Не е време за смяна на работа при криза

https://www.24chasa.bg/Article/7059 www.24chasa.bg

Казват, че политическите пиари съветват клиентите си при криза да не се усмихват. Когато питам Сергей Станишев по какво ще познаем, че министър-председателят ни е щастлив, той не спазва този съвет и признава: По усмивката (виж снимката). Докато фоторепортерът Николай Литов щрака из кабинета, скрива пепелника, после отново го връща на масата.

Първо показва книгите в огромната библиотека, каквато за първи път има в премиерския кабинет. Лично е купувал всички. По-трудно се сеща откъде са подаръците, които са между томовете. Сред книгите липсва колекцията, с която най-много се гордее - исторически атласи. Започнал да ги събира като ученик. Над 100 ценни атласа има вече в тази сбирка и никакво място за още книги в библиотеката във временния му дом в Бояна и в апартамента на майка му.

- Г-н Станишев, приложете антикризисния план върху бюджета на едно семейство, което живее с малко над 1000 лева, има кредити. Как този план ще му помогне да оцелее до края на годината?

- Искам да припомня, че приехме плана още миналата година и получихме подкрепата за него от бизнес, синдикати, неправителствени организации. Имах нужда от тази подкрепа, за да допълваме и трансформираме мерките, защото динамиката на кризата е голяма и трябва да сме гъвкави и бързи във вземане на решения. Плуваме като в “некартографирани води”, както точно описа ситуацията председателят на Европейската централна банка. - Като гмуркач какви опасности виждате? - Това е проблемът - в море без карта рифовете може да са навсякъде. Прекалено малки сме, за да кажем, че сме взели мерки и кризата няма да ни засегне. Глупаво е!

От 80 години не е имало такава криза и тя започна да ни застига не заради наши проблеми, а заради външни. И това е свръхзадача за всяко правителство - лодката ни да мине през тези рифове без пробойни, без да потъне. Затова постоянно пътувам из страната, говоря с мениджъри, с работници. Важното е всеки да знае, че съдбата на което и да е предприятие не ми е безразлична. И че никой няма да бъде оставен да се спасява поединично. В плана ни има три фундаментални стълба - единият е финансовата стабилност на държавата, на банките, на спестяванията. Запазване на борда и на фиксирания курс на лева са изключително важни.

- Защо тогава се появяват слухове, че се готвим да се откажем от борда?

- Абсурд! Това е абсолютно безотговорна игра и спекулация. Надявам се, че всички партии осъзнават, че трябва да запазим борда и да влезем с него и с фиксирания курс на националната валута в еврозоната.

- Значи няма да чакаме края на кризата, за да направим стъпка към еврото, което също тревожи бизнеса?

- Това е сложен процес на разговори със страните членки и с ЕЦБ и ЕК, но най-важното е самото финансово състояние на България. Защото какви напъни за еврозоната, ако си бяхме разсипали финансите? И сега в самата еврозона има страни с 10 процентов бюджетен дефицит и нагоре. Ирландия е с 10%, Испания - 7%, но на техния фон и на страни, с които обичаме да се сравняваме, сме стабилни.

- С кого се сравняваме?

- Искам с най-развитите, но обичахме да говорим за заплатите в Румъния. Хубаво, само че когато националната им валута девалвира с 30% за няколко месеца, какъв е резултатът?

И с Унгария даваха примера - за какво са ви бюджетни излишъци, харчете. Ами унгарците вземат огромни заеми - 20 млрд., при тежки условия. Много държави в ЕС са принудени да съкращават и намаляват заплати, ние до този момент се опазихме благодарение на разумна финансова политика. Вторият стълб на програмата е подкрепата на реалния сектор. Около 150 млн. лева отиват към общините за инфраструктура. Т

ази година 211 млн. лева отделихме за субсидии за аграрния сектор, защото той може да тегли икономиката. И още 100 милиона от Банката за развитие за кредитиране, защото много хора трудно получават заеми и трябва да бъдат подкрепени. При ефективност ще разширим тази програма. С други 100 милиона създаваме индустриални зони за привличане на чужди инвестиции. И третият стълб е социалната защита.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо