Омразата на поколенията - скрита гражданска война у нас

https://www.24chasa.bg/Article/682928 www.24chasa.bg
БОРИСЛАВ ЗЮМБЮЛЕВ

Оня ден мързеливи шуменски ученици вдигнаха лозунга: "Щом вие сега ни намалявате ваканцията, ние ще ви намалим след време пенсиите." Послание, отправено към по-дъртите от тях с нагла високомерност, основана на неумолимостта на биологичния закон.

В българското училище се учи малко. Цялата система на средно и висше образование е безсмислено раздута, за да се осигурява заетост на учители и професори. Защо в Америка 10 г. стигат за гимназия, а у нас се учиш 12. И защо Американският университет в Благоевград бие всички български с тригодишен бакалавърски курс, както се видя от рейтинга на висшите училища? Ще оставим настрана и това, че решението за намаляване на ваканцията е недомислено - децата трябва да се явят на училище на 3 януари, а много родители вече са планирали пътуване за празниците, с пакет, който включва и тази дата.

Това, което шуменските ученици са разбрали по-добре от политолози с докторати, е, че в България воюваме поколенчески. Че отделните генерации са в перманентна гражданска война, сраженията на която се изразяват в ограбване и пълна съсипия на цели поколения.

Да почнем от 1989 г. Какво се случи тогава - поколението на тогава 40-годишните, което се чувстваше потиснато от геронтократичната комунистическа система, успя да вземе връх. Незабавно бяха ограбени възрастните хора - с обезценката на лева, краха на банките. Спестяванията на хората отидоха по дяволите. Геронтокрацията обаче не се даде лесно - създаде си БСП - партията на пенсионерите, а бремето на външния дълг се стовари върху тези, които бяха взели властта. Всъщност това бреме - похарчването на националния доход, е историческата вина на днешните пенсионери над 70. Докато те бяха на власт, бяха прахосани милиарди национален доход за безумни комбинати за тежко машиностроене, металургии и химически заводи, които рухнаха, попадайки в нормална пазарна среда.

И тези, които бяха в силатата си в края на 80-те, бързаха да наваксат пропуснатите си години и затова грабиха, колкото могат повече - то не бяха седесарски ремедета и комунистически масови приватизации. Затова в края на века тогавашните 40-годишни видяха своя шанс в СимеонІІ. Погледнете какви хора бяха в НДСВ - главно 40-годишни през 2000 г. Те видяха своя шанс в 63-годишния тогава Дедо. С негова помощ те успяха да вземат, каквото можаха, не са за оплакване.

После обаче настъпи реставрация на геронтократичната БСП, която се съюзи с НДСВ и ДПС (също пенсионерска партия между другото). Сега ГЕРБ, която е генерационно копие на НДСВ, води антипенсионерска кампания - спря увеличенията на пенсиите, вдига възрастта за пенсиониране.

Изведнъж обаче неусетно и полека е израснал нов политически играч - най-младите, постфейсбук поколението, което очевидно има други механизми на социализация и самоорганизиране. За няколко дни те спретнаха такъв митинг, какъвто десетилетните български синдикати с щатни профпредседатели и платени митингуващи не могат да организират за месеци.

Треперете, 40-годишни, идват 15-годишните и ще ви вземат пенсиите. Така е в България - или децата ограбват родителите си, или родителите ограбват бъдещето на потомците си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Облакът и неговите предимства

    Облакът и неговите предимства

    В обозримо бъдеще българските ученици ще разполагат с почти 10 000 урока в дигитален формат. Това ще им даде няколко предимства. Първо, така ще имат достъп до систематизирани знания. Така, вместо да търсят в интернет напосоки всякакъв вид информация, да губят време, за да я вкарат в някакви логични рамки
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър