Звезди от “Ахат”: Летях със самолета на Живков

https://www.24chasa.bg/Article/697898 www.24chasa.bg
“Днес ще ви заведа в царството на Краля Рок” - първия стих от парчето, с което “Ахат” откриват концертите си. Денис го написал специално за Звезди. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

1968-а. Повратна година за цяла Източна Европа. Пражката пролет. В небето над село Безмер, Ямболско, лети самолетът на Тодор Живков към София. Този път обаче държавният глава липсва. От малкото прозорче на пътническия Ан-24 наблюдават любопитни детски очи. Къдрокосо 4-годишно момченце пътува заедно със своите родители към новия си дом в Доброславци (днес Нови Искър - б.а.). Опитва се да докосне звездите... и успява. Името му също е звездно - Звездомир, или накратко Звезди от “Ахат” - титанът с най-големия глас в българския рок; човекът, изпял “Походът”, “Монолог” и “Черната овца”.

ДЕТСТВО

Звездомир Керемидчиев е роден на 3 юни 1964 г., зодия Близнаци, в с. Безмер. Баща му, летец по професия, и майка му, медицинска сестра, кръщават първородния си син на главния герой от фантастичния роман “Повелителят на звездите”. Интересната фамилия Керемидчиев получава като наследство от прадядо си, който навремето имал фабрика за тухли и керемиди.

“Ахат” в началото на звездната си кариера
“Ахат” в началото на звездната си кариера

“Баща ми е бил във въздуха, когато аз съм се родил. Първите ми спомени са как двойка самолети излитат. Летището беше на километър от малкото градче, в което живеехме”, разказва вокалистът на “Ахат”.

Музикантът преди десетина години свири на китара.
Музикантът преди десетина години свири на китара.

4 години по-късно се ражда сестра му Нели и семейството се мести в Доброславци. “Спомням си, че точно тогава Тодор Живков дойде на посещение в Безмер. На връщане самолетът беше празен и ние летяхме с него. Направи ми силно впечатление, защото приличаше на апартамент. Баща ми дълги години летя с него, след като се премести от военните към гражданската авиация”, обяснява Звезди.

Той израства в затворено общество, само от военни. “Мога да се похваля с много безгрижно детство. Играехме на стражари и апаши, стреляхме с фунийки, беше задължително да имаш поне две прашки. Карахме колела чак докато се стъмни, без родителите ни да се притесняват”, спомня си той. Учи в Доброславци до шести клас, когато семейството му отново се мести. Този път в столичния квартал Дружба.

МУЗИКАЛНО УВЛЕЧЕНИЕ

Първата сценична изява на певеца била още в трети клас. Семейството му излязло да вечеря с приятели. В ресторанта Звезди хапнал набързо и веднага се залепил до оркестъра да разглежда китарите. Музикантите забелязали интереса му и го попитали дали може да изпее една песен. "Мога не една, а и повече", отвърнал им той. Блеснал на сцената с две парчета на Емил Димитров. След изпълнението на масата дошъл келнерът и му подал пликче, на което пишело:

“На малкия талант, да си купи шоколад”. Вътре имало 5 лв. Това били първите спечелени пари на музиканта.

Като поотраснал още малко, чрез приятели от средното училище по автотранспорт открил първите плочи на “Дийп пърпъл” и “Блек сабат”. “Спомням си, че ужасно ме впечатли металният глас на Ози Озбърн. Това беше различно от всичко друго, което бях слушал досега. Чудех се как може Ян Гилън (вокалист на “Дийп пърпъл” - б.а.)да крещи по този начин?! Казах си: Това е моята музика!”, с нескрито вълнение си спомня Звезди.

ЗА “АХАТ”

Съдбата срещнала двата маркера на “Ахат” - Денис Ризов и Звезди Керемидчиев, още в казармата в Кюстендил. “Вече бях приет в естрадния факултет на консерваторията и в поделението всички знаеха, че съм музикант. Свирех на китара и пеех най-различни песни - от македонско до рок. Денис беше в свързочната рота, а тяхното класно беше точно до нашето”, разказва Звезди. Първият му въпрос към бъдещия басист на “Ахат” бил от къде е, а вторият каква музика слуша.

Двамата веднага станали близки - имали еднакви виждания за стойностна музика и единно мнение за отвратителния живот в казармата. След като се уволнили, Звезди продължил обучението си в консерваторията, като същевременно свирел на бас китара в малка кръчма в Банкя. Една вечер при него дошъл Денис и му казал, че събира група, която да свири по морето.

Звезди се съгласил да се присъедини и през лятото на 1985-а бандата им забивала по морските курорти, само че под името “Саунд”. По-късно се прекръстили на “Оазис” и през 1986-а свирили на празника на театъра във ВИТИЗ. Не след дълго бандата се разпаднала.

Няколко месеца след това Антоан Хадад (китаристът на “Ахат” - б.а.)се обадил на Звезди с предложение да се присъедини в група, в която вече членували той, Ивайло Петров (бас) и Антони Георгиев (клавишни). Певецът приел с условието, че ще доведе със себе си още един китарист - Божидар Главев. На бандата липсвал само барабанист. Юрий Коцев тъкмо се бил уволнил от казармата и те веднага го привлекли. Официално група “Ахат” е създадена през 1986 г. Година по-късно на баскитарата започнал да свири Денис. Репетициите им били в едно мазе, което наричали “дупката”. Името “Ахат” измислил Божидар Главев - можело шумно да се скандира, съдържало две гласни.

През 1987 г. участвали на фестивала на самодейните студентски групи в Плевен. Там спечелили първото място. Сред журито бил и Кирил Маричков, който бил впечатлен от новата банда. Посетил ги в студиото, където репетирали и ги поканил да подгряват турнето на “Щурците”.

“След това всичко стана светкавично бързо - разказва Звезди, - още на втория концерт в Банско публиката ни извика на бис. Беше ни малко неудобно от “Щурците” и се прибрахме зад сцената. Пеци Гюзелев обаче ни каза: “Какво чакате, момчета, не викат “Щурците, а “Ахат”. Излизайте!”

И до ден днешен концертите на “Ахат” не минават без бис. Звезди предупреждава феновете на бандата да се готвят за много изненади през следващата година.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България