16-те, които никога няма да хванат “Верту”

https://www.24chasa.bg/Article/707232 www.24chasa.bg

Наричат ги групата “Верту” в парламента. Макар да са политически противници, да не сядат заедно в пленарната зала и да нямат обща стая, тези 16 депутати се замесиха заедно в последния парламентарен скандал.

Те приеха покана от “фирма” на име “Клаус Барби” да присъстват на промоция на нов телефон на “Верту” и да получат скъпия телефон като подарък. Но бяха неприятно изненадани, когато промоцията се оказа организиран от Би Ти Ви и “168 часа” експеримент.

Лъчезар Иванов, Геновева Алексиева, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Светослав Тончев, Диан Червенкондев, Емил Гущеров и Александър Стойков от ГЕРБ, Ердоан Ахмедов, Митхат Метин и Петя Раева от ДПС, Дарин Матов и Бисерка Петрова от РЗС, Румен Такоров от БСП, Кирил Гумнеров от “Атака” и независимият Димитър Чукарски веднага се превърнаха в медийни звезди. Колегите им се шегуват, че са станали рекламни лица на “Верту”, макар че едва ли някой от тях поне до края на мандата би държал в ръка точно такъв телефон.

Факсимиле от разпратената до депутатите покана.
Факсимиле от разпратената до депутатите покана.

И докато за осмината от ГЕРБ все пак имаше някакво наказание - бяха смъмрени от шефовете си и се самоглобиха с по половин заплата, останалите засега отнасят само обществен присмех.

В деня след скандала Лъчезар Иванов дълго се обяснява в пленарната зала на шефа си Красимир Велчев.
В деня след скандала Лъчезар Иванов дълго се обяснява в пленарната зала на шефа си Красимир Велчев.

Оказа се, че за по-известните от групата “Верту” този скандал не е първи. По-неизвестните пък никак не се радват от медийното внимание сега. Затова “24 часа” разказва що за птици са 16-те изкушени от верту депутати. (24часа)

Ердоан Ахмедов (с костюма в средата) и лидерът на ДПС Ахмед Доган гледат момичета, които играят кючек на събор.
Ердоан Ахмедов (с костюма в средата) и лидерът на ДПС Ахмед Доган гледат момичета, които играят кючек на събор.

Ивайло Тошев, ГЕРБ: Обяснявах се на 13-годишната си дъщеря

- Тате, каква е тази история, попитала 13-годишната Борислава за скандала с вертутата.

- Случват се понякога ситуации, в които човек изпада, когато не внимава, обяснил баща й - депутатът от ГЕРБ Ивайло Тошев.

Като син на журналист той проявява разбиране и не се сърди на медиите. “Моето беше от невнимание. Не упреквам хората, които са го организирали. Любопитството ме подведе", обяснява той.

Досега Тошев не бе известен в кулоарите на парламента. В родния му Шумен обаче го знаят като адвокат на разстреляния миналата година бизнесмен Румен Рачев, който бе симпатизант на ГЕРБ и дори структурата в града ползваше негов офис в началото.

Тошев е адвокат от 1994 г. Занимава се с граждански дела, отношения между фирми, имоти, вещни права. Кантората си днес е поверил на колеги. Една от колежките му е адвокат на шуменския ТЕЦ в делата срещу неизправни длъжници.

В парламента е един от най-редовните. Работи в правната и образователната комисия, помага и за региона си. Запитан дали е богат човек, отговаря с: “Не се оплаквам.” Със съпругата му имат 4 апартамента в Шумен, части от нива и от овощна градина в региона. Преди да влезе в НС, Тошев си купил “Опел Инсигния” на лизинг, но не го кара много, защото предпочита да ходи на работа с трамвай.

Кирил Гумнеров, “Атака”: Взех си на майтап китайска имитация

Ето, вече си имам “Верту”, смее се на себе си депутатът от “Атака” Кирил Гумнеров. След нелепата случка той взел назаем от приятел евтина китайска имитация на луксозния апарат и през последната седмица гордо дефилираше с нея из кулоарите на парламента. “Забавлявам се много, защото знам, че не съм направил нищо нередно”, казва 41-годишният икономист, който сега е студент в първи курс по политология.

Отишъл на промоцията с такси, защото му звънели много настойчиво да го канят. “Дори не бях си прочел поканата, в която пишеше за подаръка. Видях я след това. Увериха ме, че с присъствието си няма да поема никакви ангажименти към тях. Подобен суперлуксозен телефон не е изкушение за мен”, категоричен е Гумнеров. Не бил богат човек, но финансовото му положение било добро. Ползва среден клас нокия. От 10 г. е управител в дружество за строителство, проектиране и отдаване на имоти под наем. Депутат е от Ловеч.

Димитър Чукарски, независим: Шараните се оказахме мошеници

Като един от най-достъпните депутати се определя независимият Димитър Чукарски. Той влезе в НС с листата на РЗС, но няколко месеца след това напусна хората на Яне Янев.

“Посетил съм всички места, на които са ме поканили. Смятам, че така е редно. Случвало се е за 2 месеца да присъствам на 40 селски събора и мероприятия", обяснява Чукарски, който 4 месеца бе шеф на външната парламентарна комисия. За този период не е пропуснал и дипломатически коктейл. “Отзовал съм се от уважение на всички - от Америка до Северна Корея, от Куба до Япония", споделя депутатът. Затова не се и замислил, когато получил поканата.

“Бях чувал за телефона, но нямах идея за цената му. След въпросната промоция проверих за какво става въпрос и се почувствах като абсолютен шаран", ядосва се Чукарски. С усмивка признава, че съпругата му горчиво казала: “Най-големите наивници излязохте най-големите мошеници." Добро материално положение благодарение на дългата си адвокатска практика декларира бившият активист на БЗНС. Въпреки това “Верту" стои извън моите възможности. За мен скъп телефон е моят, струва 650 лева", казва Чукарски. Той е на 40 години, има две дъщери, 4 години бе шеф на политическия кабинет на земеделския министър Венцислав Върбанов в кабинета “Костов".

Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Разсърди се на медиите за всичко, в което се забърка

На Лъчезар Иванов не му върви. Само за една година 3 пъти се забърква в скандали. И за всичко обвинява медиите, на които вече се сърди и отказва да говори.

През юли той се раздели с три поста след няколко поредни скандала. Даде оставка и като зам.-шеф на НС, и като шеф на здравната комисия, и като лидер на столичната организация на ГЕРБ. Чашата преля след скандала, разразил се след опита му да спре репортаж на Нова телевизия за близък свой приятел - митничаря Сергей Бранков.

Името на Иванов бе намесено и около скандалния текст в Закона за наркотичните вещества, който бе обнародван в “Държавен вестник” тайно, което предизвика проверка в парламента.

Миналата година пък Иванов и тогавашният министър на здравеопазването Божидар Нанев бяха намесени в друг скандал - двамата отидоха на посещение в САЩ на разноски на фармацевтична компания. Тогава опозицията поиска разследване на случая от ДАНС.

В момента Иванов вече обзавежда новата си къща в Банкя, разкриват негови колеги. Тя е купена през 2009 г. за 169 494 лв. Пред Сметната палата Иванов декларира, че доходите му за нея са от заплати и заем за 149 947 лв.

Иванов влезе в политиката благодарение на Бойко Борисов, на когото е личен лекар. Има цели 4 медицински специалности - АГ, анестезиология, пулмология и здравен мениджмънт. През 2005 г. влезе в парламента от НДСВ, но скоро напусна и стана независим.

Геновева Алексиева, ГЕРБ: Има яхта, но пак скандал около нея

Геновева Алексиева също е сърдита на медиите заради скандалите около нея. За какво й е на Алексиева скъп телефон на аванта, тя може и сама да си го купи, чудеха се нейни колеги. Офталмоложката има частна очна клиника.

В декларацията си пред Сметната палата при започване на мандата в средата на 2009 г. тя декларира къща в село Черноморец край Созопол, както и 76 дка ниви и 2 дка ливада на името на съпруга й Силви Алексиев, придобити през 1996 г. в с. Мокреш, Вълчедръм. Двамата имат “Мерцедес СЛК 230 К” и яхта 46 фута “Нелсън 46”, купена през 2002 г. за 40 хил. лв. Алексиева е декларирала и 100 хил. лв. на влог от продажба на недвижими имоти и 10 хиляди лв. в наличност.

Това е трети скандал около депутатката. През лятото тя подаде оставка от зам.-шефските постове в здравната и социалната комисия, след като около нея гръмнаха два лобистки скандала. Първият бе за участието й в журито на конкурс за доценти, където е кандидатствала собствената й дъщеря, а вторият - обвиненията за източване на здравната каса с включването на нова клинична пътека за болест, която се лекува в частната й клиника.

Съпругът й също бе взет на прицел, но от кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Той обяви, че преди време Силви Алексиев спрял 30-милионен заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, с който да се запълнят дупките по улиците в общината. Като шеф на частната Агенция за транспортно проучване и прогнози той написал на ЕБВР, че се очакват нарушения и проектът не е добър и целесъобразен. Министър Симеон Дянков го подкрепил и парите не били отпуснати.

Емил Гущеров, ГЕРБ: Отзовавам се, за да издействам нещо за региона

“Като журналист оценявам историята като удар и добра работа. Но останалото е неразбиране от обществото”, казва Емил Гущеров. Като депутат от ГЕРБ често получава покани за презентации и промоции. “Ако се отзова, което не се случва често, го правя с идеята, че там е събран големият бизнес и мога да издействам нещо полезно за региона”, обяснява той.

Сочат го за кадровика на ГЕРБ в Дупница. Бил е общински съветник там и имаше скандал заради присъствието му на митинг на Братя Галеви. “Беше провокация. Като общински съветници искахме да защитим това, което е добро за гражданите, а излезе друго”, отсича Гущеров.

Бил е представител за Дупница на застрахователно дружество “Евроинс” и на автобусна фирма “Юнион Ивкони”, в която преди години дял имаше и Рамадан Аталай от ДПС. Член е на волейболния клуб “Марек”-”Юнион Ивкони”.

Преди ГЕРБ е бил в ССД. Стои редовно в пленарната зала и работи в комисията по външна политика и отбрана. Завършил е ВВУ във Велико Търново и няколко години е служил като офицер. Има второ висше - журналистика в СУ.

Горд е, че е издействал шофьорските книжки и европейските здравни карти да се вадят в Дупница, а не в Кюстендил. Твърди, че не е богат, а “напълно нормален” човек. Има наследствен апартамент в Дупница и ниви и ливади в няколко села наоколо. През 2007 г. си е купил апартамент от 104 кв. м в София за 66 489 лв. и още изплаща кредита по него. Кара лизингова мазда.

Александър Стойков, ГЕРБ: Този път аз се хванах на въдицата

Кой е депутатът Александър Стойков? Този въпрос затрудни не само журналистите, но и депутатите. Защото доста от ГЕРБ признаха, че не познават колегата си. Тези, които го знаят обаче, го описват като тих и скромен човек, който не говори много и не се надува излишно.

“За съжаление станах известен с този скандал, - с усмивка и лека ирония казва Стойков. - Случва се. Решението да отида бе лично мое и няма да се сърдя на никого.” Аз съм риболовец, но този път сам се хванах на въдицата, описва ситуацията депутатът от Ямбол. И допълва, че никога ни би носил “такава скъпа играчка” като телефон верту. Не ме блазни, живея скромно, казва депутатът.

И като общински съветник в Ямбол името му не бе особено популярно, нито бе забъркван в скандали. Машинен инженер е по професия, а специалността му е двигатели с вътрешно горене. През последните 14 г. е бил управител на фирма за автомобилни настройки, преустройство и ремонт на коли. Сега е само съдружник в "Иваго България".

“Като депутат не мога да си дам висока оценка, все пак нямам опит в парламентарната дейност, но се надявам да навляза в нещата”, критичен е към себе си Стойков. Но допълва, че за сметка на това е всяка седмица из региона си, като по-често пътува с личната си кола.

Семеен е, има 3 деца. Със съпругата му са декларирали 2 апартамента в Ямбол и част от къща.

Светослав Тончев, ГЕРБ: Около него се шумеше и като съветник в Ямбол

И за Светослав Тончев от Ямбол това е пореден скандал. Предишните са заради работата му като общински съветник.

В Ямбол се говори, че е таен юрисконсулт на кмета Георги Славов, а кантората му обслужва общината. “Нито таен, нито явен, никога не съм бил съветник на кмета, - казва Тончев. - Кантората не е моя, работим 3-ма колеги в апартамент под наем, не им се бъркам в работата. Но знам, че не са юристи в общината. Само като ги потърсят по някое дело.”

През февруари 2009 г. в комисията за конфликт на интереси в ОбС Ямбол бе подаден сигнал за обществената поръчка за издаване на бюлетин на общината. Тончев бе член на комисията за поръчката. После става ясно, че е упълномощен от спечелилата фирма да я представлява като юрист. Мнозинството на ГЕРБ в съвета попречи сигналът да бъде разгледан. За тази поръчка обаче се води досъдебно производство.

“Много по-рано от поръчката съм бил упълномощен от тази фирма да занеса изготвени от тях документи в съда. Нищо общо няма с поръчката. А за всички обществени поръчки на кмета образуваха досъдебни производства”, отвръща Тончев.

Последва изгонването от общинския съвет на Юсеин Хасанов, който е представил фалшива диплома за висше образование и имал присъда за това. Оказа се, че адвокат на Хасанов по това дело е Тончев.

Но скандала с вертутата депутатът описва като “перфектно скроен капан” и не вижда смисъл да се оправдава.

Евгени Стоев, ГЕРБ: Лепнаха му прякор Вертуто

В ГЕРБ наричат тримата си колеги от Велико Търново Ицо Пицата, Миро Жицата и Евгени Вертуто. Допреди седмица последният - Евгени Стоев, нямаше прякор. Не можа да го преживее и затова се забърка в този скандал, шегуват се колегите му.

“Имам чувство за хумор и не се сърдя, но е жалко, ако с това ме свързват хората, имам се за морален човек”, казва той. Отишъл на промоцията от любопитство, защото тази марка не я бил чувал.

“Изял съм си шамарите, направил съм си изводите. Повече няма да ходя на събирания и промоции”, отсича той. Досега най-често ходи на представяния на книги и е дарявал и по 500 лв. за такива. Е, пробвал и новия туарег, но не му предложили такъв.

По-голямата част от професионалната биография на Стоев е свързана с данъчните. А по времето на НДСВ, в която е и членувал, е шеф на данъчното в Търново. През 2005 г. БСП го сменя, дори проверяват работата му, но остава в системата още 2 г. След това става изп. директор на “Балканкар Заря” - Павликени.

Той е в икономическата комисия. Заедно с колеги внесе промените в закона за кредитните институции, с които падна наказателната лихва за предсрочно погасяване на потребителски кредит.

Диан Червенкондев, ГЕРБ: Бях там, защото обичам новите технологии

Борецът срещу “Биг Брадър” стана жертва на такъв. Така шеговито казват за Диан Червенкондев колегите му от ГЕРБ. Защото той и колежките му Йоана Кирова и Даниела Миткова инициираха законодателни промени за изваждане на децата от риалити шоутата. А сега сам Червенкондев стана жертва на телевизионен експеримент.

“В началото приемах историята като кофти виц, защото беше смешно. После от различни гледни точки стана скандално. Но хората, които ме познават, го приемат от смешната страна, защото знаят, че не бих се поблазнил от луксозни подаръци”, казва депутатът. И допълва, че никога не е искал, никога не му е предлагано и никога не се е съгласявал да получа каквото и да е.

“Ако съм искал да имам такъв телефон, щял съм да си го купя. Но за мен такъв един апарат е дори неудобен”, казва Червенкондев. Отишъл на промоцията, защото обича новите технологии.

Работи в комисиите по бюджет и икономика. Предпочита да е експерт, а не медийна звезда. Така е бил и в родния си Сливен, където досега името му не е забърквано в далавери и кадруване.

Преди да влезе в парламента, е бил шеф на банков клон в Сливен. Женен е. В YouTube още се върти негов предизборен клип със семейството му.

Дарин Матов, РЗС: Един GSM не ми е изкушение

Много неприятности за кратко време се струпаха върху депутата от РЗС Дарин Матов. Преди да се озове на злополучното телефонно парти, той бе забъркан в скандал с т. нар. нов Красьо от Плевен.

В МВР установили, че той си общувал със скандален местен адвокат, който искал да присвои чрез измами и заплахи завод.

Матов категорично се разграничи от схемата и заяви, че никога не е стъпвал във въпросния завод. Действително контактувал с адвоката, но изцяло по негова инициатива. Даже в един момент спрял да му вдига телефона. “Подобни случаи могат да ме откажат да се отзовавам, когато избирателите ме търсят. А не е ли това работата на депутата”, възкликна Матов. И увери, че досега на никого не е отказал среща и съдействие, защото така разбирал задълженията си като народен представител.

Депутатът е на 47 г. От 9 е вдовец и сам отглежда двете си дъщери, които сега са студентки. Завършил е счетоводство, като такъв е работил в “Балканкар - Плевен” и в частна фирма.

През 2007 г. се кандидатира неуспешно за кмет на Плевен от РЗС. Той е сред учредителите на партията, а през 2009 г. оглави листата й в Плевен и стана депутат. “Финансовото ми положение е средно. Дори, преди да вляза в парламента, беше по-добро”, признава Матов. Един телефон обаче не бил никакво изкушение. “Имам си два, единият дори е IPhone, подарък от бригадата на децата в САЩ”, показва Матов. Той бе сред малцината, които още в началото на скандала се извиниха на избирателите си за присъствието на промоцията на верту.

Бисерка Петрова, РЗС: Живяла съм луксозно, не ми трябва “Верту”

Не съм се полакомила за “Верту", аз не знаех какво е, казва Бисерка Петрова от РЗС. Тя отишла на фалшивата промоция от любопитство, след като обсъдила поканата с колегата си Матов. “Аз си държа на вещите, ползвам от 5 г. един телефон, дори чантата си не сменям често", казва за себе си Петрова.

Освен това финансовото състояние на семейството й било повече от добро, дори на моменти преди депутатския мандат живеела луксозно заради професията си. Петрова и съпругът й, с когото са адаши, са нотариуси. През 2008 г. обаче съдът отне правата на Бисер Петров заради издаване на фалшиви документи.

Именно покрай професията името на депутатката бе забъркано в първия лобистки скандал на 41-ия парламент. Тя се оказа вносител на законопроект, който трябваше да разреши нотариусите да продължат практиката си, дори да са избрани за депутати, министри или президент. “Мен тези поправки не ме засягаха, прецених, че няма конфликт на интереси. Подведоха ме”, казва днес тя. Обяснява си, че е честа мишена на манипулации, защото е млад и неопитен политик. Но не смята да се отказва от това занимание. “Съжалявам, че допуснах това да се случи. Не сме го направили нито за телефони, нито за други облаги. Получаваме всякакви покани и се отзоваваме, когато можем", обясни депутатката.

Петрова е на 33 г. Завършила е право и социална педагогика. Има едно дете. Прекратила е участието си в частния бизнес.

Митхат Метин, ДПС: Каниха ме и на скъпи часовници, но отказах

Човекът на ДПС, който проби в Плевен.

Така се прочу Митхат Метин в миналия парламент, когато движението за първи път вкара депутат от града. Младият юрист се гордее, че и на последните парламентарни избори затвърди постижението си и отново се озова на банките.

Преди да стъпи на жълтите павета обаче, той имаше продължителна кариера - бе секретар по финансовото разузнаване към ресорното министерство при управлението на НДСВ. Работил е в централното управление на СИБАНК и като синдик в Стопанска банка. Юрист, син е на лекари.

Сам се определя като сравнително активен, особено след натрупания през първия мандат опит. И неговото депутатстване обаче не се размина без скандал. През февруари 2009 г. се появи запис от телефонен разговор, в който Метин заплашва шефа на общинската земеделска служба в гр. Левски “да се сблъскат челно”, ако не бъде назначен там местният шеф на ДПС. “Защитих си човека, ние в ДПС винаги защитаваме хората си”, отсича днес Метин по случая.

Доходите ми са от депутатската заплата, казва той. С нея издържа семейството си. Не се определя като богат, нито като беден, а за телефонната сага не иска да говори. “Лепнаха ни етикетите на рушветчии, но нашите избиратели ни познават и ни вярват”, убеден е Метин. Добавя, че неотдавна е бил канен на изложение за суперскъпи часовници, на което не отишъл. И че луксозните играчки не са стихията му. Ползва обаче мобилен апарат “Блек Бери” последен модел, за около 1500 лв.

Петя Раева, ДПС: Прочу се в парламента с диетата си

За 1,5 г. в парламента Петя Раева от ДПС нашумя главно с едно - свали 28 кг. А публичният ефект от новия й външен вид я амбицира дотолкова, че издаде дори книга с диетата, която й помогна. В нея е включила много полезни съвети и рецепти за онези, които искат да следват стъпките й.

Раева не е много активна като депутат от Пловдив-област. В земеделската комисия е и последните й предложения са по законите за горите и за храните.

Преди да влезе в парламента, тя бе шеф на "Напоителни системи" в Пловдив, а след това и изпълнителен директор на дружеството за цялата страна. Като такава стана известна с луксозния ремонт на кабинета си, където инсталира скъпо джакузи за отпускане от стреса. Скандалът приключи с проверка, която се произнесе, че няма нарушение. Сестра й Ралица Димитрова пък по това време бе юрисконсулт на дружеството, но ГЕРБ я освободи.

През 2007 г. бе кандидат на ДПС за кмет на града. Стана депутат, след като бившият екоминистър Джевдет Чакъров се отказа от мястото си от Пловдив-област и влезе в НС от Бургас.

Описва скандала с вертутата като “нагодена ситуация с цел да се възбуди скандал”. Направиха ни капан, а ние се хванахме като първите шарани, което показва до известна степен неопитност и наивност от наша страна, казва Раева. И е категорична, че нямала намерение да взема такъв телефон.

Допуснах грешка, от която нито се гордея, нито се срамувам, но ще извлека опит, допълва депутатката. Но не съм нарушила по никакъв начин правата или интересите на избирателите си.

Ердоан Ахмедов, ДПС: Не съм богат, но не съм и беден

Макар да е втори мандат народен представител, Ердоан Ахмедов се води от т.нар. група на младите в ДПС.

35-годишният икономист е избран за депутат от Търговище. Парламентарната му дейност не блести с особени изяви, но в партията на Доган това е обяснимо - говорителите се броят на пръсти, а новите пробиват трудно.

Името на Ахмедов нашумя миналата година покрай крупния скандал с Красьо Черния. Оказа се, че депутатът фигурира в прословутото телефонно тефтерче на плевенския бизнесмен, нарочен за главен кадровик в съдебната система. Тогава Ахмедов призна, че се познава с Красьо покрай приятелката му - фолкпевицата Магда, която участвала в новогодишен концерт на община Омуртаг. След тържеството обаче контактите приключили.

Ердоан Ахмедов сам определя финансовото си състояние като средно. “Не съм богат, нито беден", казва той. В последната си декларация пред Сметната палата е декларирал нова шкода, закупена срещу 10 хил. лв. на лизинг, 10 хил. спестени лева и потребителски кредит на стойност 30 хил. лв. Депутатът е сред малкото ергени в групата на Доган и колегите непрекъснато го подкачат, че е крайно време да се жени.

Той отказва да обяснява присъствието си на телефонното парти. “Няма смисъл. Каквото и да кажа, обществото вече е настроено срещу нас и никакви приказки не могат да го разубедят", отсича той. Ползва среден клас мобилен телефон нокия.

Румен Такоров, БСП: Разбрах колко струва, като се прибрах вкъщи

Ще си подам оставката заради скандала “Верту", ако Бойко Борисов подаде своята. Мен ме подведоха 2 медии за някакъв телефон, а него Калина Илиева го излъга за милиони. Това казва Румен Такоров от БСП за присъствието си на “промоцията”.

“Бях си точно на мястото. Аз съм зам.-шеф на комисията по транспорт и информационни технологии, затова изобщо не се замислих върху тази покана. Заинтересувах се чисто професионално, аз съм длъжен да съм в час с новите технологии и съм готов да докажа това, ако трябва, на детектор на лъжата ще се подложа”, твърди червеният депутат. Той е в парламента за трети мандат. Твърди, че финансовото му състояние е повече от добро с депутатската заплата и доходите на съпругата му, която е лекар. “Никога не бих дал 5 хил. лв. за телефон. Аз имам нужда от здрава и надеждна слушалка", пали се Такоров. Той на няколко пъти уловил организаторите на постановката в лъжа - цитирали думи, които той не е казал, и му приписвали действия. Показали невежество с твърдението, че 4G технология не съществува.

Не знаех изобщо какво е верту. Проверих цената, след като се прибрах вкъщи от хотела. Обадих се специално да попитам каква е цената на тези подаръци и ми отговориха да не се притеснявам - били нисък клас. Затова нямах никакви притеснения и казах, че моят е по-скъп. А той струва 500 лева. Лъжа е, че съм коментирал качеството на телефона преди началото на събитието, изрежда Румен Такоров. Той попита законно ли е това тайно снимане и записване и няма ли прокуратурата да се самосезира. Според него акцията е била удар не срещу отделния депутат, а срещу целия парламент.