Тапас - яжте с наслада и в компания

https://www.24chasa.bg/Article/706593 Тапас - яжте с наслада и в компания Тапас - яжте с наслада и в компания www.24chasa.bg

Навикът да се похапват малки количества храна, тапас, като мезета или заместители на основното хранене, е склонност, разкриваща изконно испанския начин на светоусещане. Тапас се хапват с наслада, бавно и в компания. И въпреки че, в началото тази кулинарна привичка изглеждала невъзможна за износ, днес тя е на мода из целия свят и е алтернатива на безумния ритъм на бързото хранене.

Терминът е от XIX в., когато в Андалусия започнали да поставят тънко парче колбас върху чашата с вино, за да се избегне попаданено на насекоми. Това е значението на думата - тапа, запушалка. Но също така по този начин се възбуждал апетитът и жаждата на клиента. Скоро парчето колбас се видоизменило във вкусни мезета от всякакво гастрономическо естество.

Обичайните напитки

Напитките, съпътстващи най-често консумирането на тапас, са бирата и виното, обикновено типичното за региона. Така в страната на баските пият "чакол", в Каталония вино "Панедес" или кава, в Галисия вино от Рибейра, в Андалусия - сладко вино "Херес", а в Централна Испания вино "Ла Риоха" от областта Валдепеняс. Емблематичните испански мезета се придружават и от така наречените "кларас", светли напитки - бира с лимон или газирана вода.

Испанските колбаси чистора

Родината на този колбас, смятан за класиката на испанските предястия тапас, е страната на баските и Навара. Направен е от смес от свинско и телешко месо, ароматизирано и овкусено с червен пипер и чесън. Обикновено чистора се сервира пържена, в комплект с пържени яйца или чушки.

Наденица - чорисо

Смяса се за царицата на испанските колбаси. Приготвя се от сурово свинско месо. Яркочервеният й цвят се дължи на присъствието на червен пипер в марината, където се добавят още чесън, сол, подправки и малко бяло вино, което при ферментация придава типичния леко кисел вкус на чорисото.

Наденица от филе - ломо ембучадо

Води началото си от Уелва (Южна Испания) и се прави от нарязано на дълги парчета свинско филе, предварително накиснати в марината от чесън и червен пипер. За да запази обичайната си мекота, се суши в продължение на 3-4 месеца. Консумира се като тапа (мезе).

Кървавица - морсиля Незаменим продукт в иберийската кухня, кървавицата присъства задължително в типичното "косидо", чиято географска родина е Кастилия, и на боба "фабада", в Астурия. Представлява смес от варена кръв, ориз, хляб или лук (съставките варират в зависимост от региона на производство), напълнена в свинско, телешко или агнешко черво.

Бизбе

Бизбе (на каталонски - епископ) е каталонски специалитет, приготвен от месни субпродукти като черен дроб, стомах, език и свински кожички, подправени със сол, бял пипер и индийско орехче. Напълва се в дебело черво и се вари.

Собрасада

Типичен за Балеарските острови колбас, който се изработва от качествено свинско месо, смляно и подправено с червен пипер, сол и черен пипер. В оригиналния си вид е колбас за мазане, но се яде и суров, пържен или печен на фурна.

Наденица салчичон

Обикновено се поставя между хляб като сандвич, но може да се сервира и като предястие или мезе. Приготвя се от свинско месо, сланина, сол и черен пипер и на зърна. Натъпква се в дебело свинско черво. Най-известните са "Вик" и "Хабуго".

Наденица от Теруел - чорисо де Теруел

Сушена наденица, която се прави от свинско месо и има сертификат за наименование за произход от Теруел, арагонската столицата на колбасите и на шунката хамон. В нея има още бекон, сол и много подправки.

Кървавица с лук - морсиля де себоя

Въпреки че тази разновидност на кървавицата е разпространена из цяла Испания, тя е най-типична за Леон. Съдържа смес от дребно нарязан лук, ориз, месо от гуша и кръв, подправени със сол, червен пипер, чесън, риган и магданоз.

Бяла наденица - бутифара бланка

Изработена от свинско месо, сланина, кожа и дреболии, овкусени с черен пипер, индийско орехче и канела, бялата наденица е националният колбас на област Каталония. Цветът й е бял и много характерен.

Черна наденица - бутифара негра

Варената черна наденица съдържа сланина, кръв и дреболии, типична е за Барселона и е най-подходящата наденица за пържене и за комбинация с ястия от картофи и варива. Заедно с бялата са основната съставка на каталонската яхния ескудел.

Фует

Този вид наденица е получила наименованието си заради своята форма - камшик, на каталонски fuet. Съдържа сурова смес, натъпкана в много тънко черво и оставена да се суши с нитратна сол. Отвън е покрита с благородна плесен. Обикновено се консумира с хляб.

“СОФРИТО” - ОЛИО СЪС СПЕЦИФИЧЕН ВКУС

Това е един от основните компоненти на испанската кухня, незаменим при приготвяне на множество национални ястия. Има различни видове софрито. Най-семплият се прави с лук, към който може да се добави чесън, магданоз, домати ... Представяме ви соса „софрито", типичен за Каталония.

1. Ситно нарязан лук (никога настърган), счукан чесън и домати на кубчета се запържват до изпаряване на виното или водата. Когато използвате софрито за гарниране на ястия с риби, долейте бяло вино или рибен бульон. Може да добавите моркови или праз.

2. Лукът се запържва бавно в покрит тиган и на тих огън за около час или повече, като от време на време се разбърква. Ако е необходимо, се добавя вода. Капакът се маха и температурата на огъня се усилва, докато лукът придобие характерния златистокафяв цвят.

3. Добавете доматите и чесъна и похлупете тигана, като разбърквате периодично. Задушавайте бавно в продължение на час. Отстранете капака и оставете да се изпари. Когато забележите, че започва да залепва, добавете 1/2 чаша вода. След изпаряване добавете още 1/2 чаша. Щом течността се изпари, овкусете със сол, черен пипер и захар.

ТОМ 6

Испанската кухня е съчетание от галисийска, каталонска, андалуска... Свързва ги богатството на народния рецептурник, използването на зехтина като основна мазнина в готварството, култът към свинското месо и хранителните произведения на негова основа. Кулинарното тържество, оставено в наследтво от келти, римляни и араби, достига най-високата си точка с продуктите, донесени от Новия свят, които осъществяват истинска революция.

Най-популярните рецепти в испанската кухня ще научите стъпка по стъпка от том 6 от поредицата "Шедьоври на световната кухня". Излиза във вторник с "24 часа".

МИЛА МАНОЛОВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Тони Димитрова готви риба върху кедрови дъски

Певицата Тони Димитрова приготвя едно от любимите си ястия чрез специални кедрови дъски, тънки около сантиметър. Три такива получила като подарък от българи в Канада.

Зеле с печурки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Празнична питка "Роза"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Кулинарни майстори ще готвят благотворително на фестивал за Никулден във Варна

Традиционият благотворителен кулинарен фестивал „Да споделим Никулден“, който се организира от Община Варна и Варненската туристическа камара ще се проведе на 5-ти декември.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Постен меден сладкиш

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Супа от червена леща

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Морковена разядка

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Палачинки с цвекло

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Евелина Павлова приготвила кнедли, след като гледала шоуто на Ути Бъчваров

Готвенето отдавна не е само удоволствие за Евелина Павлова, а и задължение, особено след като вече е щастлива майка на две прекрасни деца. Позитивизмът ѝ далеч не се изчерпва само на малкия