Том Егеланд се снимал в Star Wars

https://www.24chasa.bg/Article/703452 www.24chasa.bg

Том Егеланд специално за “24 часа”:

- Какви са впечатленията ви от България?

- Срещам много добри хора. Ходихме до Рилския манастир - невероятно място! Природата ви е много красива, прилича на норвежката. Преди 20 г. със съпругата ми бяхме в Слънчев бряг, който помним като рай за почивка. Знам, че България има горда история, но и много драматични събития през вековете. Очарователна страна. (На снимката- авторът в Рилския манастир.)

- Какво е истина и какво художествена измислица в "Евангелието на Луцифер"?

- Читателите могат да прочетат романа като чиста измислица, но ако се заемат сериозно да проучат фактите, силно ще се изненадат. Защото ще открият, че доста от това, което е написано, е истина.

Том Егеланд уважи откриването на Международния панаир на книгата в София и представи на БГ феновете си най-новия си трилър "Евангелието на Луцифер" (изд. "Персей").

През 325 г. император Константин свиква в Никея събор, за да спре разногласията в християнската църква. Обявените за еретични ръкописи са изгорени, но един от тях, с кодирано послание към поколенията, които ще имат познанията да го разберат, успява да избегне кладата.

Джовани Нобиле, професор по теология в Григорианския университет във Ватикана, изследва през 1970 г. противоречивите хипотези около изчезнал ръкопис с название "Евангелието на Луцифер", значително по-древен от Стария завет, писан 2500 години преди Христа.

Приятел на теолога го моли да отиде в Луксор, Египет, да удостовери автентичността на пергамент. Това ще преобърне живота на Нобиле и семейството му, дори ще застраши дъщеричката му.

29 г. по-късно Тарас Корольов, консерватор в Киево-Печорската лавра в Киев, открива мумия на монах от ХII в., стиснал в ръцете си древен пергамент, на който са изобразени древният знак трикветра и паун - символизиращ паднал ангел. Тъй като не притежава ресурси за изследване на ръкописа, консерваторът го поверява на археолога Бьорн Белтьо. Корольов обаче е жертва на убийство, подобно на други, посветени в съществуването на ръкописа. Какво съдържа той - древна тайна или пророчество за недалечното ни бъдеще? Това трябва да открие Белтьо.

Том Егеланд е сред най-популярните и тиражни норвежки автори.

Бестселърите му в България са "Пазителите на завета" и "Краят на кръга". Новият му трилър "Евангелието на Луцифер" е написан въз основа на богата документална основа и с въздействащ, динамичен и емоционален стил.

Егеланд нашумя с романа си "Краят на кръга", излязъл преди "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун, когато между двете книги бяха забелязани смущаващи сходства в сюжета. Той има и малка роля във филм от поредицата "Междузвездни войни" - играе бунтовник от Ледената планета в епизода "Империята отвръща на удара" на Лукас.

ПЕТЪР ВЕЛИЧКОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бих влязла в "Биг брадър"  "Няма да се омъжвам скоро! Мисля, че ми е прекалено рано за такава сериозна стъпка", разкри за "България Днес" поп певицата Тита. Тя бе категорична, че с приятеля си Викторио имат сериозна връзка, но все още не мислят да предприемат следващата стъпка. Двамата се познават от преди близо две години.

Плевенчанинът отдавна предупреди, че американският актьор се натиска на мъже "Кевин Спейси ме е опипвал между краката! Това се случи на едно парти в Холивуд. Седна до мен, положи ръка на бедрото ми, след което бавно я плъзна към чатала ми. Меко казано, се скандализирах и си тръгнах на мига!" Това шокиращо признание направи още през 2014 в

"Бих направила рестарт на кариерата си като поведение, като изпуснати шансове, пропилях ги. Заради личния живот, заради голямата ми емоционалност", сподели емоционално Елен Колева. Актрисата бе дълги години половинка на богаташа с бизнес в майонезата Александър Найденов, но двамата се разделиха с грозен скандал.