Бебето от фризера тежало 730 г и било в 7-ия месец

https://www.24chasa.bg/Article/700180 www.24chasa.bg
Родилното отделение на болницата н Горна Оряховица СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Трима от четиримата горнооряховски лекари, които са разследвани за умишлено причинена смърт на недоносеното бебе на 17-годишната Боряна, ще се сдобият с обвинения в сряда.

В момента прокурорите умуват дали ще издържи тезата им за умишлено убийство, или доказателствата стигат за престъпна немарливост.

Според източник на "24 часа" като обвиняеми ще бъде привлечени д-р Стефан Лазаров, изродил плода, шефът на болницата д-р Миролюб Кожухаров и началникът на АГ-то д-р Димитър Сотиров.

Д-Р ДИМИТЪР СОТИРОВ
Д-Р ДИМИТЪР СОТИРОВ

Няма да се търси наказателна отговорност от д-р Михаил Милатович. Той постъпил на смяна едва на следващия ден.

Д-Р МИРОЛЮБ КОЖУХАРОВ
Д-Р МИРОЛЮБ КОЖУХАРОВ

След дежурството си д-р Лазаров не бил написал в доклада, че има такъв случай
в отделението.

Д-Р СТЕФАН ЛАЗАРОВ
Д-Р СТЕФАН ЛАЗАРОВ

И вчера продължаваха разпитите на медици от болницата. Някои от персонала вече са променили показанията си след изнесените СРС, довериха криминалисти. Част от акушерите обаче не казвали цялата информация за случилото се дори и при разпитите пред съдия. Една от версиите на разследващите е, че става дума за предизвикан с
медикаменти аборт, тъй като момичето е било в твърде напреднал стадий от бременността. Кой е предизвикал раждането на Боряна обаче, ще е много трудно да се докаже, смятат полицаи.

На 28 ноември тийнейджърката излязла на спирката край дома си в Лясковец, за да чака автобус и да посети личния си лекар. Получила много силни болки и сама позвънила на тел.150. Боряна била откарана с линейка в спешния център в Горна Оряховица. "С наш лист е изпратена за консултация в АГ отделението", каза шефката на центъра д-р Марияна Кирилова. Оттук следват серия от груби грешки на дежурния д-р Лазаров, анализират медици.

Първо, той е въвел момичето в родилна зала, а не в манипулационната на гинекологията, където се правят аборти. Освен това е направил разрез на майката, за да извади детето. Дотук нищо не говори, че той се опитва да спаси родилката. Действията са като при живо раждане, казват колеги на лекаря.

Разследващите се съмняват в твърденията на педиатърката д-р Дончева, че е присъствала на раждането. Абсолютно нелогично звучало твърдението на детската лекарка, че е реанимирала половин час мъртвороденото.

Тя най-вероятно прикрива колегата си, защото, ако то е имало свличаща се кожа на мехури, както разказват, това е белег, че детето е мъртво поне от дванадесет часа в утробата, казаха специалисти.

Д-р Лазаров не бе открит за коментар вчера. "Той е в много тежко състояние и не може да разговаря", каза съпругата му д-р Мария Калчева, също лекар в родилното в Горна Оряховица.

"Срещу нас се води война от АГ отделението в Търново", заяви вчера обаче началникът на горнооряховското родилно д-р Димитър Сотиров. Повод за думите му беше пореден случай на лекарска немарливост в Горна Оряховица, опонестен по БТВ. Пред телевизията 40-годишна жена от Дебелец директно обвини лекарите Сотиров и Гецова, че преди 1,5 години са умъртвили чакано 20 години бебе. Миналото лято Стела Добрева родила преждевременно в Горна Оряховица, а 12 часа по-късно детето й починало, защото не била потърсена консултация с неонатолози от Плевен, твърди майката.
"Аз съм водил консултациите от първия ден на бременността. Изтекоха й водите и я приех за секцио. Направено е всичко необходимо по алгоритъма на клиничната пътека. Тя роди 43 дни преди термина и беше критична първескиня на 39 години", каза д-р Сотиров.

Педиатърката д-р Гецова показа документи, че бебето се е родило 1800 г. Тя каза, че е било сложено в кувьоз на кислород, а само два часа по-късно е преместено в интензивното отделение в Търново, където е починало.

Във връзка с думите на комисар Калин Георгиев, че се е отказала от твърденията си, че е събличана гола по време на ареста й, д-р Гецова отново потвърди унизителната случка.

"Нещо повече, което спестявах досега - една от служителките наниза найлонова кесия на ръката си вместо ръкавица, за да проверява телесните ми кухини", каза Гецова.
Вчера шефът на болницата в Горна Оряховица оцеля на поста след извънредната сесия, свикана по проблема с бебето от фризера. При поименно гласуване отстраняването му подкрепиха 15 от местните старейшини, предимно от групата на ГЕРБ. Останалите политически сили гласуваха "против" и" въздържал се".

ГЕРБ не можа да събере необходимия кворум, за да отстрани Кожухаров от поста. Заседанието протече почти без дебати. В началото шефът на болницата каза, че е провел вътрешно разследване в болницата, което показвало, че нито един от колегите му не е направил абсолютно никаква грешка. Думите от СРС са били извадени от контекста и затова са тълкувани като заговор за убийство на недоносеното бебе.

Кожухаров започна с риторичен въпрос към залата може ли някой да му отговори защо е подслушван като дългогодишен лидер на СДС и управител на болницата. Той се извини на 17-годишната родилка Боряна за това, че е от кръга хора, които са смачкали нейната психика. Призова съветниците да вземат много сериозно решение, защото залогът е да има или няма болница в Горна Оряховица.

Лекарите лъжат. Тежало е 730 г и било в 7-и месец

Умъртвеното бебе на17-годишната Боряна Георгиева е тежало 730 грама и е навлязло в 7-ия месец. Замесените в аферата лекари лъжат за неговото тегло и възраст, категорични бяха вчера източници от МВР, ангажирани в разследването по случая.
От разговорите с младата майка и факта, че бащата на бебето е влязъл в затвора в Белене в края на май, се налагал изводът, че новороденото не е било в 6-ия месец, както казват медиците от болницата, а вече в началото на 7-ия.

Най-видимото действие от опитите да бъде прикрит случаят обаче е снимката от видеозона. "На тези снимки винаги встрани и отдолу имабяло поле, в което се съдържа подробна информация както за майката, така и за плода - коментира вчера зам.-директорът на Институтапо психология на МВР Росен Йорданов.

"На снимката, която лекарите дават обаче, това бяло поле е напълно изрязано. Няма съмнение, че това е манипулация с цел разследването да бъде заблудено", заяви психологът пред в. "24 часа".

Запознати с разследването твърдят, че грубите грешки при израждането на детето започнали при д-р Стефан Лазаров и д-р Дончева. Втората трябвало задължително да интубира новороденото и даго сложи науред заобдишване, но не го направила. Вместо това бебето е било увито и буквално захвърлено върху развален кантар. Точно там часове по-късно акушерка, застъпваща на смяна, забелязала, че новороденото мърда. Тя веднага уведомила лекарите и настъпила сериозна паника. Тогава вече екипът започнал да се чуди какво да го прави.

Медиците не смеели да извикат специалист от болницата в Плевен, който логично е щял да ги попита защо толкова дълго не са направили абсолютно нищо, за да спасяват новороденото.

Горнооряховските лекари нямали никаква идея, че разговорите им се подслушват и изненадващият арест не им дал възможност да се наговорят какво да лъжат разследващите. Точно затова те свидетелстват едновременно за труп и за агонизиращ плод.

Запознати отхвърлиха вчера версията, че стенограмата от разговора на медиците, цитирана от министър Цветан Цветанов, е манипулирана.

Не случайно и четиримата замесени лекари - Лазаров, Кожухаров, Гецова и Милатович, са отказали разпит на детектор на лъжата под измислен предлог, че това не било доказателство.

Психолозите от МВР предложили Лазаров да отговори само на един въпрос - живо ли е било бебето. Той обаче не пожелал.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха