Том Егеланд се снимал в Star Wars

https://www.24chasa.bg/Article/703452 www.24chasa.bg

Том Егеланд специално за “24 часа”:

- Какви са впечатленията ви от България?

- Срещам много добри хора. Ходихме до Рилския манастир - невероятно място! Природата ви е много красива, прилича на норвежката. Преди 20 г. със съпругата ми бяхме в Слънчев бряг, който помним като рай за почивка. Знам, че България има горда история, но и много драматични събития през вековете. Очарователна страна. (На снимката- авторът в Рилския манастир.)

- Какво е истина и какво художествена измислица в "Евангелието на Луцифер"?

- Читателите могат да прочетат романа като чиста измислица, но ако се заемат сериозно да проучат фактите, силно ще се изненадат. Защото ще открият, че доста от това, което е написано, е истина.

Том Егеланд уважи откриването на Международния панаир на книгата в София и представи на БГ феновете си най-новия си трилър "Евангелието на Луцифер" (изд. "Персей").

През 325 г. император Константин свиква в Никея събор, за да спре разногласията в християнската църква. Обявените за еретични ръкописи са изгорени, но един от тях, с кодирано послание към поколенията, които ще имат познанията да го разберат, успява да избегне кладата.

Джовани Нобиле, професор по теология в Григорианския университет във Ватикана, изследва през 1970 г. противоречивите хипотези около изчезнал ръкопис с название "Евангелието на Луцифер", значително по-древен от Стария завет, писан 2500 години преди Христа.

Приятел на теолога го моли да отиде в Луксор, Египет, да удостовери автентичността на пергамент. Това ще преобърне живота на Нобиле и семейството му, дори ще застраши дъщеричката му.

29 г. по-късно Тарас Корольов, консерватор в Киево-Печорската лавра в Киев, открива мумия на монах от ХII в., стиснал в ръцете си древен пергамент, на който са изобразени древният знак трикветра и паун - символизиращ паднал ангел. Тъй като не притежава ресурси за изследване на ръкописа, консерваторът го поверява на археолога Бьорн Белтьо. Корольов обаче е жертва на убийство, подобно на други, посветени в съществуването на ръкописа. Какво съдържа той - древна тайна или пророчество за недалечното ни бъдеще? Това трябва да открие Белтьо.

Том Егеланд е сред най-популярните и тиражни норвежки автори.

Бестселърите му в България са "Пазителите на завета" и "Краят на кръга". Новият му трилър "Евангелието на Луцифер" е написан въз основа на богата документална основа и с въздействащ, динамичен и емоционален стил.

Егеланд нашумя с романа си "Краят на кръга", излязъл преди "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун, когато между двете книги бяха забелязани смущаващи сходства в сюжета. Той има и малка роля във филм от поредицата "Междузвездни войни" - играе бунтовник от Ледената планета в епизода "Империята отвръща на удара" на Лукас.

ПЕТЪР ВЕЛИЧКОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош, съобщават от Пресслужбата на Министерски съвет На срещата беше

Неизвестни нападнаха и биха двете дъщери на един от заместниците на главния мюфтия. Инцидентът е станал пред един от хипермаркетите в столичния квартал "Надежда" днес следобед, съобщава БНР. Двете момичета са излизали от магазина, когато са били нападнати от други младежи, които са ги удряли. Полицията в София разследва инцидента.

19-годишно момче от сатовчанското с. Плетена сложи край на живота си. Тялото на Явор Ю. било открито в понеделник около 21,30 ч да виси на въже под навеса на къщата му в селото. Родителите му са разведени, като майката живеела в друг град, а бащата бил на гурбет в Испания. В Плетена Явор живеел с баба си и дядо си,