася до партиите - те са поставени в зависимост Идеята е, че те нищо не правят, а го правят личностите, лидерите, като тях двамата.

- Няма ли опасност след изхода на процеса в Кюстендил свидетелите на обвинението да се откажат да се борят? Вие също сте свидетел по делото.

- Аз нямам причина да променям поведението си. Надявам се в триинстанционното съдопроизводство да бъдат посочени нови анализи и факти. Ако това не се случи, трябва да мине време, да се научим, че ще се наложи да свикваме и с такъв вид политици.

- Звучи интересно.

- Всеки народ си заслужава политиците. Вероятно ще трябва да европеизираме и този тип персонажи от ъндърграунда. А това доказва ерозията в политическите партии.

- Почти сте убеден в изборна победа. Какво ще правят тогава партиите? Да не се окаже, че Галеви ще са единствените кандидати за местните избори?

- Те умеят да минипулират зад кадър. На последните избори участваха поне в 5-6 листи със свои хора- “Движение за нашия град”, СДС, БЗНС, РЗС. ГЕРБ доста се дистанцираха,но пък в кампанията бяха до края хванати ръка за ръка.

- Има ли напрежение сега в Дупница?

- Няма, но може би ще бъде създадено, когато общината напълно закъса с плащанията. Може би и заради това, сега двамата се дистанцират от ръководството на общината, защото това би могло да ги дискредитира. Този негативизъм с неплащането на заплати на учителите, липсата на ток в кметството би се отразил и на тях. Но истината е това, че не останаха пари, освен за грандиозния проект - парк “Рила”.

  • Рекордите - мрачни, емоциите - хубави

    Рекордите - мрачни, емоциите - хубави

    Десетдневката от мрачни рекорди се увенча тази неделя със 180 нови случая на заразени с коронавирус, а епидемията вече се разпространява дифузно. Тоест не може да ѝ се хване краят, защото отдавна е излязла през вратите на цеховете, минала е отвъд оградите на ромските гета и през бариерите на селата с гастарбайтери