Умиращ чака час за преглед, издъхва

https://www.24chasa.bg/Article/672884 www.24chasa.bg

Лекарско нехайство и престъпно безразличие убиха мъж на 53 г. плачат близките на Антон Вичев от Априлци, Ловешко. Човекът почина в понеделник вечерта в софийската болница “Св. Анна”. Би Ти Ви първа съобщи за случая, като показа и кадри от охранителната камера.

Мария Василева, сестра на съпругата на починалия, разказа, че той имал карцином на белия дроб, но без метастази. Заради заболяването прекъснал работата си в строителството и се подложил на лечение. След една година, тъй като бил в ремисия, започнал работа в общината в Априлци. Преди месец Мария, която е медицинска сестра, го водила на контролен преглед - всичко било наред. В понеделник преди обяд обаче му прилошало.

Личният лекар изказал съмнение за бронхопневмония.

Синовете на Антон Вичев разказват как лекарите от
Синовете на Антон Вичев разказват как лекарите от "Св. Анна" се отнесли с него. Вляво - запис от охранителната камера на болницата, на която се вижда как баща им чака, без да бъде прегледан. СНИМКИ: БИ ТИ ВИ

Отишли при специалист пулмолог, който направил снимка на белия дроб и кардиограма и преценил, че има перикардиален излив на сърцето. Кардиолог потвърдил и препоръчал незабавно да бъде транспортиран до специализирана болница с кардиохирурзи.

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

В 17,10 ч постъпихме в спешното отделение на болница "Света Анна" в столицата, тъй като тя ни бе на път - идвахме от Троян, разказа Мария Василева минути след като бяха погребали зет й вчера. Според нея до 19,40 ч, когато той издъхнал, никой не му обърнал внимание. Двамата му синове Калин и Николай и приятелката на единия от тях се молели лекарите да помогнат на Антон. Той стенел и искал да го спасят от болките в стомаха. Никой обаче не откликнал.

"Зет ми е издъхнал като куче, защото лекарите казаха, че имат много работа. Аз слушах 15-минутен скандал по телефона - племенниците ми го оставиха отворен, за да разбера какво става там", разказва Мария. Така тя чула оплакванията на медиците колко писарска работа имат и колко малко им плащат.

Лекарите твърдели, че е починал от онкологичното заболяване, а роднините - от сърдечно. Мария Василева заявява, че д-р Мазнева и д-р Иванова са отказали да приемат Антон за лечение. "Чакахме до 12,30 ч. Когато най-сетне ни позвъниха и пропътувахме 200 км, патологът каза, че не е извършена аутопсия, защото няма подпис с наше съгласие", продължи медицинската сестра. За нея това е ясен знак за прикриване на истината. Не било написано и съобщението за смърт, тъй като според д-р Мазнева чакала резултати от аутопсията.

"Аз съм медицинско лице и знам как се процедира. Резултатите ще излязат след месец, а съобщението се пише веднага", казва още Мария. Тя е категорична, че ще съдят болница "Света Анна" независимо от арогантното поведение на директора д-р Димитър Димитров.

Агенция “Медицински одит” е извършила вчера проверка на случая по нареждане на здравния министър, потвърди директорът й доц. Златица Петрова. Факт е, че Вичев е престоял цял час в чакалнята на спешното отделение, без да бъде прегледан.

Доказва го часовникът на охранителната камера, който показва старото време, т.е. с един час напред. Пристигнал е в 17,15 ч, а влиза в лекарския кабинет в 18,15 ч. Докато чакат, синовете му на няколко пъти влизат при дежурните да молят за помощ, но никой не е излязъл да прецени състоянието на болния, разказа доц. Петрова. Не са предприети животоспасяващи мерки. Реанимация започнала едва когато Вичев изпада в клинична смърт. Според “Медицински одит” има допуснати грешки в организацията и несвоевременни реакции, за което на болницата ще бъде съставенакт. Състоянието на мъжа от Априлци обаче е било крайно тежко и необратимо от медицинска гледна точка, каза още доц. Петрова. По думите й дебатът по-скоро е за човещината в отношението на лекарите към пациентите. Пълният доклад на агенцията днес ще е на бюрото на здравния министър д-р Стефан Константинов.

Проверката не ме притеснява, каза вчера директорът на “Света Анна” д-р Димитър Димитров. Аутопсията показа, че пациентът е бил неспасяем - с множество метастази във всяка една полиорганна система, обясни той. Десният бял дроб на Вичев е бил премахнат заради карцином преди повече от година в Плевен. “Такъв пациент не може да се транспортира с частна кола на 200 км. Постъпва в 18,30 ч с една рентгенова снимка без имена и документ от ТЕЛК, без никакви изследвания. Човекът е можело да почине още по пътя. Трябвало е да постъпи в болница Троян за палиативни грижи. На този лекар, дето го е пратил за сърдечна манипулация в София, трябвада му вземат дипломата.

Каква операция, когато метастазите са проникнали в цялото сърце и в аортата?”, коментира директорът на болницата.

Димитров настоя, че пациентът е пристигнал в 18,30 ч. Веднага му била взета кръв за изследване, но докато лекарите чакали резултата, Вичев починал. “В “Света Анна” няма никакво напрежение - нито при лекарите, нито при пациентите, нито кризата се е отразила. Какви грижи е положило семейството за бащата година и половина след операцията? Трябвало е да мине химиотерапия, а не е лекуван изобщо. По закон нямаме ангажименти без предварителни уговорки с републиканската “Бърза помощ” и консултация. Ако бяха се обадили, изследванията щяха да са направени предварително”, обобщи Димитров.