Новата професия лайф коучър

https://www.24chasa.bg/Article/683759 www.24chasa.bg
Човек невинаги сам може да открие правилните път и посока в живота. В неспирното лутане между въпроси и отговори се намесва лайф коучърът. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Готови ли сте за промяна? Искате ли да се чувствате удовлетворен от живота, работата и партньора си? Вече съществува начин, чрез който бързо ще преодолеете кризите, ще вдигнете самочувствието си и заслужено ще се чувствате по- добре.

Звучи като обява, залепена на автобусната спирка, зад която прозира адресът на клиника за пластична хирургия, отслабване или смяна на пола. Този път обаче не е нужно да харчите купища пари, за да вдигнете самочувствието си и да внесете чаканата промяна във вашето ежедневие. Просто е време е да си намерите личен лайф коучър, който да ви подскаже правилната посока в живота.

В буквален превод лайф коучър означава “треньор по живеене”. Понятието е въведено за първи път в Америка преди повече от десет години. Употребява се за персоналните консултанти и съветници, които не е задължително да са психолози или психотерапевти. Това са хора, които също дават професионални съвети, ако не е налице психическо разстройство или заболяване. Лайф коучърът показва пътя, по който лесно могат да бъдат отстранени екзистенциални или всекидневни проблеми.

Холандската актриса Фамке Янсон е позната с образа на транссексуалната Ава Муур от ТВ драмата “Клъцни - срежи”, която по професия беше лайф коучър.
Холандската актриса Фамке Янсон е позната с образа на транссексуалната Ава Муур от ТВ драмата “Клъцни - срежи”, която по професия беше лайф коучър.

Треньорът по живеене може да ви помогне за преодоляването на много личностни проблеми и кризи, както и да предложи позитивна промяна във вашето самочувствие, външен вид, интеграция в социални и професионални кръгове, отношения с децата, семеен и любовен живот.

Д-р Димитър Тенчев с негова пациентка по време на психотерапия.

СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА И НОВА ТВ
Д-р Димитър Тенчев с негова пациентка по време на психотерапия. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА И НОВА ТВ

Лайф коучингът е прекрасен начин за изграждане на трайни позитивни промени във вашето житие-битие.

Сестра му и водеща на “Най-добрата майка” Ирина Сарачинова
Сестра му и водеща на “Най-добрата майка” Ирина Сарачинова

Той е за хора, които искат да поемат отговорност за собствения си живот, но смятат, че имат нужда от още малко доверие и подкрепа. Лайф коучърът не налага своето собствено мнение и не ви казва какво да правите с живота си. Той се опитва да намери вярната посока към вашето благополучие и да ви я покаже, а не да я натрапи.

Лайф коучинг е разговор между треньор и клиент. Повечето хора го сравняват с разговор с близък приятел. Разликата е, че приятелят често може да си направи погрешна преценка за проблема ви и съответно да даде неточен съвет. При професионалистът това няма как да се случи. Освен това той ще пази конфиденциалност.

Сеансът се провежда на четири очи между треньора и клиента. При необходимост може да се проведе и по телефона. Това се случва единствено в по-напреднал етап от работата.

На първата сесия треньорът ще се поинтересува от водещия ви мотив да го посетите, за да знае за какво точно ще разговаряте. През по-голямата част от времето ще говорите вие. Треньорът ще задава въпроси, с които ще ви помага да разсъждавате и да отсеете истински важните неща за вас.

В началото ще направите разбор на елементите, които изграждат вашата личност. Те включват външен вид, здравословно състояние, професионална реализация, социален кръг и др. Втората стъпка ще е да решите какъв искате да бъдете във всяка сфера от живота си. Третата крачка ще е реализиране на поставените цел и промяна.

Разрешаването на проблемите чрез лайф коучинг може да стане за различен период от време. Понякога са нужни само две-три сесии, за да разберете какво не е наред. Психотерапията обикновено продължава няколко месеца.

Международната коуч федерация е най- големият световен ресурс за бизнес и има над 11 000 членове в 80 страни по целият свят.

Ирина Сарачинова: Помагам на хората да открият пътя към щастието

Ирина Сарачинова е познато лице от малкия екран. Тя е водеща на рубриката "Най-добрата майка" по "Станция Нова". Освен тв водеща, съпруга и майка на две прекрасни деца тя работи и като лайфкоучър.

Ирина е завършила журналистическия факултет на Софийския университет, специалност "Връзки с обществеността". Специализира в Кеймбридж. Дълги години работи като корпоративен PR. Известна е с работата си като пресаташе в компанията на Васил Божков "Нове холдинг".

Решава, че пиарът не е нейното призвание, и се захваща с професията на лайф коучър. Подготовката й трае само осем месеца. За практикуването й не е нужна диплома по медицина или психология. Качествата, които се изискват, са добра комуникативност и емпатия. Ирина започва работа в "Инсайтинг център за психотерапия и личностно развитие" при своя брат, известния психотерапевт Димитър Тенчев.

Чувства се удовлетворена от това, което прави: "Помагам на хората да открият своя път в живота и своето щастие. Откривам техния скрит потенциал. Ние разполагаме с два ресурса - здраве и време, които заменяме за пари. Постепенно те се изчерпват. Съветвам читателите на "24 часа" освен парите да слагат на везната и щастието. То трябва да е водещо!"

Хората, на които тв водещата помага, са на различна възраст и с различни проблеми: "Силно ме интересува връзката родител-дете. В живота на един тийнейджър идва етап, когато той има нужда от ментор, който уверено да го мотивира и напътства. Занимавам се още с "бизнес коуч" и т.нар. "хелпкоучинг", предназначен за хора с вредни навици. Помагам на самотни хора, които изпитват нужда от повече социални контакти или страдат от липса на качествен партньор. Резултатите от проведените сеанси са напълно измерими."

Оказва се, че жените по-често търсят професионална помощ. Процентът им, сравнен с този на мъжете, е 60 към 40. "Погрешна е представата у нас, че трябва да си луд, за да потърсиш помощ. Пациентите ми са интелигентни хора и най-често имат добър стандарт на живот. Въпрос на време е професията да добие повече популярност и в България", обяснява Ирина Сарачинова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на