Зелен Rolex, кафява звезда - нова мода в дрогата

https://www.24chasa.bg/Article/671297 www.24chasa.bg

Около една трета са незаетите места за заместващо лечение с метадон на наркозависими. Програмите за този тип терапия могат да поемат 5610 души, а лекуваните са 3104.

"Разликата идва от това, че само 1/3 от програмите са безплатни, причина за незаетите места е вероятно финансовата им недостъпност за част от нуждаещите се", обясни директорката на Националния център по наркомании д-р Цвета Райчева на представянето на годишния общоевропейски доклад за наркотиците и наркозависимостите вчера.

По закон програмите, които получават метадона от държавата, са длъжни да го предоставят безплатно на пациентите, а за другите лечебни методи могат да им вземат до 80 лв. месечно.

0Д-р ЦВЕТА РАЙЧЕВА
0Д-р ЦВЕТА РАЙЧЕВА

Д-р Райчева предупреди, че се увеличава групата на наркозависимите в изключително тежка социална ситуация. "Това са хора без лични документи, без работа и дом и с повече от 1 инфекция - немалко са случаите едновременно с ХИВ, хепатит В и С и сифилис. За тях трябва да се предприемат комплексни здравни и социални мерки", предупреди Райчева.

*МОМЧИЛ ВАСИЛЕВ
*МОМЧИЛ ВАСИЛЕВ

24 нови дроги са установени в ЕС, повечето са синтетични канабиноиди. У нас 8 нови вещества вече са включени в списъка на забранените, тече процедура за още 26, съобщи Момчил Василев от националния фокусен център. Според него новите наркотици се разработват по-бързо, отколкото властите могат да реагират.

Хит са т.нар. "лигал хай", предлагани като уж легални заместители на забранените. Разпространяват се чрез поне 170 интернет магазина в ЕС. У нас такъв магазин още не е засечен, но пък без проблем можело да се поръча онлайн примерно "спайс" от Румъния. Напоследък у нас са засечени кафяви таблетки със звезда, зелени с надпис Rolex и жълти със знака "ин-ян" - синтетични дроги с действие, подобно на амфетамина.

Към 1 милион европейци употребяват хероин, около 20 хил. са хероиноманите у нас, съобщи още Василев.

Тук се увеличават употребяващите кокаин, към 25 хил. са на възраст 15-34 г.

В ЕС били засечени нови техники за контрабанда на кокаин. С него обработвали дрехи, пластмасови изделия и пр., а после го извличали в нелегални лаборатории. У нас бил направен опит да се вкара с вино.

25-30 хил. българи употребяват екстази, а 30-35 хил. - амфетамини. Лекуващите се от зависимост към тях у нас вече били повече от търсещите помощ заради канабис.

През последната година 10% от младежите са пушили трева, 8-15 хил. го правят всеки ден. Употребата на канабис расте сред всички възрастови групи. 75,5 милиона от жителите на Евросъюза са го пробвали поне веднъж през живота си.