Всичко се е увълчило, побесняло, сипе помия

https://www.24chasa.bg/Article/705774 www.24chasa.bg
Бизнесменът Георги Гергов вече не казва “не”, питат ли го дали ще иде на избори за национален лидер на БСП.

С Георги Гергов разговаря Ирена Чернишева

- Г-н Гергов, кого ще поканите на рождения си ден утре? Преди гостуваха Първанов и Борисов.

- Когато съм канил господата Първанов и Борисов, съм имал кръгла годишнина - 50. И тя продължава да е материал за медиите. Сега навършвам 54 г., не е юбилей. Ще го отбележа със семейството си на новата конна база, която съм направил в Ягодово. Не каня дори приятели.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
СНИМКА: “24 ЧАСА”

- Вие сте богат, бизнесмен, партиен лидер. Какво не знаят хората за вас?

- В България благодарение на много политически приказки се натрупа тотален негативизъм към успелите хора, но то не е само тук. В социализма този въпрос не стоеше, защото всички бяхме равни. Сега трябва да се сочи врагът с пръст и явно в последните години това са хората от бизнеса. Не съжалявам за това, което съм направил до този момент. Старая се да бъда нормален и затова съм в БСП, защото е нормална партия, въпреки че няма нещо, което да се случи в България през последните 20 години и то да не се оправдава със социалистите.

Щом сме в прожекторите и в устата на опонентите, означава, че ги е страх от нас. Независимо от ситуацията, в която изпаднахме на последните избори, ще се изправим. Проблемът ни е, че има затъмнение от медиите - много ясно изразяваме нашата визия по всички въпроси, но тя не се отразява. Може би на някого не му пасва тази прозрачност, да кажем, на главните редактори и на много хора, които са обвързани с редица политически сили, не им уйдисва да чуят тая истина.

- Казахте за партията, но не казахте какво не знаем за вас.

- За мен ли? Те знаят това, което казвате вие, медиите. Не знаят, че аз и семейството ми държим много да бъдем хора, защото малко останаха човеците.

- Кой прави това?

- Всички управляващи. Нашият град това ли заслужава, което е? Не може Варна да ни бие, не може Стара Загора, Сливен, Русе. Те станаха по-хубави градове от Пловдив. Почвам да се съмнявам в това, което се говори за пловдивчани - че са особени хора, голяма работа.

Кое им е голямата работа?! Загърбихме културата, която беше най-силна. Какво направихме с писателите и художниците? Те са наврени в ъгъла. А какво се случи със Стария град за 20 години? Един проект няма въпреки възможностите за финансиране от какви ли не фондове. Да са реставрирани общинските къщи или да са направени наредби, с които да задължим собствениците в резервата да се погрижат за тях? Старият Пловдив беше захвърлен през 1989 г. Сега скачат срещу премиера и законността, а не гледат, че 20 г. строиха с гранитогрес и кичозно. Аз съм "за". Защо строят така?

- Ами защото са намерили пролуки в закона и се възползват.

- Това е големият проблем на българина - безнаказаността. Всеки се смята за недосегаем и че може да прави каквото си иска.

- Как се виждате - като кмет, президент или национален лидер на БСП?

- Вижте, аз не съм излизал от политиката, за да вляза. Не разделяйте бизнеса от политиката. Това е голяма грешка или някой го правят нарочно, за да сочат врага. Едното без другото може ли? Кой изпълнява решенията на държавата - на парламента, на правителството? Бизнесът. Всичко това е политика и се търси виновният. Защо 20 години политиците не приемат закон за лобизма? Не им е изгоден. Те искат да са в ореолче, чистички.

Винаги съм бил член на БСП. Позволих да ми се издигне кандидатурата в края на мандата, когато БСП си отиваше, защото прецених, че на този етап мога да бъда полезен. Сега синовете ми са по на 34-35 години, те почти са взели бизнеса. Мога обаче и да се оттегля настрани, да стоя на последния ред и да намирам кусури, което е най-хубаво. Но съм избрал да казвам истината в очите. Затова не се харесвам на много хора. Като партия в опозиция казваме нещата такива, каквито ги виждаме, но всъщност не могат да се отричат и положителните неща, които се случват в държавата. Кризата не е само в България, не е на генерал Борисов, а е в целия свят. Но виждам как колелото се завърта напред и ако правителството има куража и смелостта да извърши здравната реформа, да сложи на правилни релси социалната политика, това ще изиграе положителна роля за бъдещето. Няма как рейтингът на ГЕРБ да не пада, щом е във властта, както беше с тройната коалиция. Не могат да запазят 60-70% подкрепа, които имаха. Виждате, че ГЕРБ в Пловдив от 45% е паднала на 28.

Ако говоря като член на БСП, трябва да кажа: Всичко е пагубно и е в калта, но не е. Панаирът е огледало, а есенното изложение беше перфектно. Ако бе по-слабо от миналата година, щях да заявя, че ГЕРБ ни връща назад. Но ние имахме ръст от 0,5%. Не казвам, че се дължи на правителството, но е ясно, че то създава условията. Как да кажа обратното?

- Ще се кандидатирате ли за предстоящите президентски или местни избори?

- Какво се случва в пловдивската организация на БСП?

- Нищо драматично. Илия Баташки е емоционален, вие, журналистите, го разбирате и го използвате.

Няма разминаване като личности, а в начина на управление на партията. Държа и настоявам да се изпълняват партийните решения. Иначе няма да сме партия.

- Доц. Баташки твърди, че представяте факти от живота на БСП превратно, за да овладеете избягалата от ваш контрол пловдивска организация. Така ли е?

- Никой не е избягал и никой не иска да контролира градската организация. Ако ви интересува голата истина, вземете стенограмата и ще видите Гергов лъже ли. Това са партийни спорове, които са нормални и оздравителни за партията. Ние трябва да си казваме нещата пред всички. Загубихме за управлението един млад човек като зам.-кмета Ганчо Колаксъзов, който беше опетнен, оплют, обруган и изхвърлен, без да мислят. Това е моя критика върху цялото ръководство на партията и към мен самия, защото и аз го подкрепих. Но Ганчо изгоря, без да има вина.

- Нали беше взел сериозни хонорари по проекти?

-Че кой не взема хонорари. Какъв закон е нарушил? Просто това се използва като аргумент да го уволнят. Защото имаше някой друг в нашата партия апетит да стане заместник-кмет. И аз ги порязах и казах, че страничен човек ще заеме мястото на Колаксъзов. И тогава скочиха срещу мен. Това е схемата, която разбуни БСП в Пловдив. В БСП е хубаво, че се спори директно. Каквото и да говорят, по-демократична партия от нашата няма.

- Като ви слушам, оставам с усещането, че наистина вие дирижирате нещата в БСП в града и региона!?

- Защо да не си казвам мнението, след като съм областен лидер и председател на предизборния щаб в Пловдив. Мен ме интересува 215 партийни организации в областта да станат работещи, защото някои са заспали дълбок зимен сън. Като направя това, ще си тръгна.

- Има ли битка на лобита в БСП?

- Има, разбира се. Защо да го крием - да не би в ГЕРБ или ВМРО да няма. В коя партия няма. То в семействата има. Ще излезем с достойнство от това положение на конференцията на 19 декември и не очаквайте от тази трънка да излезе заек или нещо, което да промени облика на БСП. С Илия може да имаме разминаване, но ще се разберем. Има хора, които си играят собствени игрички, но това няма да им се позволи.

- Някои социалисти заявиха, че ще подкрепят Славчо Атанасов и ВМРО-НИЕ на местните избори.

- Всеки е свободен да подкрепи когото си иска, защото не е дошъл насила в БСП, но партийно решение ще има и ще държа да се спази. БСП е излязла от ситуацията всички срещу БСП и не искаме да се връщаме повече там. Утре може да се коалираме с всеки.

- Това означава ли, че може да си партнирате и с ГЕРБ?

- Не виждате ли какво става в Европа. В крайна сметка съм пловдивчанин. Бих предпочел всяка стратегия, която е добра за града. Няма сини, червени и пембени. Добре е това, което е добре за Пловдив. Битката трябва да е за Пловдив и го доказвам, защото целият ми бизнес е тук, където инвестирам парите си. Давам работана 3000 души, които са от Пловдив. Никой не може да каже: Гергов не си е платил заплатите.

- Има ли БСП човек за президент?

- Засега играят много личности, но въпросът не е коментиран по йерархията на партията.

- Има ли вариант да подкрепите кандидат за президент на АБВ?

- Всякакви варианти има. Ще подкрепим силна личност, от каквато има нужда България. Защото не ни се губи този важен пост. Силните личности правят политиката и бизнеса. БСП може да е масова партия, но трябва да има силни личности. Не само за президент, а и по места, за да си запазим и кметовете. На днешния ден личността определя победата. Силният и успелият човек е можещият. Колкото повече се полива с помия един човек, толкова повече трябва да се търсят качества в него. Оня, мушморокът в ъгъла, дето чака да се вреди, не е подходящ.

  • Някой голям “мъжкар” плаши Иво Никодимов, и то анонимно

    Някой голям “мъжкар” плаши Иво Никодимов, и то анонимно

    Някой голям “мъжкар” изпратил анонимен SMS на репортера на БНТ Иво Никодимов - с очевидната заплаха, че може да се повтори инцидентът, при който журналистът бе бит в Борисовата градина преди 3 г. И заплахата идва минути след като се излъчи репортажът на Никодимов с бизнесмена Пламен Бобоков. За тези, които не са го гледали