Търсят делва с имане в Маноловата дупка

https://www.24chasa.bg/Article/672030 www.24chasa.bg
Алпинистът Бисер Соколов се спусна на 24 м, но не стигна до дъното.

"Мислех, че ще изскочи делва със злато, когато вадех дънера, а то излезе пещера", шегува се Митко Манолов от Неделино.

Пенсионерът отвори огромна дупка в горския си имот в местността Манолови колиби на 3-4 километра от града, докато откъртваше дънера на отсечен преди това дъб.

"Дървото, което е поне на един век, го отсякох преди 10-ина години. Онзи ден реших да изкарам и дънера за дърва за зимата. Когато го напънах и изтръгнах, първо видях дупка колкото футболна топка, след това зейна още по-голяма.

Успях със сетни усилия да спася дънера - да не пропадне вътре и да не ме повлече и мене в тъмното", разказва Манолов.

Митко Манолов осветява с прожектор пещерата в имота си. СНИМКИ: АВТОРЪТ

"Жената беше наблизо, обаче ако бях паднал вътре - край, щях да съм напълно изчезнал. И да ме издирват, нямаше да ме намерят", спомня си пенсионерът.

МИТКО МАНОЛОВ

"Дупката на Манолов" обаче нагорещи страстите в Неделино. Мнозина му подмятат, че е намерил имане, а чак след като го измъкнал, се обадил в общината.

"Имал е късмет, че дънерът не го е дръпнал със себе си надолу. Когато го е къртил, се е намирал на здравата страна на отвора", казва зам.-кметът на Неделино Александър Нейчев.

Сащисаният пенсионер още тогава бръкнал с дръжка на гребло в дупката. После намерил някакво въже, вързал в края му камък и го пуснал в зейналия отвор, широк 1,5 м. Не намерил обаче дъното.

"5-6 метра беше дълго въжето, но не опря в нищо. И тогава вече се уплаших - какво щеше да се случи, ако бях паднал”, споделя Манолов.

Той започнал да си мисли, че това е леговище на животни, и метнал няколко камъка. След като нищо не изскочило, през главата му минала мисълта, че става дума може би за маскиран стар масов гроб.

Чувал, че навремето турците са търсили такива дупки и хвърляли в тях жертвите си при масови кланета.

Съвсем наблизо е старият римски мост, който местните наричат Турчин мост. Според легендата жителите на някогашното село и махалите му са били докарани на моста. Еничарите с извадени ятагани застанали като жива стена, а неделинци били заставени да минат един след друг от левия на десния бряг на реката. Там ги чакала голяма купчина фесове и чалми. Поверието разказва как множество глави били отсечени и хвърлени във водите на реката.

Манолов решил да спре с разсъжденията и на сутринта съобщил в общината какво е намерил.

"Мислех, че ще ми се смеят, ама се уплаших да не пострада някой авджия

вдупката, защото там ходят на лов, и след това аз да се чувствам виновен", признава пенсионираният шофьор.

Кметът Илия Вълчев се обадил лично на телефон 112. Трима спасители алпинисти от Гражданска защита дошли на мястото. Единият от тях се спуснал в дупката на 24 метра дълбочина.

Той обаче също не стигна до дъното й, разказва кметът. Чул шум на вода вътре, а стените били от много гладък камък. Затова се предполага, че отдолу тече подземна река.

С фенер се виждали стъпало, цепнатина и сив камък.

"На мен обаче ми е интересно толкова земя къде е потънала. Там никога не е имало рудници, затова не може да е от някакви мини", диви се Манолов.

Според неговите изчисления, за да се запълни само основният отвор, без да се броят цепнатините, ще трябват поне 20-25 камиона пръст.

Имотът на Митко Манолов е от 3,5 декара, в него има и вила. Години наред фамилията му е щъкала в района и никой не е пропадал.

"Ако намерят пещера или там каквото излезе, и им е интересно, общината да ми плати обезщетение - давам част от имота си, за да идват туристи”, казва Манолов.

По предварителни данни новооткритата пещера се смята за доста голяма. Местните се чудят как дъбът е седял на входа й и е криел отвора години наред с коренищата си.

"20 см пръст са държали дървото над дупката. Коренищата му са се простирали около ямата, та са криели всичко. Странна, много странна работа", диви се Манолов.

Родопчанинът си обяснява това с особеностите на дъба - според него той е вековен, защото за 10 години откакто е отрязан, не е изгнил. Отвътре пък бил кух, което също говорело за преклонната му възраст. По принцип всеки дъб е с дълбока и голяма коренова система и това обяснявало факта, че е скрил огромната яма.

След като от Гражданска защита разчистили, се отворила дупка, широка колкото геран. Вътре пък отворът се разпростирал до 2-3 метра.

Манолов не смята, че дупката е издълбана от вода, защото наблизо нямало откъде да се стече.

Алпинистите обаче чули шум на вода. На силния фенер се видяла и голяма цепнатина, която можела да води и до по-обширни празни пространства. Така разсъждава пенсионерът. И продължава да се диви на природния феномен.

В Неделино Маноловата дупка вече е основна тема за дискусии. Покрай случката се разказват различни истории за намерени съкровища в района.

На маса се носи като виц как по соцвремената хора от Старцево намерили имане, обаче милиционерите им го взели.

Откривателите тогава яли и бой, защото униформените сметнали, че са заделили нещо и за себе си.

На Маноловата дупка сега има ограждения. Общината е обезопасила входа й - общо около 20 кв. метра с телена мрежа, за да не падне човек или животно вътре. Сега се очаква тя да предизвика интереса на пещерняците.

Миналата година студенти от Софийския университет са обхождали същия район, но не се натъкнали на подобни образувания.

"Общината няма да пожали средства, ще поканим екип от спелеолози да проучи щателно цялата местност и в частност откритата от Манолов пещера.

Ако е подходяща за туристически обект, ще го разработим, тъй като на територията ни липсват такива", заканва се кметът Илия Вълчев.

Край града има още една пещера, която не е пригодена за посещение. Картирана е в края на 80-те години.

Входът на Годумовата, или Водната, пещера е заприщен от огромен камък. В нея има сравнително малко вторични образувания от сталагмити и сталактити, влиза се трудно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи

"Ювентус" се оказа най-щедрият откъм трансфери клуб през това лято. "Бианконерите" похарчиха цели 256,9 милиона евро за нови футболисти преди старта на новия сезон. Битката за скудетото в италианското калчо започва тази вечер. Първата битка е очаквана с огромен интерес от цял свят, тъй като мегазвездата Кристиано Роналдо ще направи своя официален

Сериозен конфликт между треньора на "Лудогорец" Пауло Аутори и футболистите се заражда в съблекалнята, научи "България Днес" от свой достоверен източник в клуба. "Орлите" завършиха само 1:1 при гостуването си на "Зрински" (Мостар) в реванша от третия предварителен кръг за Лига Европа, като в първия мач бяха спечелили с 1:0 и с общ резултат 2:1