Кръгъл плод, обагрен в цветовете на пламък, привлича погледи на клиентите по големите пазари за плодове и зеленчуци.
- Какво е това оранжевото?, често питат любопитни.
- Дар от боговете.
Така търговците наричат най-вкусния плод, който предлагат на сергиите си през есента.
Заради изключителната му сладост и приятен аромат той наистина може да заеме челна позиция в класацията за най-вкусен плод. Иначе гръцкото му название е "диоспирос", което в превод означава “божествен огън”.
Родината му е Китай и Япония. Големината на плода е колкото женски юмрук. Облечен е в ципа, която се отстранява, за да се изяде месестата част под нея. В сърцевината на райската ябълка има костилки, които също се махат. Повечето райски ябълки, които се продават по сергиите, са откъснати сурови, за да се запазят по-дълго. Те са твърди и все още ципата им не е придобила ярката оранжева багра, а имат вид на недоузрял розов домат, разказват продавачи.
И съветват: в такъв случай не се отказвайте от плода, купете го. Добре е обаче да го оставите на перваза на прозореца, за да доузрее.
Най-вкусни, разбира се, са райските ябълки, узрели на дървото, които са станали меки и сладки, докато са били на клона.
За първи път страните от Средиземноморието и Америка вкусват оранжевия плод още през XVIII век, свидетелстват летописци.
У нас обаче райската ябълка идва едва през 1935-1940 г., разказват агрономи. След вноса на плодовите дръвчета райската ябълка веднага добива популярност заради вкусовите си качества. Модата всеки да отглежда яркооранжевия плод в градината си се разпространява като пандемия. Дръвчето е непретенциозно, вирее почти навсякъде из България и след няколко години дава обилни плодове.
Най-разпространено обаче е отглеждането му по Черноморието и край градовете Пловдив, Сопот, Сливен, Хасково и Ивайловград, където често освен райска ябълка го наричат медовина.
Райската ябълка е истински витаминен коктейл, който зрее през есента, когато върлуват грипове, настинки и зарази. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липса на слънце.
Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареене.
Витаминът е изключително полезен и за пушачите, които заради поглъщането на катран и никотин имат повишена нужда от защита срещу вредните свободни радикали и срещу дихателните заболявания.
Райската ябълка съдържа и много витамин С. Той помага на организма да пребори вирусите. Витамин С и бета-каротин са идеалната комбинация пък за повишаване на имунитета на организма, разказват лични лекари.
Плодът съдържа и витамин РР, който се препоръчва при умора, депресия, за здрава кожа без акне и здрава коса. Магнезият в райската ябълка пък спомага за добрата работа на сърцето. Желязото пък се препоръчва за бодър тен на лицето и бори анемията. Калият укрепва кръвоносните съдове.
3-4 плода свалят кръвното налягане
Най-голямото богатство на райската ябълка е растителната захар, която се съдържа в нея. Тя се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, при високо кръвно налягане заради пикочогонното си действие, разказват познавачи. Консумацията на 3-4 плода дневно е достатъчна, за да нормализира кръвното по естествен път без лекарства.
Райската ябълка има успокояващи, бактерицидни и прочистващи свойства. Затова резенчетата й могат да се слагат върху рани и изгаряния за по-бързо заздравяване. Народната медицина пък я препоръчва като лек срещу стомашни разстройства. Листата на плода пък са чудесен избор за чай заради това, че съдържат почти всички микроелементи и витамини. Те са полезни за хора със слаб имунитет, кожни проблеми и страдащи от анемия.
Райската ябълка е чудесен избор за тези, които преди новогодишните празници са решили да се вталят. Плодът доставя на пазещите диета ценни хранителни вещества, не съдържа много калории и най-вече утолява ефективно и задълго глада. Диетолозите упорито препоръчват райската ябълка на хора с наднормено тегло, които са решили да влязат в здравословна форма.
РЕЦЕПТИ
ДЕСЕРТЕН КРЕМ
Продукти за 5 порции:
2 добре узрели райски ябълки
2-3 супени лъжици захар
1,5 чаени чаши прясно мляко
1 пакетче желатин
1 пакетче ванилия
Плодът се обелва и вътрешността му се разбива на пюре. Към него се прибавят млякото и ванилията. Желатинът се разтваря на водна баня с малко вода и се прибавя към сместа. В предварително намокрени формички се изсипва сместа и се оставя да се желира. Десертът се сервира със сладко по избор или натюр.
КЕКС
Продукти:
1 чаена чаша пюре от райска ябълка
1 чаена лъжичка сода
1 чаена лъжица бакпулвер
2 чаени чаши брашно
1 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжичка индийско орехче
1/2 ч. ч. разтопено масло
1 ч. ч. захар
1 яйце
1/2 ч. ч. кисело мляко
1 ч. лъжица настъргана на ситно портокалова кора
1/2 чаена чаша орехи
Брашното, содата, канелата и индийското орехче се смесват. Маслото се разбива със захарта, яйцето и пюрето от райската ябълка до получаване на пухкава еднородна смес. Към нея се прибавят брашнената смес, киселото мляко и настърганите портокалови кори.
Сместа се изсипва във формата и се пече на предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
СИРОП ЗА ЗИМАТА
Няколко узрели плода се нарязват на дребни парченца и се поставят в емайлиран съд с гореща вода. Съдът се похлупва и се оставя да преседи около 5 минути. След това водата се прецежда, а нарязаните ябълки се пасират. Полученият сок се излива в тъмни бутилки, които се затварят с капачки. За по-дълготрайна употреба шишетата могат да се стерилизират на водна баня за 10-12 минути. Този сок е общоукрепваща напитка за зимните месеци.