Система от Австралия заменя клиничните пътеки

https://www.24chasa.bg/Article/702672 www.24chasa.bg
Здравният министър д-р Стефан Константинов представи своята концепция за развитието на здравеопазването на Министерския съвет, който я прие в сряда. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Влезе ли човек в болница с усложнение от грип - пневмония например, ще го лекуват и от другите му заболявания - сърце, бъбреци. Това ще стане възможно след 2 г., когато България въведе диагностично-свързаните групи. Системата, по която се плащат те, ще купим от Австралия, съобщи здравният министър Стефан Константинов. За нея ще бъдат похарчени 3 млн. лв., като в сумата е включено и обучението за администрирането й. Вчера докладът на д-р Константинов за насоките в здравеопазването и новият модел за финансиране на болниците бе приет от Министерския съвет. Сега пациентите с по 2-3 заболявания са изписвани и приемани наново по следващата диагноза, защото така повеляват клиничните пътеки, обясни министър Константинов. Занапред болниците ще имат интерес да приемат пациенти с повече заболявания, защото знаят, че ще получат пари за всеки елемент от терапията. Ще се отчитат полът, възрастта, тежестта на състоянието на болния и придружаващите заболявания.

Ще вземем австралийската система без промени, за да няма лобистки влияния. “Системата ни сега е неефективна. Това е мнение и на пациенти, и на лекари, а целта на промените е удовлетворението на пациентите да се повиши”, допълни министърът.

Д-р Константинов ще търси политическа подкрепа и от опозицията по най-важните въпроси на здравната реформа. От днес започва совалки при всички политически партии. НЗОК остава единствената каса, а вноската няма да се вдига. Частни фондове биха търсили печалба и ще подбират млади хора на 20-40 г. Ще се подкрепи допълнителното доброволно осигуряване.

Система от Австралия заменя клиничните пътеки

Кабинети с 24-часови дежурства на лекари ще гарантират достъпа до медицинска помощ нощем и по празници в населени места с над 50 000 души. Те ще са за осигурените, защото джипитата не могат да са непрекъснато на разположение, както се изисква сега. Остава идеята за освобождаване на достъпа до специалисти с доплащане на цената на прегледа. Все още няма яснота дали направленията напълно ще отпаднат, или само тези, които не искат да чакат, ще могат да ходят направо на кардиолог, невролог, като доплатят разликата между свободната цена на прегледа и това, което дава касата.

Система от Австралия заменя клиничните пътеки

В болниците пък се въвежда еднодневен стационар от този месец. Вече има клинични пътеки, които позволяват хирургични манипулации, които не налагат болният да остава през нощта. Това е удобно за пациентите и пести средства. Грешка е, ако се фиксираме само върху болниците , каза той. Здравеопазването трябвало да се разглежда като едно цяло.

Електронното здравеопазване е друг приоритет, а за него ще се кандидатства за пари от еврофондове. Електронен регистър и интегрирана информационна система ще свържат съществуващите сега бази данни в НЗОК, здравното министерство, болниците и лекарските практики. Системата ще работи в реално време, тръгва до няколко месеца.

За да намалеят лекарските грешки, трябва да има работещи медицински стандарти и правила за поведение. Те означават, че когато човек постъпи в болница с пневмония, лекарите знаят какво е препоръчително да се направи като изследвания и лекарства. “Медицината се мени и не трябва чак когато се случат неприятни инциденти да се питаме един друг какво е трябвало да се направи. Лекарят ще има право да излиза и извън тях, но ако ясно се аргументира защо е постъпил така.

В министерството планират също промени в закона за съсловните организации, а също и нов закон за правата и отговорностите на пациентите.

Д-р Константинов обеща да вдигне заплатите на лекарите. Шеф на отделение в Северна България например вземал 450 лв., което било унизително. Лекарите застарявали, а младите бягали в чужбина.

Министър Константинов се закани да се бори докрай за пълна забрана на пушенето на обществени места. Той цитира резултатите в Шотландия - година по-късно инфарктите намалели с 18%. В европейските страни нямало отлив от заведенията заради ограниченията за пушене. Министърът вярва, че депутатите може да променят мнението си за пълната забрана.

Парите за здраве у нас са изненадващо се оказаха над средния процент от БВП спрямо страните, влезли в ЕС през 2004 г. Публичните средства обаче са 58%, атрябва да са 70%. Останалите проценти се плащат от гражданите. “Успехът на здравната реформа не е свързан с личните качества на един министър, а с готовността на обществото да приеме тези промени. Хората имат свръхочаквания, че след месеци, най-много година, нещата ще се подобрят кардинално, но няма вариант, при който всички да са доволни”, обобщи д-р Константинов.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Лечебниците ще са публични дружества

Болниците, които сега са търговски дружества, ще станат публични. Това е залегнало в концепцията на здравния министър. В момента все още не е разработен конкретен механизъм, по който ще стане преобразуването им, има само юридически обосновки. Министерството носи отговорност пред обществото за действията на своите болници, но не може директно да въздейства върху работата на управителните съвети.

“Всекидневно се сблъсквам с еднолични решения, които привидно са наред юридически, но са против интересите на самата болница, на лекарите и пациентите”, обясни д-р Константинов. Трудности за преобразуването създавали дълговете и неяснотите около собствеността на някои болници. Преструктурирането им съгласно данните, залегнали в Националната здравна карта - документ, който беше приоритет за предишния министър Анна-Мария Борисова, се нуждае от сериозно усъвършенстване, констатира сегашният екип на МЗ. В картата ще бъдат включени не просто броят на леглата, а нуждите от високотехнологична диагностика и лечение в даден район. Сега откриването на лечебни заведения ставало само на пазарен принцип. Така се получило струпване на лаборатории за инвазивна кардиология в едни райони и липса в други. Поставянето на стент след инфаркт може да спаси живот, но прилагането му само от комерсиални подбуди на здрав човек може да убие, коментира д-р Константинов.

Той отчете като грешка досегашния подход за административно намаляване броя на болниците. Грешка е идеята, че можем да затворим някои в рамките на един-два месеца според предварително определена бройка. Те са повече, отколкото е необходимо, но ще спират само тези, които не отговарят на критериите за качество и то след като получат шанс да ги покрият. За това лечебните заведения получиха 1 г. отсрочка. Но след това ще следим строго колко пациенти са минали и колко операции са направени в една клиника, обеща министърът. (24часа)

Болничните стопени с 9,6%

От началото на годината до 1 декември са изплатени 3 844 973 болнични на 3 029 835 души, сочи анализ на Националния осигурителен институт. Това е с 9,6% по-малко в сравнение с миналата година. Платената сума е общо 726 598 019 лв., което е с 0,7% по-малко.

Средното обезщетение за болест обаче е по-високо, каза Антоанета Ганчева, главен актюер на института. То е 239,81 лв., или с 6,1% повече в сравнение с миналата година.

Обезщетенията за общо заболяване, гледане на болен, карантина и нетрудови злополуки са намалели с 15,3%. Те са дадени на 428,4 хил. души, а спестените разходи са 29,8 млн. лв.

Според експертите от НОИ това е резултат от затягането на режима на болничните и по-сериозния ангажимент на работодателите към контрола.

През първите 6 месеца на годината в държавата са издадени 1 266 125 болнични листове. Най-много са в София - 360 338. Следват Пловдив със 131 352 и Варна - със 74 600. Най-високото обезщетение е в столицата - средно 165 лв.

В София боледуват най-много и жените, и мъжете, показва статистиката. Представителите на силния пол най-често отсъстват по болест също във Варна и в Пазарджик. Жените пък се оказват най-крехки в Благоевград и в Пазарджик.

Най-често българинът вади болничен заради остра инфекция на горните дихателни пътища. За тази диагноза са 136 646 листове, погълнали 315 320 работни дни и съответно 7,6 млн. лв. На второ място е бронхитът - 87 071 болнични за 6,3 млн. лв. Следват увреждания на междупрешленните дискове, ангина, спонтанно раждане, вирусна инфекция, увреждания на нервни коренчета и кръвотечения в ранна бременност.

ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неймар е истински щастливец! В това са убедени милиони мъже по света, които въздишат по красивата му половинка Наталия. Страстната хубавица зарадва феновете си в социалните мрежи с горещи снимки. Чернокосата изкусителка публикува еротични фотоси по бельо, които веднага обиколиха жълтите издания във Франция

Полицията е задържала 42 лица за футболно хулиганство по време на мача между "Ботев" (Пд) и "Левски". Голяма част от тях са фенове на "сините". През първото полувреме на срещата се стигна до сблъсъци и масово сбиване в сектора за гости. Конфликтът възникна между двете враждуващи фенски организации на "Левски" - "Ултрас София" и "София Запад"

Голям скандал беляза дербито от беларуското първенство между БАТЕ (Борисов) и "Динамо" (Брест). Гостите спечелиха с 4:2, но едно от попаденията им предизвика страхотни дискусии. Припомняме, че БАТЕ отпадна от ЦСКА-София в турнира Лига Европа, а "Динамо" гостува на "Лудогорец" този четвъртък в битка за влизане в груповата фаза