Бобът - номер 1 за всяка диета

https://www.24chasa.bg/Article/698693 www.24chasa.bg

Бил Клинтън рязко свали килограми с бобена диета. Тази новина обиколи света преди месец. И се оказа, че бобът е номер едно в списъка на продуктите, подходящи за ядене от онези, които искат да свалят някое килце.

Той е извор на полезни за организма вещества - съдържа нишесте, въглехидрати, витамини, минерали, а белтъчините му са лесноусвоими и близки до месото и рибата. Фибрите в него пък забавят процеса на усвояване на въглехидратите - така човек получава по-малко енергия за по-дълъг период.

И тъй като не може да се яде всеки ден боб, хубаво е една диета да включва и други култури от същия род - леща, грах, нахут, които също съдържат бавни въглехидрати.

Шушулките на зеления фасул се оставят да узреят и се обират чак наесен. Оставят се да изсъхнат и след това се обелват, както правят Цвети и Любо, за да останат само зрънцата боб. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Шушулките на зеления фасул се оставят да узреят и се обират чак наесен. Оставят се да изсъхнат и след това се обелват, както правят Цвети и Любо, за да останат само зрънцата боб. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Младият боб обаче намалява усвояването на мазнини от организма благодарение на съдържащата се в шушулките целулоза.

Бобът - номер 1 за всяка диета

Заради ниското съдържание на мазнини, масла и захари използването на бобови култури ежедневно е много препоръчително за хора с високи кръвна захар и холестерол.

Установено е, че фасулът действа благоприятно и на сърдечносъдовата, и на нервната система. Полезен е и за стомаха. Бобовите зърна помагат и на зъбите, тъй като имат антибактериални свойства и ако се консумират често, предпазват от зъбен камък.

Един от митовете в кулинарията ни е, че бобът причинява най-много газове. Истината е, че млечните продукти оглавяват класацията, тъй като с възрастта тялото все по-трудно разгражда и абсорбира лактозата в млякото.

За да се избегнат неприятните усещания след консумация на боб, трябва да се спазват няколко прости правила:

- Никога не се използва водата от кисненето. А пък ако направо варите зърната, първата вода задължително се изхвърля.

- Ако се използва консерва, водата също се изхвърля, а бобените зърна се изплакват.

- След консумация на боб трябва да се избягват десерти, богати на захар.

Важно е да се знае също, че за разлика от много продукти бобът запазва полезните си свойства дори и след топлинна обработка и консервиране.

Широко разпространена е и тезата, че бобът помага за половата потентност на мъжете.

Заради високото съдържание на фолиева киселина пък се препоръчва като редовна съставка в менюто на жените, които правят опити за бебе.

Освен хранителни има и разкрасяващи свойства. Ето маска за подхранване на кожатаи срещу бръчките: 1 к.ч. сварени зърна боб се размачкват с вилица. Добавят се 2-3 ч.л. лимонов сок и 1 ч.л. зехтин. Топлата каша се нанася на лицето за 20 минути. Измива се първо с топла вода, а след това с хладка.

СЪДЪРЖАНИЕ

В 100 г сварен безсолен боб се съдържат

B 142 калории, разпределени така:

Протеини - 9 г

Въглехидрати - 26 г

Мазнини - по-малко от 1 г

Фибри - 10 г

Минерали (в осреднени стойности):

Калций - 73 мг

Желязо - 2,84 мг

Магнезий - 68 мг

Фосфор - 169 мг

Калий - 463 мг

Натрий - 2 мг

Цинк - 1,09 мг

Мед - 0,149 мг

Манган - 0,510 мг

Селен - 1,3 мг

Витамини (в осреднени стойности):

C - 0

B1 - 0,236 мг

B2 - 0,059 мг

B3 - 0,272 мг

B5 - 0,251 мг

B6 - 0,127 мг

Фолиева киселина - 137 мг

ИСТОРИЯ

Първите доказателства за съществуването на боба като култура датират от 9750 г. пр.Хр. - открити са от археолози в Тайланд. Нахут, леща и боб са намерени и в египетски гробници, които датират най-малко отпреди 4000 години.

Иначе родина на боба е регионът на днешните Мексико и Перу, където негови разновидности са се отглеждали още през 7000 г. пр.Хр. Тъй като индианците кръстосвали из целия континент, отглеждането на фасул постепенно се разпростира из цяла Америка. И бива открит от Колумб и европейците при акостирането им по бреговете на Новия свят през ХV-ХVI век и пренесен в Европа.

За първи път на Стария континент се приготвя през 1528 г. в Италия, а 20 г. по-късно - и във Франция.

В днешно време по цял свят се отглежда боб и повечето страни могат да се похвалят с някакъв местен сорт. Около 30% от световното производство идват от Мексико, Централна и Южна Америка, а значителни количества се отглеждат и в Азия и Африка.

Вегетарианско чили със зрял фасул

Продукти:

275 г боб от консерва

50 г булгур

115 г лук

115 г гъби

115 г зелени чушки

50 г червени чушки

2 ч.л. олио

2 ч.л. чили на прах

225 г бланширан ориз

2 ч.л. зелени подправки

1 кубче зеленчуков бульон

150 мл гореща вода

2 с.л. доматено пюре

425 г домати от консерва

Сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Булгурът се накисва за 1 час във вода и се подсушава.

Лукът се нарязва на ситно. Гъбите и чушките - на парчета. Загрява се олиото в незалепващ тиган и лукът, гъбите и чушките се задушават за 4 минути.

Прибавя се чилито и се готви 2-3 минути.

Добавят се оризът, булгурът и зелените подправки и се готви още 3 минути.

Бульонът се разтваря в гореща вода и се добавя. Слагат се и всички останали продукти. Кипва и се оставя на тих огън за около 20 минути.

Сервира се топло. Може да се украси с магданоз.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта