Бивш посланик иска да е съдия в Люксембург

https://www.24chasa.bg/Article/692805 www.24chasa.bg
Общият съд в Люксембург разглежда дела на граждани и фирми срещу институциите на ЕС, които ги засягат. Жасмин Попова се сочи за фаворит за български съдия там, след като досегашният Теодор Чипев подаде оставка по здравословни проблеми. СНИМКИ: РОЙТЕРС И "24 ЧАСА"

Професорът по европейско право Жасмин Попова, бивш посланик в Швеция, е сред четиримата финалисти на конкурса за български съдия в Общия съд на ЕС в Люксембург. Тя е експерт там, сочи се за фаворит според запознати.

Другите са известните адвокати Димитър Стефанов, също експерт в съда, за който кандидатства, Марияна Кънчева и Ана Миленкова. Преди три години Миленкова бе кандидат за наш съдия в Страсбург, тя бе и сред синдиците на "Кремиковци".

Общо 11 кандидати бяха допуснати до конкурса, организиран от правосъдното министерство. Постът се оваканти, след като в края на юни досегашният ни съдия Теодор Чипев подаде оставка по здравословни проблеми. Избраният ще довърши 6-годишния му мандат в Общия съд, който изтича на 1 януари 2013 г.

ЖАСМИН ПОПОВА
ЖАСМИН ПОПОВА

Само един от кандидатите - адвокат Георги Керелов, не се яви на 19 ноември на първия етап от конкурса - писмен и устен изпит по френски. Знанията им оцениха трима доценти от Софийския университет.

ТЕОДОР ЧИПЕВ
ТЕОДОР ЧИПЕВ

Жасмин Попова и Димитър Стефанов получиха отличен 6,00. Марияна Кънчева бе оценена с 5,75, а Ана Миленкова с 5,50 - минималният резултат за допускане до втория тур. Той е събеседване, с което се оценяват знанията на кандидатите по право на ЕС.

Сред шестимата, които не издържаха изпита по френски език, т.е. получиха под отличен 5,50, е и Евгений Стайков. Десет години той бе шеф на ключовия и най-голям апелативен съд у нас - Софийския.

Стайков, който е решавал спорове в Международния търговски арбитраж в Париж, е поискал да разговаря с тримата доценти, оценили знанията му по френски с много добър 5,25, както и да види оригиналните им заключения за представянето си на писмения и устния изпит.

Първия тур не е издържала и работилата в Общия съд Катерина Йочева, която атакува неуспешно едно от задължителните изисквания към кандидатите - перфектно владеене на френски, който е официалният език на съда в Люксембург.

Другите условия бяха: да имат само българско гражданство, поне 12 г. юридически стаж, необходимите професионални и нравствени качества, да познават правото на ЕС, да не са осъждани на затвор за умишлено престъпление и да не страдат от психическо заболяване. Изискванията и процедурата за избор на съдия в Общия съд в Люксембург бяха определени от правителството на 21 септември.

Осем висши административни съдии не приеха аргумента на Йочева, че изискването за владеене на френски език противоречи на Договора за ЕС.

Европа поставя само две условия към кандидатите - да притежават необходимата правоспособност за заемане на висши съдебни длъжности и да представят гаранции за независимост. Оттам нататък държавите членки сами решават какви изисквания да поставят и по каква процедура да изберат съдията си в Люксембург.

Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд и отхвърли жалбата на Йочева. Решението бе потвърдено от петчленен състав на съда, който отхвърли и искането на Йочева да направи преюдициално питане до Люксембург за прилагането на европейските правила в случая.

Конкурсът бе проведен от петчленна комисия, назначена от правосъдния министър Маргарита Попова. Оглавява я известният юрист международник проф. Александър Янков. В нея влизат Пенчо Пенев, шеф на магистратското училище, авторитетните висши касационни съдии Вероника Имова, Павлина Панова и Кети Маркова и софийският административен съдия Наталия Ангелова. Тя е известна с това, че при спорове с чиновници защитава обикновените българи с европейските закони и "създава" работа на колегите си в Люксембург с преюдициалните питания.

Първоначално изпитната комисия оглавяваше председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, но я напусна по своя инициатива два дни след първото й заседание. На негово място бе назначена адвокат Биляна Гяурова-Вегертседер като представител на неправителствена правна организация, но и тя си направи отвод преди първия тур на конкурса.

Неиздържалата изпита по френски език Катерина Йочева подаде и жалба до самата комисия заради наличието на конфликт на интереси. Жасмин Попова е в ръководството на създадената преди две години Българска асоциация за европейско право заедно с Павлина Панова от изпитната комисия, а друг неин член - Пенчо Пенев, е сред учредителите на асоциацията.

Според Панова и Пенев в случая няма конфликт на интереси. Жалбите на Йочева, както и на неявилия се на конкурса Георги Керелов са изпратени до административния съд в София, който ще се произнесе по тях.

Предстои също комисията, която беседва с четиримата финалисти в края на седмицата, да обяви класирането. Тя ще изпрати всички документи от процедурата на министрите на правосъдието и на външните работи, а те ще предложат на кабинета кой да бъде назначен за наш съдия в Общия съд в Люксембург.

Заради жалбите, подадени срещу конкурса, има опасност да се повтори скандалът с избора на наш съдия в Страсбург преди три години, предупредиха юристи. Тогава ПАСЕ не одобри нито един от тримата кандидати, предложени от България, и се наложи провеждането на втори конкурс, след който най-много гласове в ПАСЕ спечели Здравка Калайджиева.

Назначава се след “да” на 26 държави

Всяка държава - член на ЕС, има един представител в Общия съд в Люксембург. Съдиите се назначават по общо съгласие от правителствата на страните от съюза след консултации със специален комитет. Той дава становище за годността на кандидатите. Мандатът им е шест години с възможност за подновяване.

Общият съд разглежда:

- искове и жалби на граждани и фирми срещу актове на институциите, службите и агенциите на ЕС, които ги засягат пряко и лично - фирма може да атакува решение на комисията, с което й се налага глоба например;

- спорове за търговски марки;

- жалби на държавите срещу актовете в областта на държавните помощи и мерките за търговска защита - при дъмпинг например;

- искове на държавите срещу комисията;

- искове за обезщетение за вреди, причинени от институциите на съюза или от техните служители.

Решенията на Общия съд могат да се обжалват пред "големия" Съд на ЕС в Люксембург, където наш съдия е Александър Арабаджиев.