Нов Красьо се появи в Плевен

https://www.24chasa.bg/Article/682904 www.24chasa.bg
Прокурор Искра Ганева (вдясно) и колежката й Диана Маркова твърдят, ча са заплашвани с убийство от Диян Мичев. СНИМКИ: БУРЯНА БОЖИНОВА

Опит за кражба на завод за милиони чрез побои и изнудване и скандално близки връзки между бандити, магистрати и депутат изскочиха от разследване на заплахи за убийство на две прокурорки.

Антимафиоти попаднали на истински градски Октопод в Плевен, където арестуваният преди дни тартор на престъпна банда адвокат Диян Мичев бил в близки контакти с повече от 10 съдии и прокурори от цялата област, като ежедневно говорел с тях по конкретни дела, които искал да бъдат смачкани, научи "24 часа" от разследващи. Мичев дори канел в дома си някои магистрати, за да обсъждат конкретни дела, които той иска да бъдат решени в негова полза. По случая проверка вече прави Висшият съдебен съвет.

По време на едногодишното разследване на цялата афера спецполицаите попаднали и на тесните връзки на задържания адвокат Мичев с депутата от РЗС Дарин Матов. Според оперативни данни на МВР народният представител стоял зад организацията за силовото отнемане на завод "Подемпласт" в с. Подем, община Долна Митрополия, като целта била да се усвоят няколко милиона евро от европейските фондове.

Злоупотребите започнали да се разкриват през пролетта на т.г., когато антимафиоти стартирали работа по заплахите и тормоза над прокурорките Диана Маркова и Искра Ганева.

Адвокат Диян Мичев е в ареста от няколко дни.

Сериозно изненадани, спецполицаи засекли, че за да притиска двете дами, Мичев използвал услугите не само на бандити, но и на действащи магистрати. Той държал връзка със съдии и прокурори, на които буквално разпореждал да следят собствените си колеги. Карал ги да ги следят и да му казват какво правят на всяка крачка, разказаха запознати с разследването. Според свидетелски показания в личните си разговори прокурори информирали Мичев за това какви дела се водят срещу него, по кои дела наблюдаващите прокурори са Ганева и Маркова и как се готвят те.

Съдебната палата в Плевен

Още по-скандално било, че тези магистрати обсъждали с Мичев и други конкретни дела, и какво би могло да бъде направено по тях, за да бъдат "смачкани" или решени, както Мичев иска. Същите тези магистрати уреждали и проблемни за Мичев взаимоотношения с други представители на правораздаването.

Дарин Матов

"Оказва се, че този адвокат е постигнал на местно ниво контактите в съдебната система, с които се прочу друг плевенчани - Красьо Черния", коментират разследващи. Разговорите обикновено протичали така: "Виж там онзи моя човек, за когото говорихме, ако си спомняш", казвал Мичев на конкретен магистрат, който пък отговарял: "Да, проблема съм го уредил там, приказвал съм с нужния човек."

"Новият плевенски лобист" говорил с магистрати не само за свои дела а и уреждал съдебни проблеми на негови хора, твърдят разследващи.

Има оперативни данни, че се е обаждал за поне 6 различни производства и дела, на различен етап от разследването, които е искал да бъдат "смачкани". Делата били за кражби, палежи, изнудване, отнемане на имущество и други престъпления.

Чрез близките си познати в прокуратурата Мичев уреждал и поръчково да се образуват дела или преписки срещу хора, с които има бизнес отношения, или полицаи, които го проверяват, сочат още материалите по разследването.

По един от документираните случаи "лобистът" канил конкретен прокурор в дома си, за да обсъдят, какво ще се прави по задържането на група роми, прибрани за джебчийство, на които арестуваният плевенчанин е адвокат.

Основната цел на бандата на Мичев обаче била заграбването на завода "Подемпласт", смятат спецполицаите.

Според събраните данни депутатът от РЗС играел ключова роля в тази престъпна дейност на Мичев, защото той гарантирал, че ще уреди милионите европари, разкриват разследващите.

Мичев се занимава с буквалното разграбване и кражби на машини и голяма част от оборудването на стопанското предприятие в с. Подем. Потърпевшите от тази кражба били двамата собственици на "Подемпласт" Симеон Пачов и Радослав Атанасов.

"Имаме оперативни данни, че със знанието на депутата тези хора са били бити, тормозени и ужасени до такава степен, че дори не са се оплакали в полицията, а това престъпление е засечено, докато се разследва тормозът над двете прокурорки.", разказват още разследващите.

Най-често заплахите към управителите били от името на депутата от РЗС Дарин Матов и местен кмет. Мичев и хората му твърдели, че чрез тези политици на местно и централно ниво всичко вече е уредено.

Сериозно тормозени били и още няколко по-дребни акционери в предприятието.

Според данни на разследващите в разграбването на завода участвала цяла групичка от хора, приближени на Диян Мичев.

Адвокатът организира тези хора чрез измама, заплахи, фалшиви документи и с изключително физическо насилие да придобият контрол над "Подемпласт", е записано в материалите по случая.

Основната цел на бандата всъщност са земята и мястото на предприятието "Подемпласт". Планът бил на това място да се изгради завод за преработка на отпадъци, чрез който да се получат няколко милиона евро от европейските фондове.

При една от срещите на организаторите на кражбата на завода в дома на Мичев народният избраник Дарин Матов заявил, че контролира няколко милиона евро от европейските фондове, които трябва да бъдат предназначени за предприятие за преработка на отпадъци.

По време на полицейското разследване е установено още, че арестуваният адвокат е поел ангажимент към Дарин Матов и неговиятсътрудник Борислав Монов да събере 400 подписа, предимно от ромските квартали, в защита на изграждането на завод за боклук. Целта била да да може по-лесно да се направи т.нар. ОВОЗ.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Мичев е стар клиент на Темида

2010 г. преобърна живота и кариерата на плевенския адвокат Диян Мичев. За няма 6 месеца той два пъти попада в килията с различни обвинения.

От ареста го прехвърлиха в психиатрия. На свобода Мичев събираше медиите и се оплакваше от полицейски, прокурорски и съдийски произвол. През юни Мичев обяви, че е завел граждански дела за клевета и обида срещу прокурор от Плевен и против МВР за полицейщина при задържането му. Исковете му са от 29 999 лева.

На 26 март, петък, Мичев бе закопчан по обед до кантората си. Прибраха го с 3 обвинения.

Първото е за измама, извършена през 2008 г. Според разследването Мичев заблудил мъж от Ловеч и сключил пълномощно уж да защитава децата му в съдебно дело. Родителят платил 5000 лв. хонорар на Мичев.

При представянето на пълномощното в съда магистратите отхвърлили документа като недействителен и така подсъдимите загубили правото си на защита. Мичев не бил на заседанието, нямал дори представа за хода на делото, твърдят плевенски прокурори.

Още по-тежко е второто обвинение за принуда срещу 2-ма възрастни. Мичев ги заплашил, че зет им най-напред ще бъде пребит, после арестуван и осъден, ако не му прехвърлят двете семейни коли. След като автомобилите сменили собственика си, били продадени на друг.

Третото обвинение срещу адвоката бе за използване на фалшиви документи. Лицата, фигуриращи в тях, са били длъжник и взискател по изпълнително дело и не са знаели за пълномощните. Наблюдаващ прокурор по 2 от делата бе Диана Маркова от районната прокуратура.

Пред медиите прокурор Маркова заяви, че деянията на Диян Мичев не са свързани с професионалната му дейност, а той само се е възползвал от качеството си на адвокат.

Маркова допълни, че срещу Мичев има и производство за склоняване към лъжесвидетелстване. Най-сериозно е обвинението за принудата на възрастното семейство и затова е поверено на окръжната прокуратура.

При събрани доказателства за вината на Мичев законът предвижда от 5 до 15 г. решетки. Водещ разследването е окръжният прокурор Искра Ганева. На 29 март с определение на плевенския съд Мичев остана за постоянно в ареста. После го преместиха в психиатрия за лечение. Оттам Мичев поиска свобода, но за промяна на мярката последва градушка от отводи на плевенските съдии. Накрая го пусна врачанският съд.

"Прокурор Маркова ме задържа, докато бях в домашен отпуск след лечение в неврологията на военната болница. За да ми затвори устата, реши да ме изкара луд и ме настани в затворническата психиатрия. След 55 дни престой там ми направиха петорна медицинска експертиза.

Оказа се, че съм нормален. Магистратите от Враца ми дадоха свободата, защото 21 плевенски магистрати си направиха отвод", обясни Мичев пред репортери. "Дебата с Мичев ще водя в съдебната зала", отсече пред "24 часа" прокурор Диана Маркова и отказа коментар по нападките на обвиняемия Мичев. Той пък се закани да съди България в Страсбург, защото незаконно бил пратен в психиатрия.

"Плевенският съдебен район е превърнат в престъпен синдикат и в него се изявяват съдия Красимир Димитров и прокурорите Диана Маркова и Искра Ганева, атакува Мичев.

Пред журналисти той разкри, че се познава със съдията от 2000 г., когато защитавал изиграни от магистрата с имоти. "На "добър ден, колега" и "довиждане" сме, отношенията ни са напълно служебни", отрече съдия Димитров. Поредното дело срещу адвокат Мичев е насрочено за 26 ноември.

Седмица преди заседанието обаче отново му сложиха белезниците.

Мичев, който има кантора в Плевен, но официално е вписан във Варненската адвокатска колегия, и друг път е бил клиент на Темида. През март 2006 г. адвокатът бе закопчан, докато предлагал подкуп на прокурор в Плевен. По-късно го оправдаха. В Плевен Мичев е известен основно като адвокат на ромите, но защитава и известния в близкото минало бомбаджия Валентин Георгиев-Жълтия, уличен тази година за измами с ниви. Мичев и Жълтия се познават от 90-те години - бяха в една група, която изнудвала собственици на коли да им подписват договори за покупко-продажба. Като обвиняем по делото срещу 12 авторекетьори през април 1998 г. Мичев бе осъден на 2 г. Преди е трупал стаж и като полицай, оглавявал е РПУ в Угърчин.

БУРЯНА БОЖИНОВА

Бандити снимат прокурорки с кого пият кафе

Рецидивстите Йордан Трифонов и Николай Великов се занимавали денонощно в продължение на месеци със следенето и записването на двете плевенски прокурорки Диана Маркова и Искра Ганева. Босът им Диян Мичев ги пращал дори да ги записват с камера. Филмирали са ги в заведенията, в които ходят да пият кафе, в магазините, където пазаруват, записвали са дори какви продукти си вземат, за дома и с кого говорят, разказват разследващи. Щом двете седнели в някое заведение с приятели или колеги, Трифонов и Великов се стараели да им подслушват разговорите.

Цялата подробна инфорамация двамата бандити с дълги досиета докладвали ежедневно на Мичев. Той обаче събирал информация не само от апашите, а и директно от колегите на Маркова и Ганева.

По разследването има събрани данни, че арестуваният адвокат при разговор с плевенски съдия питал за двете прокурорки:

"Още ли ще бъдат на работа да ме тормозят тия?" Той директно искал да ги изгони, а магистратът спокойно отговарял, че всичко върви в полза на Мичев.

В същия разговор, проведен в началото на лятото на 2010 г., съдията обяснявал, че знае че предстоящ конкурс за окръжен прокурор ще се отложи и провали." Два дни след това наистина този конкурсът се отлага.

"В същия разговор съдията казва още: "След четвъртък буквално ще унищожим Маркова и Ганева. Ти видя, че те освободихме и направихме всичко за теб и сега няма да те оставим.", разкриват разследващи, които са възмутени от спокойните разговори между магистрат и заподозрян.

Двамата рецидивисти пращали и различни заплашителни есемеси на обвинителките, сред които и съобщение "Ще умреш".

БЛАГА БАЙЧЕВА

Матов: Не знам за какво става дума

Нямам никаква представа за какво става въпрос, отсече депутатът от РЗС Дарин Матов, когото потърсихме за коментар. Той призна, че познава адвокат Мичев от 3-4 месеца. "Познавам го, както всеки друг гражданин, който търси своя народен представител и депозира жалби в приемната му", уточни депутатът. Жалбите на Мичев обаче нямали нищо общо със завода "Подемпласт". Като бивш главен счетоводител на "Балканкар" Дарин Матов бил наясно със завода, но нямал никакви апетити към него. "Търсили са ме оттам, питали са ме какви са възможностите за преработка на битови отпадъци чрез публично-частно партньорство, интересувал съм се, за да бъда полезен, но дотам", обясни депутатът. Той напомни, че като народен представител е длъжен да съдейства на всички, които търсят помощта му. И заподозря политически мотиви в обвиненията към себе си. "Няма да обяснявам, че не съм камила", отсече Матов. (24часа)

Осъден за кражба действащ обвинител

Действащ прокурор в Никопол е бил осъден за кражба, но въпреки това работи като обвинител в града, станало ясно покрай разплитането на аферата с плевенския адвокат Мичев.

За странния случай разказаха полицаи, които са категорични, че е абсрудно човек с присъда за престъпление от общ характер да бъде назначен в съдебната система.

Запознати със случая са изненадани и от доста оплетените връзки, говорещи за конфликт на интереси между много от магистратите в Плевенско, коментираха те пред "24 часа". Сред близките или роднински контакти на съдии и прокурори са защитници на сочения за местен наркобос Камен Балбузанов-Куката. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимка: REUTERS/Kai

Богатство за близо 50 млн. лева оставя застреляният хазартен бос Коста Николов-Миджурина, показа проверка на "България Днес". След близо три десетилетия в бизнеса Миджурина успява да придобие десетки магазини, апартаменти, вили, фабрика с огромни складове и десетки камиони и автобуси. Отделно от тях приживе Николов върти и луксозния хотел "Цезар

Бившата половинка на аржентинския нападател Пауло Дибала - Антонела Кавалери, проговори за края на връзката им. Моделката направи това в навечерието на първия мач на "гаучосите" от световното първенство срещу Исландия (1:1). 24-годишният нападател е един от най-конвентируемите футболисти в последните две години.