Почна спор: Циганин или ром

https://www.24chasa.bg/Article/687312 www.24chasa.bg
Роми в закачлива прегръдка на велосипед. СНИМКИ: БУЛФОТО

Pумънският депутат Силвиу Пригоана призова преди няколко дни правителството да използва “цигани” като официален термин, тъй като “роми” звучало прекалено близко до “румънци” (на румънски съответно - роми и романи). Правителството на северната ни съседка обсъжда какво наименование да използва за ромското етническо малцинство - “роми” или “цигани”, съобщи Асошиейтед прес. Дискусията всъщност тръгна още през август, когато Франция изгони няколстотин роми от Румъния и от България.

В Румъния правозащитните организации заявиха, че понятието “цигани” може да има негативен смисъл, тъй като дискриминацията спрямо ромите е широко разпространена.

В България такава дискусия няма. Благодарение на правозащитни и неправителствени организации от средата на 90-те г. понятието роми успя да се наложи в обществения език. И това се смяташе за успех, защото понятието цигани носеше негативни асоциации. Днес обаче и понятието роми влече след себе си не само положителни реакции.

Ромско момиче пред дома си
Ромско момиче пред дома си

Затова “24 часа” попита експерти - цигани или роми да наричаме този етнос. Ето коментарите на председателя на БХК Красимир Кънев, на Румян Русинов, който дълги години ръководи Ромската програма на Институт “Отворено общество” в Будапеща, и на езиковеда от БАН Ангел Пачев.

АНГЕЛ ПАЧЕВ
АНГЕЛ ПАЧЕВ

В следващ брой - мнението на писателя Румен Леонидов.

РУМЯН РУСИНОВ
РУМЯН РУСИНОВ

Думата румънец няма нищо общо с думата ром. Но това не пречи да се правят спекулативни аналогии между тях и да се лепят етикети върху съседите ни.

КРАСИМИР КЪНЕВ
КРАСИМИР КЪНЕВ

Иначе циганите са народ, който има различни самоназвания в Европа. Например цигани - в Централна и Източна Европа, синти - в Германия, кало (черен) - в Испания, мануш (човек) или бохеми - във Франция. Мога да изброя още 20 самоназвания на отделни цигански кланове - калдъраши, ловари, модяри, лаутари и т.н.

Етимологично “цигани” идва от византийски гръцки и означава “неуловими”. А откъде идва другото им название ром или роми - на ромски или цигански “ром” означава мъж, съпруг, а съответно ромка - съпруга, жена.

Поради многото названия, характерни в Европа за този народ, чиито корени са в Източна Азия, през 1971 г. се провежда първият цигански световен конгрес в Лондон и там се взема решението етническото название на този народ да бъде роми.

И всъщност нашите колебания с названието - дали да е цигани, или роми, е свързано както с решението на този конгрес, така и с демократичните промени у нас след 1989 г.. Впрочем някъде по това време у нас започва да се използва по-масово думата ром или роми за представителите на този етнос.

Погрешното схващане, че коренът на циганите иде от Египет, а не от Източна Азия, води до разпространеното название за тях “джипси” (англ.) - от египтянин . Между другото те са вярвали, че са били изгонени от Египет заради това, че са скрили Исус Христос като дете и семейството му.

Днес във Великобритания наричат циганите англорома, а в скандинавските страни - скандороми. На санскритски наричат циганите с думите “дом” (свирач на барабани, човек от ниска каста) и “лом” (пак означава кастово деление).

В Англия съществува цяла мода “джипси”, която няма нищо общо с етнонима циганин.

В Северна Америка пък думата джипси обикновено се използва за обозначаване на начин на живот или мода, а не на ромския етнос.

В думата “цигани” са натрупани много пейоративни значения (пейоративен - който се употребява, за да изрази отрицателна оценка - Тълковен речник, б.р.). В преносен смисъл циганско може да означава безвкусно, грозно, пошло, понякога даже и безнравствено.

Тази отрицателна натовареност на думата влага обида в названието циганин.

АНГЕЛ ПАЧЕВ, ЕЗИКОВЕД

Румян Русинов: И двете са коректни

- Как превеждате думата ром, г-н Русинов?

- Ром означава човек, също мъж.

- Някои твърдят, че циганин е обидна дума.

- Синоним е на ром. И двете думи са правилни и не ни обиждат. Проблем на румънците, а не на ромите в Румъния е близкото звучене на техните думи за румънци и за цигани съответно роман и ром. При нас такова припокриване не съществува. Политически коректно е използването и на думата ром, и на думата циганин.

- Според едни циганин означава “гадател”, според други - “неуловим”. Кое е вярното?

- Верният превод на циганин е “непознат”. Хората от този етнос са дошли около XIII-XIV в. в земите на днешна Гърция, тогава Византия. И първата дума, с която са ги нарекли, е атцигани. Историците се солидаризират около тезата за техния произход от Индия. Потвърждават го и американски, европейски и български специалисти. Минали са през Азия, през днешен Иран, после в Гърция, а оттам и в цяла Европа.

- Ромите подобщност ли са на циганската?

- У нас ром и циганин е едно и също. Но в Европа не е така. Там има няколко подобщности - синти в Германия и Холандия, кало в Испания и роми в Централна и Източна Европа. Те обаче спадат към голямата група на циганите в Европа. Всъщност зависи коя институция питате. Ако тя е ОСС, оттам ще ви кажат, че има роми и синти. Съветът на Европа използва роми и чергари, а други институции като ЕС използват само думата рома. В крайна сметка става дума за една и съща група.

- Имат ли ромите по-волен начин на живот?

- Това са романтични представи от миналия век, с които в момента нямаме нищо общо. Някои казват “Ние сме от малцинството” или “Ние сме от боята”, но става дума за едно и също. Във всеки етнос си има черни овце, но ромите все са в графата “лоши”. Били сме мързеливи, крадливи, ненадеждни - това не е истина. Ако обърнем тази пирамида и приемем черните овце за изключение, а не за правило, циганин или ром няма да звучи като обида.

МИЛА ГЕШАКОВА

Предразсъдъци направиха от “циганин” обидна дума

Ромите на своя си език се наричат роми, а заради предразсъдъците към тези хора, думата цигани носи в себе си обидно значение.

Често употребяваме изрази като “циганска работа” и “цигания” за работа, която презираме и отхвърляме. Оттук и недотам добрия смисъл, който влагат в нея представителите на този етнос у нас.

Проблем на румънците, а, не наш, е близката етимология на думите “романа” за румънците и “рома”, както наричат циганите. Негативните внушения се прехвърлят върху всички останали румънци.

Затова и протестират..

В САЩ наименованието на чернокожите американци също премина от обидното “негър през “черен” и “чернокож”, до сегашното “афроамериканци”.

Съдейки по техния опит можем да кажем, че употребата на един етноним сам по себе си не решава проблема, ако не се промени отношението към етноса.

Или ако продължим с отношението към ромите от времето, когато ги наричахме цигани, новата дума бързо ще придобие негативния смисъл на старата.

КРАСИМИР КЪНЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ

  • Опасни промени в последните часове

    Опасни промени в последните часове

    Народното събрание в последните си дни прави промени в законите, които не са съвсем обмислени, ни се струва, и може да имат доста странен резултат, а определено едва ли ще се погледнат добре от избирателите. Например дали е толкова важно да се променя законът за охранителната дейност, който позволява хора, осъждани за углавни престъпления
  • Георги Марков СНИМКА: Архив

    Георги Марков: Да гледаме "Спутник", после към Навални

    Европа се провали с ваксините След 16 години, канцлерът - госпожа Меркел, е в паника. "Изтървахме вируса!", каза тя пред колегите си от германските провинции. В Италия, премиерът Конте подаде оставка. В Холандия, Рюте, който също е в оставка, се е хванал за главата след уличните боеве между полиция и протестиращи срещу карантината