Ислямисти щели да превземат Райхстага

https://www.24chasa.bg/Article/682083 www.24chasa.bg
Германски полицаи патрулират край Райхстага след информацията за готвените атентати.

“Ал Кайда” и нейни приближени групи планират атентат срещу Райхстага в Берлин. Такива са конкретните сведения на германските тайни служби, до които вчера се добра сп. “Шпигел”. Терористи имали план за превземане на сградата, в която е парламента, взимане на заложници и разстрели, пише списанието.

Информацията за готвения удар издал един от терористите, който решил да се откаже. Той е от германски произход. Свързал се многократно с Федералната криминална служба, за да издаде плана на колегите си. Именно неговото обаждане стана причина в сряда вътрешният министър Томас де Мезиер публично да предупреди германците за риска от скорошни атентати и да вдигне степента на тревога до 9 по 10-балната скала.

Терористичната команда, натоварена с атентата, се състои от 6 души, издал информаторът. Двама от тях вече са пристигнали в Берлин, останалите трябвало да дойдат тези дни. Атентатите били планирани за февруари или март. Американското ФБР също подало сигнал до Берлин, предупреждаващ за възможни атентати. По информация на службите на САЩ шиитско-индийската терористична група “Сейф” е сключила съюз с “Ал Кайда и е пратила двама свои в Берлин със задачата да извършат атентати. Те имали паспорти с шенгенска виза, затова можело да пристигнат без пречки. Очаквало се да влязат в Германия на 22 ноември.

Вчера бе наредено училищата и болниците да изготвят план за действие в критична ситуация. Канцлерът Ангела Меркел обаче призова да не се предизвиква излишна паника.

Междувременно стана ясно, че фалшивата бомба в самолета от Намибия за Германия, която вдигна на крак властите в двете страни, е дело на 80-годишна пенсионерка от САЩ. Американската баба била тъща на производителя на тестовите куфарчета, с които властите в различни държави проверявали сигурността по летищата си.