СРС уличават горнооряховските лекари в убийство

https://www.24chasa.bg/Article/696628 www.24chasa.bg
Снимка архив

Подслушване на телефона на директора на МБАЛ "Св. Иван Рилски" доказва, че бебето на 17-годишната родилка в Горна Оряховица е било умъртвено умишлено, съобщи радио "Фокус".

От Окръжна прокуратура във Велико Търново изнесоха запис на телефоните разговори, които директорът на болницата е водил. Те доказват твърденията на полицията, че детето е било родено живо.

Разговорите на д-р Кожухаров с лица, на които от прокуратурата не пожелаха да съобщят имената, показват, че бебето е живяло 24 часа.

Прокурорът по случая - Светослав Калчев, съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15.00 часа в горнооряховската болница. Разговорите, които д-р Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо. Първият разговор е проведен в 14.44 часа. При него д-р Кожухаров пита другия мъж защо д-р Лазаров не е извикал неонаталог. По време на разговора директорът на болницата заявява ‘'Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим." От разговора става ясно, че са възнамерявали да платят на майката на бебето. Те обсъждат дали да кажат на майката, че детето е все още живо.

В следващия разговор на същия ден в 15.24 часа събеседниците коментират, че вече са съучастници и осъзнават, че могат да бъдат съдени за предумишлено убийство. Мъжът пита д-р Кожухаров „дали да мята детето". От разговора става ясно, че детето е било поставено в хладилника, но после е извадено. Обсъжда се и вариантът детето да се дави в кофа.

В третия разговор в 16.10 часа събеседникът на д-р Кожухаров споменава, че детето "вече е при Андрей Баташов". Директорът пита как е умряло детето, а мъжът отговаря, че му е било малко хладно в биологичните отпадъци. Д-р Кожухаров заявява: „Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул''.

Данните от разговорите между лекарите посочват, че е бил обсъждан и въпросът да се плати на майката сума около 1000 лева, за да запази мълчание по случая.

Цветан Цветанов: Живо бебе е умъртвено, не му е даден шанс

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", каза вътрешният министър Цветан Цветанов. От парламентарната трибуна той прочете дословно разговорите в болницата от деня на случая. Част от цитатите в разговорите между лекарите на смяна и ръководството на болницата гласят: „Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло", „Той си е виновен. Откъде на къде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?", „Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", „Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе човек!", „То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим".

В коментар на твърденията на Лекарския съюз, че става въпрос за аборт, министър Цветанов каза, че от хронологията на водените разговори става ясно, че в началото детето е било живо, че е тежало 600 грама и че е било в 23-тата седмица на развитието си. Министър Цветанов каза още, че е разговарял с главния прокурор на базата на всички доказателства и на резултата от съдебната експертиза при необходимост да бъде направена повторна експертиза в чужбина. Той подчерта, че информацията е събрана, съгласно българското законодателство.

Цветанов благодари на лекарите от ГЕРБ, че не са се включили в декларацията на лекарите-депутати, които вчера протестираха срещу полицейските действия. „Днес всеки сигнал трябва да бъде проверен и да се търси отговорност за тези, които са извършили престъпления. Исках да ви дам цитати, за да си изградите изводите. Аз съм винаги на ваше разположение, когато има подобни въпроси", обърна се Цветанов към тях. По думите му много енергия се изразходва по коментиране на полицейщината, но МВР застава на правилния път, за да гарантира сигурността на българските граждани.
„Трябва да не говорим за полицейщина в страната, а който нарушава законите в страната, да понесе своята отговорност за това, което е причинил", каза Цветанов.

Министърът на здравеопазването: „Срам ме е"

„Сутринта казах, че съм притеснен от действията на полицията, но сега като чувам всичко това, какъв коментар да направя? Мен ме е срам. Нищо не мога да коментирам повече." Това каза в кулоарите на НС министърът на здравеопазването Стефан Константинов в коментар на допълнителната информация по случая с умъртвеното дете в Горна Оряховица. Министърът каза, че не е бил запознат с детайлите по декласифицираната информация, която министър Цветанов разгласи, само е знаел от вътрешния министър, че нещата са много сериозни.

Според министъра това е един криминален случай, по който трябва да се произнесе следствието. По думите му - стандартите са категорични - над 600 грама и над 22-ра седмица, е раждане. „И след като се говори, че бебето е дишало, какво повече да го коментираме. Дори да е аборт, чисто технически, дали му е било писано, статистиката казва, че тези деца живеят малко, но какво трябва да бъде човешкото отношение. Тук не говорим даже за медицинска етика. Тук става въпрос за нещо съвсем различно".

Много е важно заключението на съдебномедицинската експертиза, каза още Константинов и допълни: „Аз не мога да си представя, че тези неща са говорени по телефон и не могат да се потвърдят".

Попитан дали трябва да се отнеме правото на тези лекари да практикуват, министър Константинов каза: „Попитайте Лекарския съюз. Те винаги са много „хард", но има етична комисия, нека те да кажат, след всичко, което се е случило, какво ще правим", каза Константинов.

Д-р Димитър Ленков от Лекарският съюз: Това е аборт, полицията е превишила правата си

Бебето не е родено живо, това е аборт, и полицията категорично си е превишила правата, е мнението на д-р Димитър Ленков - главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС). „Това не е бебе, в 21-ва седмица. За да може един плод да е жив, да е способен, той трябва да е поне в 22-ра седмица и да тежи поне 600 грама, а в случая няма нито едно от двете условия", каза д-р Ленков. „Независимо колко дълго е живяло, това бебе нито може да диша самостоятелно, нито е имало сърдечна дейност. Позицията ни няма как да се промени, не могат да се въведат нови критерии и нови стандарти", каза още главният секретар на БЛС.

По думите му - стандартът по акушерство и гинекология е наличен от интернет страницата на Министерство на здравеопазването и може да се прочете какво означава „аборт". Ленков допълни, че за да преживее едно дете, да бъде вписано като живородено, то трябва да преживее 7 дни. „Това, че един плод е имал движение, това дете е било обдишвано и му е бил направен пряк сърдечен масаж в продължение на половин час. То няма нито спонтанно дишането, нито сърдечна дейност", каза още представителят на БЛС.

Според него полицията категорично си е превишила правата, отнасяйки се по този безобразен начин спрямо едни достойни хора в един малък град. „Това ли е начинът тези хора да бъдат публично унизени чрез един публичен арест? Бебето не е родено живо, това е аборт, питайте когото искате лекар", допълни Ленков.

Той се усъмни дали не е незаконно оповестяването на разговори между лекарите в болницата и каза, че не ги е чул.

„Държа да кажа, че ще накажем много по-строго, отколкото съда, колегите ни, ако има нарушаване на професионални или морална етика", каза проф. Милан Миланов - председател на Централната етична комисия на БЛС. Той заяви, че има решение на управителния съвет на съюза, с което са създадени две комисии, които на място ще проверят медицинската ситуация.

По повод изнесената информация от вътрешния министър Цветан Цветанов за разговора на лекари от болницата, проф. Миланов заяви: „Доколкото аз чух там се води някакъв разговор между двама човека, които никой не знае какви са - участвали или не са участвали. Просто никакви коментари до този момент. Когато ние си направим някаква оценка, ще излезем с изявление".

Проверките на лекарския съюз ще бъдат извършени тогава, когато наличната документация и съдебномедицинската експертиза на трупа на детето бъдат на лице, посочи проф. Миланов. „Искаме пълната документация и да сме наясно точно за какво става дума - и по медицинската документация, и по сведение на колегите. Проверката ще бъде много точна и много прецизна", подчерта председателят на Централната етична комисия на БЛС.

Д-р Кожухаров: Не сме го убили, беше плод след аборт без жизнени функции

„Със специалните разузнавателни средства са записани разговори, проведени 24 часа след смъртта на плода, така че няма как това да мине в съда", коментира директорът на болница "Св. Иван Рилски", д-р Миролюб Кожухаров по радио „Дарик".

„Ние не можем да го убием, след като то е било мъртво, говорим за плод след аборт без жизнени функции, твърди д-р Кожухаров. Освен това ние имаме свой специфичен език, в който казвайки живо, значи че има потрепвания, посочи Кожухаров.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистите от английския национален отбор ще трябва да се бръкнат по 10 000 паунда всеки, ако искат техните половинки да ги гледат как играят на световното първенство. Мениджърът на "трите лъва" Гарет Саутгейт е обявил, че съпругите и приятелките на играчите ще трябва сами да поемат своите разходи, ако искат да присъстват на турнира в Русия.

Покойният композитор е един от най-големите филателисти у нас Безценната колекция от марки на композитора задигната от човек на службите Милиционер краде цялата колекция от марки на покойния Тончо Русев. Това се случва през далечната вече 1985 година. Маскиран бандит нахлува в къщата на композитора и взима всичко ценно, което окото му види.

В дружески отношения с родни наркобосове се оказа сръбски главорез, обвинен в шпионаж в полза на Русия, показа проверка на "България Днес". За това свидетелстват снимки, на които врачанските крими типове Николай Георгиев - Ники Цигането и Анри Ковачев се прегръщат с бившия член на зловещата паравоенна групировка "Тигрите на Аркан" Братислав