Туск: Всички теми, които ще обсъждаме в София, са глобални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866257 www.24chasa.bg

Някой би си помислил, че с приятели като Тръмп не ни трябват врагове, каза председателят на Европейския съвет

Всичко, което ще обсъдим на срещата в София, има глобални измерения. Не се съмнявам, че в новата глобална игра Европа или ще е един от основните играчи, или ще е пионка. Но тя трябва да е политически, икономически и военно обединена, както никога досега. Накратко казано - в ЕС или сме заедно или въобще няма да ни има.

Това заяви преди вечерята на лидерите в сряда в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В кратко изявление, след което не бяха предвидени журналистически въпроси, той накратко очерта основните теми на срещата на върха.

"Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация - каза още Туск. - Разглеждайки последните решения на президента на САЩ, някой може да си помисли, че с такива приятели не ни трябват врагове. Европа обаче трябва да е благодарна на американския президент, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии. Трябва да направим всичко възможно да съхраним трансатлантическите връзки, но и да сме готови за сценариите, в които ще действаме самостоятелно. Няма нито една обективна причина Европа да има комплекси спрямо който и да било друг. Имаме правото и задължението да държим главите си изправени, както пред приятелите, така и пред враговете си. Именно за това ще е нашата среща на върха", добави шефът на Европейския съвет.

Той заяви, че най-важните теми ще са бъдещото на Западните Балкани, политиките спрямо Иран и американската търговия.

"Започвайки от вечерята в сряда, ще имаме дискусия за иновациите, за дигиталната икономика. В тази сфера Европа изостава - каза Туск. - А през последните години иновациите все повече влияят на нашия живот. Европа има нужда да играе активна роля в тази трансформация. Затова аз ще задам на лидерите на ЕС два въпроса. Какво искат да правят на европейско ниво за напредък в съвременните иновации и как искат Европа да стане основен играч в обработването на масивите от данни."

По повод на отдръпването на САЩ от споразумението с Иран имаме нужда от общ европейски фронт, продължи той и добави, че ще поиска лидерите да препотвърдят, че ще се придържат към сделката, докато Иран се придържа към нея. "Сделката е добра за европейската и глобалната сигурност. Ще разгледаме също опциите как да защитим европейските компании от негативните последици от решението на САЩ. Искам ЕК да получи зелена светлина, за да може да действа, когато европейските интереси за нарушени", заяви председателят на Европейския съвет.

По повод на нежеланието на САЩ да изключи за постоянно ЕС от новите мита за стоманата и алуминия Туск посочи, че САЩ и ЕС са приятели и партньори и митата на САЩ за европейските стоки не могат да бъдат оправдани с националната сигурност. Абсурдно е дори да се каже, че ЕС може да е заплаха за САЩ. В това отношение най-голямата ни сила е нашето единство, каза Туск.

По повод на срещата с лидерите на Западните Балкани той припомни, че това се случва за първи път от 15 г. Това ще е една възможност да страните от ЕС да препотвърдят, че европейската перспектива за този регион е геостратегически шанс. "Искаме да покажем, че ни е грижа за социално икономическата ситуация в района, като инвестираме в инфраструктурата и човешките връзки. Това ще е целта на нашето споразумение", посочи още Туск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,