Български деца от Чикаго и Ню Йорк славят 24 май с истински празник на българското слово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887059 www.24chasa.bg

Докато над 90 процента от програмите на концертите на българските училища по света за 24 май, денят на славянската писменост и българската култура, сега се състоят от народни танци, нещо съвсем различно и празнично направиха тази година децата от „Малко българско училище“ (МБУ) в Чикаго с помощта на гостенчетата си от училище „Гергана“ (Ню Йорк).

В продължение на час и половина приятелчетата от детски хор „Български звънчета“ към МБУ и от класа по музикален театър на „Гергана“ поднесоха на многобройната българска публика в чикагското предградие Елк Гроув истински празник на българския детски музикален театър и красивото българско слово. Музиката и танците на Бродуей в целия им блясък, бяха представени на звънлив български език с български оригинални сюжети. Чикагчетата показаха „Как без музика?“ – оригинална адаптация за детски хор на филмовия шедьовър „Звукът на музиката“ (The Sound of Music), а нюйоркчанчетата приеха предизвикателството им с премиерата си „Дойдох! Изпях! Победих!“ – оригинална драматизация за български детски музикален театър по десет хитови песни от известни бродуейски спектакли. И двете драматизации в стихове, преводите или българските текстове на песните са на учителя в „Гергана“ Валентин Хаджийски.

В двете представления прозвучаха 18 песни на български и десетки страници изразителна, сложна и богата българска мерена реч, добре научена и изиграна с разбиране и артистично.

Представленията са динамични, весели и забавни, децата се държат уверено и непринудено, като истински деца, но очевидно зад всичко това се крие огромен труд на учители, родители и на малките артисти, които при това се събират в училище само веднъж седмично, в неделя. Публиката беше притихнала и следеше с интерес и видимо удоволствие ставащото на сцената, нещо необичайно за училищни концерти.

На представлението дойдоха и генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев и консулът в Ню Йорк Пламен Георгиев, родител в „Гергана“. „Виждал съм стотици представления на български училища в чужбина, но сред тях това е най-доброто!“ – категоричен беше г-н Анчев.

И двете представления са създадени в училище „Гергана“(Ню Йорк) – пионерите на българския детски музикален театър в чужбина. Герганчетата са играли „Как без музика?“ вече девет пъти, два от тях пред българска публика в Париж.

Децата от МБУ, които миналата година също гостуваха на приятелчетата си в Ню Йорк за 24 май, са първите, което поемат от тях щафетата. Хубаво ще е и други училища по света да я поемат. Музикалният театър е чудесно средство за децата в чужбина за научаване на хубав български, за безшевно свързване на местния им другоезичен опит с българския, за сплотяване на семействата покрай дългата им и трудна, но вдъхновяваща подготовка и пътуванията им с трупата.

Музикалният театър на училище „Гергана“ , който тази година се е разраснал и обучава две възрастови групи ученици с общо към 50 деца всяка неделя, е наистина едно голямо и щастливо семейство от деца, родители и учители. Текстовете и нотите за пиано на двете оригинални представления на „Гергана” могат да се получат без всякакви формалности от ръководството на училището.

Българоамериканчетата много се радват да научат на български и с българизирани сюжети, любимите си американски мюзикъли, които учат, знаят наизуст и играят и в американското си училище.

Хор „Български звънчета“ към Малко българско училище (Чикаго), който за по-малко от три години от създаването си вече звучи като професионален детски хор от ранга на „Бодра смяна“, се ръководи всеотдайно от диригента Зоя Минкова и пианиста Даниела Смит, която е и жива връзка между двете училища като някогашен пианист на детския хор в „Гергана“ (2004-2007 г.). Разбира се, много важна е подкрепата на ръководството на МБУ и ентусиазмът и желанието за поддържане на традиционното българско детско хорово пеене на директора Живка Бубалова-Петрова и на други учители от МБУ като Ася Спасова-Бошнакова, Ани Панделова и Тотка Нейкова, чиито деца са сред хористите.

В „Гергана“ музикалният театър е отворен за всички желаещи деца, без прослушване, и е интегриран с целия учебен процес по български език и литература, хор, танци и художествена гимнастика. Продуцент на „Дойдох! Изпях! Победих!“ е училищният ръководител Нели Хаджийска, режисьор – Джина ДиДонато, автор и преводач – Валентин Хаджийски, диригент – Красимира Иванчева, асистент-режисьор и хореограф – Благомира Липари, пианист – Лора Ал-Ахмад. В подбора на песните нa спектакъла участва и Магдалена Душкина, пианист в училището между 2012 и 2017 г.. Родителите-координатори Ева Гендел, Ива Събчева и Емилия Антонова са неотменна част в организирането и на целия учебен процес. Мартин Гендел от четвърти клас е нарисувал логото на събитието.

Както и миналата година в Ню Йорк, герганските деца и родителите им бяха гостоприемно настанени по домовете на семействата домакини, които се бяха погрижили да създадат и атмосфера на истински празник с участие на гостите в годишното им училищно тържество с впечатляваща многолюдна манифестация в двора на МБУ и тържествен концерт по случай 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Манчестър Юнайтед" няма да се раздели с Пол Погба през зимната пауза. Французинът ще остане на "Олд Трафорд", въпреки че мениджърът Жозе Моуриньо го извади от титулярния състав в последните мачове. Двамата са в обтегнати отношения от началото на сезона. Наскоро Специалния стигна дотам, че нарече Погба "вирус", който трови съблекалнята на тима.

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.